15.6 C
Athens

Να βάλει τα θεμέλια πρόκρισης

 

Μετά τις Βικτόρια Πλζεν και Μπασάκσεχιρ ο Ολυμπιακός καλείται να προσπεράσει το τελευταίο και υψηλότερο εμπόδιο στον δρόμο προς τους ομίλους του Champions League. Αυτό ακούει στο όνομα Κράσνονταρ. Οι «ερυθρόλευκοι» θα κοντραριστούν με τους Ρώσους στα play-offs της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, αρχής γενομένης απόψε στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» (22:00, Cosmote Sport 2HD).

Εντός έδρας οι Πειραιώτες θα επιχειρήσουν να κάνουν το πρώτο βήμα για το πολύτιμο εισιτήριο, εξασφαλίζοντας πάση θυσία το μηδέν στα μετόπισθεν, ώστε να αποτρέψουν ενόψει της ρεβάνς πλεονέκτημα των «ταύρων», οι οποίοι ομολογουμένως είναι σαφώς πιο έτοιμοι αγωνιστικά, έχοντας μπει στα… βάσανα από τα μέσα του Ιουλίου. Στην προσπάθειά τους αυτή θα έχουν μαζί τους ασφαλώς για ακόμα μία φορά τον κόσμο τους, που ετοιμάζεται να δώσει δυναμικό «παρών», ενισχύοντας τους παίκτες του Πέδρο Μαρτίνς.

Από την πλευρά του ο Πορτογάλος όλα δείχνουν πως θα ακολουθήσει την ίδια, επιτυχημένη συνταγή των προηγούμενων αγώνων. Ο Σα, ο MVP των αγώνων με την Μπασάκσεχιρ, δεν πρόκειται να χάσει τη θέση του κάτω από τα δοκάρια, ενώ οι Ομάρ, Σεμέδο, Μεριά και Τσιμίκας θα συναπαρτίσουν την οπισθοφυλακή των γηπεδούχων. Το δίδυμο Μπουχαλάκης και Γκιλιέρμε θα βρεθει στον άξονα της μεσαίας γραμμής, με τους Ποντένσε και Μασούρα να τοποθετούνται στα άκρα. Ο Βαλμπουενά θα αναλάβει χρέη δεκαριού, ενώ ο Γκερέρο θα λάβει και πάλι το χρίσμα για την κορυφή της επίθεσης.

Όσο για τους Ρώσους, που θα έχουν στο πλευρό τους περίπου 350 φιλάθλους, το 4-3-3 που έχει καθιερώσει ο Μουσάεφ δύσκολα θα αλλάξει, την ώρα που οι Σαφόνοφ, Πετρόφ, Φιόλουσον, Σπάγιτς, Ραμίρες, Καμπόλοφ, Καμπελά, Βιλιένια, Σουλεϊμάνοφ, Βαντερσον και Μπεργκ διεκδικούν ως φαβορί θέση στο αρχικό σχήμα. Ιδιαίτερα μεσοεπιθετικά οι – απόψε – φιλοξενούμενοι έχουν παρουσιάσει στα προηγούμενα παιχνίδια σπουδαία εικόνα, με τους ταχύτατους εξτρέμ της να αποτελούν φόβο και τρόμο. Αυτό, άλλωστε, έχει τονίσει στους ποδοσφαιριστές του και ο Μαρτίνς, δίνοντας εντολή στους «ερυθρόλευκους» ακραίους να συμβάλλουν και αμυντικά, ενώ εν γένει οι οδηγίες του την περασμένη εβδομάδα αποσκοπούσαν στη βελτίωση της αμυντικής λειτουργίας. Αυτό, μάλιστα, επεσήμανε και στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου αναφορικά με τις διαφορές της ρωσικής ομάδας με την Κράσνονταρ, υποστηρίζοντας πως «είναι πιο δυνατή επιθετικά και ξέρει να επιβάλλεται».

Αυτή θα είναι η τρίτη φορά που ο Ολυμπιακός θα συναντήσει ομάδα από τη χώρα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Η πρώτη ήρθε μόλις τη σεζόν 1971-72, όταν αντιμετώπισε την Ντιναμό Μόσχας για το Κύπελλο Κυπελλούχων. Μία ήττα (0-2) και μία νίκη (1-2) ο απολογισμός. Σαράντα χρόνια αργότερα στους «32» του Europa League η ομάδα του Ερνέστο Βαλβέρδε τότε έβρισκε μπροστά της τη Ρούμπιν Καζάν και με ισάριθμες νίκες (0-1, 1-0) πανηγύριζε τη νίκη στην επόμενη φάση της διοργάνωσης. Από την άλλη η Κράσνονταρ την αγωνιστική περίοδο 2015-16 κληρώθηκε στους ομίλους του ίδιου θεσμού με τον ΠΑΟΚ, σημειώνοντας μία ισοπαλία (0-0) και μία νίκη (2-1).

Τη μεγάλη αναμέτρηση θα διευθύνει ο Κάρλος ντελ Θέρο Γκράντε, ενώ βοηθοί του θα είναι οι Χουάν Κάρλος Γιούστε και Ρομπέρτο Αλόνσο, ενώ τέταρτος ορίστηκε ο επίσης Ισπανός Χοσέ Μαρία Σάντσεθ.

Ενδιαφέροντα στοιχεία

⦁ Ο Ολυμπιακός είναι αήττητος μέχρι στιγμής (3 νίκες και μία ισοπαλία), με τον Πέδρο Μαρτίνς να έχει «σπάσει» το ρεκόρ του Ερνέστο Βαλβέρδε και να έχει ισοφαρίσει εκείνο του Τιμούρ Κετσπάγια, διατηρώντας για τέσσερα διαδοχικά παιχνίδια το αλώβητο της εστίας του.

⦁ Η Κράσνονταρ έχει δώσει ήδη έξι αναμετρήσεις στο ρωσικό πρωτάθλημα με τέσσερις νίκες, μία ισπαλία και μία ήττα, αλλά και δύο στα προκριματικά του Champions League κόντρα στην Πόρτο (0-1, 2-3).

⦁ Αυτή είναι μόλις η έκτη σεζόν των Ρώσων σε διοργάνωση της UEFA, με την πρόκριση στους «32» του Europa League πέρυσι να είναι ό, τι καλύτερο έχουν πετύχει, την ώρα που ουδέποτε έχουν βρεθεί στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

⦁ Ο Ολυμπιακός διεκδικεί την 19η παρουσία στους ομίλους του Champions League.

⦁ Ο Ματιέ Βαλμπουενά που βρέθηκε στο ρόστερ της Ντιναμό Μόσχας την περίοδο 2014-15 πέτυχε το παρθενικό του τέρμα κόντρα στην Κράσνονταρ (2-0, 31/8/2014).

⦁ Ο Γάλλος άσος του Ολυμπιακού έχε ως συμπαίκτη τον συμπατριώτη του άσο της Κράσνονταρ, Ρεμί Καμπελά στους «τρικολόρ» το 2014.

⦁ Ο επιθετικός της Κράσνονταρ, Μάρκους Μπεργκ έχει βρεθεί στα μέρη μας από το 2014 έως το 2017 για λογαριασμό του Παναθηναϊκού, πετυχαίνοντας πέντε φορές τον Ολυμπιακό. Απέναντι στον αιώνιο αντίπαλο του «τριφυλλιού» σκόραρε τρεις φορές.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς