Τυφώνας Μίλτον: Γιατί η Τάμπα είναι η πιο ευάλωτη πόλη, τι είναι το «θανατηφόρο τείχος νερού»

«Τυφώνας του αιώνα» χαρακτηρίστηκε ο τυφώνας Μίλτον, κατηγορίας 5, που αναμένεται να πλήξει τη Φλόριντα, με τις Αρχές να καλούν τους κατοίκους να φύγουν από τις περιοχές που απειλούνται, χαρακτήριζοντας την εκκένωση ζήτημα ζωής και θανάτου.

Αυτή αποτελεί τη μεγαλύτερη εκκένωση της Φλόριντα που έχει συμβεί ποτέ στην ιστορία της από τον τυφώνα Ίρμα το 2017. Ο τυφώνας αναμένεται να επηρεάσει μια πυκνοκατοικημένη ζώνη που περιλαμβάνει τις πόλεις Τάμπα, Σαρασότα και Φορτ Μάιερς.

«Αν ο Μίλτον παραμείνει στην πορεία του, αυτός θα είναι ο ισχυρότερος τυφώνας που θα πλήξει τον κόλπο της Τάμπα τα τελευταία 100 χρόνια», προειδοποίησε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

«Δεν έχουμε ξαναδεί τέτοια καταιγίδα στη ζωή μας» δήλωσε το πρωί της Τρίτης ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον Ντε Σάντις. «Τώρα είναι η ώρα να εκτελέσετε το σχέδιό σας εκκένωσης, αλλά ο χρόνος αυτός τελειώνει» είπε.

Ελλείψεις στα καύσιμα και μποτιλιάρισμα
Σχεδόν 1.300 βενζινάδικα έχουν ξεμείνει από καύσιμα στη Φλόριντα, καθώς εκατομμύρια κάτοικοι της πολιτείας προσπαθούν να ξεφύγουν από την πορεία του τυφώνα Μίλτον, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι αυτοκινητόδρομοι -κυρίως αυτοί που οδηγούν έξω από την Τάμπα- να είναι μποτιλιαρισμένοι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας παρακολούθησης των τιμών του φυσικού αερίου GasBuddy, περίπου το 16% των 7.912 πρατηρίων της Φλόριντα ήταν χωρίς καύσιμα από το απόγευμα της Τρίτης.

Στην Τάμπα δεκάδες άνθρωποι έκαναν ουρά χθες με τα αυτοκίνητά τους για να προμηθευτούν σάκους με άμμο προκειμένου να προστατεύσουν τα σπίτια τους από τις πλημμύρες.

Αρκετά αεροδρόμια δήλωσαν ότι διακόπτουν τη λειτουργία τους ενόψει της άφιξης του τυφώνα. Το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ορλάντο, ένα από τα πιο πολυσύχναστα στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι θα κλείσει το πρωί της Τετάρτης, ενώ το Διεθνές Αεροδρόμιο της Τάμπα έκλεισε την Τρίτη.

Γιατί η Τάμπα είναι η πιο ευάλωτη πόλη
Η Τάμπα είναι η πιο ευάλωτη πόλη στις ΗΠΑ στις καταιγίδες που προκαλούν οι τυφώνες, εξαιτίας πολλών παραγόντων που συγκρούονται και μπορούν να δημιουργήσουν καταστροφικές συνθήκες σε περίπτωση που δεχτεί άμεσο χτύπημα από μια μεγάλη καταιγίδα όπως ο επερχόμενος τυφώνας Μίλτον, αναφέρουν εμπειρογνώμονες.

Περίπου το 50% των περισσότερων από τα 3 εκατομμύρια ανθρώπων που ζουν γύρω από τον κόλπο της Τάμπα κατοικούν σε υψόμετρο μικρότερο των τριών μέτρων πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, διαπίστωσε μελέτη του 2015 που έκαναν οι σύμβουλοι καταστροφών Karen Clark and Co. Αυτό σημαίνει ότι εκατομμύρια σπίτια θα πλημμυρίσουν σοβαρά αν το κύμα καταιγίδας του Μίλτον φτάσει τα 4,5 μέτρα.

Ο κόλπος της Τάμπα χτυπήθηκε για τελευταία φορά από μεγάλο τυφώνα το 1921, όταν εκατοντάδες άνθρωποι ζούσαν σε αραιά ανεπτυγμένες πόλεις της παραλίας – και η κοινότητα εξακολουθούσε να καταστρέφεται. Τα ωκεάνια κύματα έσπασαν στη μέση του κέντρου της Τάμπα και τμήματα υποδομών παρασύρθηκαν.

«Θανατηφόρο τείχος νερού»
Η περιοχή είναι πρακτικά κομμένη και ραμμένη για τη δημιουργία σοβαρών κυμάτων καταιγίδας λόγω του ρηχού βάθους του κόλπου. Τα κύματα που εκτοξεύονται από τον ισχυρό άνεμο μπορούν να «συσσωρευτούν» και να δημιουργήσουν ένα θανατηφόρο τείχος νερού, δήλωσε στην New York Post ο καθηγητής μετεωρολογίας του ΜΙΤ Kerry Emanuel.

«Φανταστείτε ένα κύμα να φτάνει σε ένα σημείο όπου το νερό γίνεται όλο και πιο ρηχό και όλο και πιο ρηχό. Πρέπει να επιβραδύνει», πρόσθεσε ο Emanuel. «Το μπροστινό μέρος του επιβραδύνει γρηγορότερα από το πίσω. Eίναι σαν μποτιλιάρισμα. Ένα αυτοκίνητο αρχίζει να επιβραδύνει και μετά τα άλλα αυτοκίνητα μαζεύονται πίσω του» ανέφερε.

Το σχήμα του ίδιου του κόλπου της Τάμπα επιδεινώνει επίσης αυτό το φαινόμενο, εξήγησε ο Emanuel, καθώς το στενό άνοιγμα και το κανάλι του ενισχύουν περαιτέρω την συσσώρευση του κύματος και το εξαπλώνουν στη γύρω περιοχή. «Το νερό συσσωρεύεται δεξιά και αριστερά, δεν συσσωρεύεται μόνο από τον πυθμένα. Πρέπει να συμπιέσετε όλη αυτή την ενέργεια σε όλο και μικρότερα σημεία και κυριολεκτικά απλώς διοχετεύεται», είπε.

BEST OF SPORTS VIDEOS

ΑΘΛΟΣ HEADLINES

Ολυμπιακός: Ενοχλήσεις για Ζέλσον Μαρτίνς

Ενοχλήσεις αποκόμισε από το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό ο...

Ευχάριστα στον Ολυμπιακό: Προπονήθηκε κανονικά ο Φαλ!

Ο Γάλλος σέντερ του Ολυμπιακού προπονήθηκε με την υπόλοιπη ομάδα για πρώτη φορά μετά τον σοβαρό τραυματισμό του και τίθεται στη διάθεση του Γιώργου Μπαρτζώκα

Τρινκιέρι: Βεζένκοφ, ο Κλέι Τόμπσον της Ευρώπης, κορυφαία άμυνα στη EuroLeague ο Ολυμπιακός

Ο προπονητής της Ζαλγκίρις έπλεξε το εγκώμιο του απίθανου Σάσα Βεζένκοφ, αναφέρθηκε στην κορυφαία άμυνα του Ολυμπιακού και την απουσία των δύο ψηλών ενώ εξήγησε γιατί βλέπει άκρως ενδιαφέρουσα την ακόμα μεγαλύτερη επένδυση των Ερυθρόλευκων

Παναθηναϊκός: Τρεις εβδομάδες εκτός ο Ιωαννίδης, χάνει μια κρίσιμη τριάδα αγώνων

Ο επιθετικός του Παναθηναϊκού θα μείνει οριστικά τρεις εβδομάδες εκτός δράσης και θα χάσει μια πολύ απαιτητική τριάδα αγώνων των Πράσινων μετά τη διακοπή των εθνικών ομάδων

Νέος διευθυντής ποδοσφαίρου της ΑΕΚ ο Χαβιέρ Ριμπάλτα: «Όλα τα μάτια της Ευρώπης στην ΑΕΚΑΡΑ μας», λέει ο Μάριος Ηλιόπουλος

Ο Χαβιέρ Ριμπάλτα είναι επίσημα ο νέος διευθυντής ποδοσφαίρου της ΑΕΚ, με τον Μάριο Ηλιόπουλο μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας να τονίζει πως: «Από σήμερα όλα τα μάτια της Ευρώπης είναι στραμμένα στην ΑΕΚΑΡΑ»

Μπαρτζώκας: Δεν πιστεύω ότι έχω το αλάθητο, όταν κάποιος πηγαίνει κόντρα στο ομαδικό καλό, είμαι εκεί να το διαφυλάξω

Ο προπονητής του Ολυμπιακού παραδέχθηκε πως έχει κάνει λάθη αλλά διατηρεί τις αρχές του, εξηγώντας μεταξύ άλλων στη μακροσκελή του συνέντευξη πως τον ενδιαφέρει να διατηρεί τη συνεκτικότητα και το ομαδικό καλό χωρίς να τον αφορά η ταμπέλα του «ηγέτη»

ΑΕΚ: Μαρσιάλ, Λαμέλα και Οντουμπάτζο είναι έτοιμοι για ΠΑΟΚ

Άδειο είναι μετά από καιρό το ιατρικό δελτίο της...

Ο Στολτίδης επέστρεψε στον Ηρακλή μετά από 21 χρόνια ως σύμβουλος τεχνικών θεμάτων

Μια σημαντική προσθήκη στο δυναμικό του έκανε ο Ηρακλής,...

Ολυμπιακός: Ενοχλήσεις για Ζέλσον Μαρτίνς

Ενοχλήσεις αποκόμισε από το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό ο...

Sold out το Αγγλία – Ελλάδα, κατάμεστο το Γουέμπλεϊ

Καρφίτσα δεν θα πέφτει το βράδυ της Πέμπτης (10/10)...

Εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης του Μάρκους Σλότερ για την υπόθεση των πλαστών διαβατηρίων

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση των πλαστών διαβατηρίων...

Ευχάριστα στον Ολυμπιακό: Προπονήθηκε κανονικά ο Φαλ!

Ο Γάλλος σέντερ του Ολυμπιακού προπονήθηκε με την υπόλοιπη ομάδα για πρώτη φορά μετά τον σοβαρό τραυματισμό του και τίθεται στη διάθεση του Γιώργου Μπαρτζώκα