Ολυμπιακός – Μπράγκα 3-0: Οι Κυπελλούχοι Ευρώπης πήραν σβάρνα τους Πορτογάλους (vid)

Με δυο του γκολ του ασταμάτητου Ελ Κααμπί και ένα του ακούραστου Έσε ο Ολυμπιακός ισοπέδωσε την Μπράγκα και έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που νικά τους Πορτογάλους μετά τις αποτυχημένες απόπειρες των ΑΕΚ και ΠΑΟ

Η Μπράγκα ήρθε στην Ελλάδα με αυτοπεποίθηση, σκεπτόμενη μονάχα την προϊστορία της αφού ουδέποτε είχε χάσει από ελληνικό σύλλογο: κάποτε όμως αυτά τα στατιστικά σπάνε και ειδικά όταν έχεις να αντιμετωπίσεις τον Κυπελλούχο Ευρώπης.

Αγιούμπ Ελ Κααμπί με δύο γκολ και Έσε (με ένα) – οι δύο παίκτες που έχουν σκοράρει τα 10 τελευταία τέρματα των Ερυθρόλευκων στην Ευρώπη – υπέγραψαν το άνετο 3-0 του Ολυμπιακού απέναντι στην Μπράγκα στο Καραϊσκάκη, στην πρώτη φετινή ευρωπαϊκή νίκη στη League Phase του Europa League και έδωσαν ακόμα μεγαλύτερη ένεση ψυχολογίας στην ομάδα του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ που έδωσε το πρώτο της ματς στην Ευρώπη ως τροπαιούχος στο Conference!

Το παιχνίδι είχε χαρακτήρα γιορτής και μόνο για αυτόν τον λόγο, με τους Κυπελλούχους Ευρώπης πάντως να υποδέχονται σε θερμό κλίμα τον Κάρλος Καρβαλιάλ και τον Αντρέ Όρτα που αποθεώθηκε και τη στιγμή της αλλαγής του.

Μπορεί οι δύο Πορτογάλοι να έφυγαν με σκυμμένο κεφάλι, ωστόσο αναγνώρισαν και εκείνοι τη συμβολή που είχαν – από διαφορετική σκοπιά ο καθένας – στην ιστορική κατάκτηση του Conference από τους Πειραιώτες.

Ο Ολυμπιακός «ξεμπούκωσε» και είδε τους τραυματίες να επιστρέφουν (Μαρτίνς, Πιρόλα, Μασούρας) που ήταν και αυτό σημαντικό, έστω κι αν υπάρχει ένα κακό νέο που ήταν η αποχώρηση του Τσικίνιο με ενοχλήσεις.

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ δικαιώθηκε ξανά για τη χρησιμοποίηση του Χρήστου Μουζακίτη, με τον 17χρονο να είναι εκπληκτικός στην αναμέτρηση και να οργώνει τον άξονα παρά την απειρία του σε ευρωπαϊκά Κύπελλα και ανδρικό επίπεδο! Σπουδαία εμφάνιση από τον μικρό που αποθεώθηκε στο Καραϊσκάκη από 30.000 κόσμο, παρέα με τον προπονητή του!

Ο ΑΓΩΝΑΣ

Ο ρυθμός του αγώνα από τα πρώτα λεπτά ήταν χαμηλός αλλά ο Ολυμπιακός προσπάθησε να πιέσει ψηλά και να οδηγήσει σε λάθη τους Πορτογάλους που δεν κρατούσαν την μπάλα και αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα από τη δεξιά πλευρά τους. Ο Ζέλσον Μαρτίνς επέστρεψε… φουριόζος μετά τον τραυματισμό του και δημιούργησε μεγάλη ανισορροπία στην πορτογαλική άμυνα.

Ο Πορτογάλος έδειξε από την αρχή τις διαθέσεις του και παρότι δεν μέτρησε το πρώτο γκολ του Ελ Κααμπί για το οφσάιντ του πρώτου, εκείνος έμοιαζε να είναι σε καλή κατάσταση παρά την απραξία δύο εβδομάδων. Οι Ερυθρόλευκοι δεν έφτιαξαν πολλές φάσεις αλλά έκλεισαν στα καρέ της την Μπράγκα και δημιούργησαν αρκετούς κινδύνους με σουτ εκτός περιοχής και κάποιες σέντρες που προκάλεσαν αναστάτωση στον Ματέους και τους αμυντικούς των φιλοξενούμενων.

Η μεγαλύτερη στιγμή της Μπράγκα καταγράφηκε στο 38ο λεπτό μετά από συνεργασία των παικτών της σε μικρό χώρο και τον Ρικάρντο Όρτα από τα αριστερά να βρίσκεται από τον Τζολάκη και να εκτελεί, αλλά ο Έλληνας τερματοφύλακας έδιωξε σε κόρνερ. Από το κόρνερ, ο Καρβάλιο έπιασε την κεφαλιά αλλά ο τερματοφύλακας των Ερυθρόλευκων μπλόκαρε την μπάλα.

Πριν όμως οι δύο ομάδες πάνε στα αποδυτήρια, ο Ολυμπιακός άνοιξε το σκορ και έβαλε τις βάσεις για τους τρεις βαθμούς σε ένα πολύ καλό σημείο του αγώνα.

Ο Αντρέ Όρτα σήκωσε πολύ ψηλά την μπάλα προς τα πίσω, ο Ζέλσον Μαρτίνς πήρε την κατοχή και με τακουνάκι άνοιξε στον Μαροκινό σκόρερ που έπιασε το σουτ και έκανε το 1-0 αφού η μπάλα βρήκε ελάχιστα στους Αρέι-Εμπί και Φερέιρα.

Οι Κυπελλούχοι Ευρώπης δεν επαναπαύτηκαν στο 1-0, αντίθετα συνέχισαν να πιέζουν ψηλά και ήταν αποφασισμένοι να καθαρίσουν το παιχνίδι. Το έκαναν αρκετά εύκολα πριν συμπληρωθεί μια ώρα αγώνα αφού μέσα σε έξι λεπτά βρήκε δύο γκολ.

Στο 53′ η άμυνα των Πορτογάλων πιάστηκε ξανά στον ύπνο, ο Ροντινέι έφυγε ταχύτατα στην αντεπίθεση από τα δεξιά και γύρισε παράλληλα για τον Έσε, με την μπάλα να κοντράρει και τον Αργεντινό να πιάνει το σουτ για να γράψει το 2-0.

Η μεγάλη ατυχία μετά το δεύτερο γκολ ήταν ο τραυματισμός του Τσικίνιο, ο οποίος αισθάνθηκε μια ενόχληση μετά από σουτ που δοκίμασε με αποτέλεσμα να δώσει τη θέση του στον Γουίλιαν που με το που… μπήκε είχε καταλυτική συμβολή για να γίνει το 3-0.

Ο Γουίλιαν πίεσε ψηλά και έκλεψε στο 59′, άνοιξε στον Ροντινέι δεξιά και εκείνος με τη μία γύρισε για τον Ελ Κααμπί που με ένα απλό πλασέ σκόραρε το δεύτερο προσωπικό του γκολ στην αναμέτρηση και έκτο ως τώρα στη σεζόν!

Εκεί έπεσαν και οι… τίτλοι τέλους αφού ο Ολυμπιακός έκανε ό,τι ήθελε και έτσι έδωσε τη δυνατότητα στον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ να προχωρήσει απερίσπαστος στις αλλαγές του και να κάνει την καλύτερη δυνατή διαχείριση ενόψει Παναθηναϊκού.

Κάπως έτσι, ο Ντόη και ο Ολιβέιρα έδωσαν ανάσες σε Ρέτσο και Ζέλσον Μαρτίνς – που γύρισε από τραυματισμό και ήταν εξαιρετικός στα 73′ που αγωνίστηκε – ενώ Πιρόλα και Μασούρας πήραν λεπτά και ειδικά για τον δεύτερο ήταν πολύ σημαντικό αφού έχασε όλο τον Σεπτέμβριο λόγω του τραυματισμού του.

Οι αλλαγές που δοκίμασε από την πλευρά του ο Κάρλος Καρβαλιάλ δεν έδωσαν την παραμικρή σπίθα στην Μπράγκα, η οποία θα έχει να θυμάται μονάχα τη φάση του 70ού λεπτού. Ο Τζολάκης δεν κατάφερε να μαζέψει την μπάλα με διπλή προσπάθεια, ο Ρικάρντο Όρτα δοκίμασε με φάλτσα να σκοράρει με τον τερματοφύλακα του Ολυμπιακού εκτός εστίας αλλά ο Κάρμο με κεφαλιά απομάκρυνε πριν περάσει η μπάλα τη γραμμή.

Για τους Πειραιώτες το 4-0 θα μπορούσε να έρθει με μια καλύτερη τελική επιλογή – σταθερά από τα κλεψίματα – ψηλά ενώ και ο Κοστίνια έχασε την ευκαιρία να χριστεί σκόρερ στην τελευταία μεγάλη φάση του Ολυμπιακού μετά από ωραία εκτέλεση φάουλ από τα αριστερά.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΜΠΡΑΓΚΑ 3-0

Σκόρερ: 45′, 59′ Ελ Κααμπί, 53′ Έσε

Διαιτητής: Σίλβεστρακ (ΠΟΛ)

Κίτρινες: Ρέτσος, Έσε, Ορτέγκα / Καρβάλιο, Φερέιρα

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ): Τζολάκης, Κοστίνια, Ρέτσος (73′ Ντόη), Κάρμο (80′ Πιρόλα), Ορτέγκα, Έσε, Μουζακίτης, Τσικίνιο (58′ λ. τρ. Γουίλιαν), Ροντινέι (81′ Μασούρας), Μαρτίνς (73′ Ολιβέιρα), Ελ Κααμπί

ΜΠΡΑΓΚΑ (Κάρλος Καρβαλιάλ): Ματέους, Φερέιρα, Νιακατέ, Αρέι-Εμπί, Μαρίν (67′ Βίκτορ Γκόμεθ), Καρβάλιο (46′ Γκορμπί), Αντρέ Όρτα (67′ Ρόζερ Φερνάντες), Γκάμπρι (46′ Γκάρμπι), Ρικάρντο Όρτα, Μπρούμα, Ρομπέρτο Φερνάντεθ (67′ Ελ Ουαζανί)

BEST OF SPORTS VIDEOS

ΑΘΛΟΣ HEADLINES

ΠΑΟΚ – Στεάουα 0-1: Στο ίδιο έργο θεατές στην Τούμπα, οι Ρουμάνοι έφυγαν με σπουδαίο διπλό

Αστοχία και αμυντική λειτουργεία πλήγωσαν για ακόμη μία φορά...

Μπόρατς – Παναθηναϊκός 1-1: Πατατράκ στην Μπάνια Λούκα, ούτε τώρα διπλό σε όμιλο (vid)

Κόντρα σε έναν αντίπαλο από τα... υπόγεια της Ευρώπης, οι Πράσινοι κατάφεραν να αφήσουν δυο βαθμούς στην πρεμιέρα τους στο Conference League, συνεχίζοντας το... εκτός έδρας δράμα σε ευρωπαϊκούς ομίλους που κρατάει από το 2009

Άλμπα – Παναθηναϊκός 77-87: Ναν και Λεσόρ καθάρισαν στο Βερολίνο

Με τους Ναν και Λεσόρ κορυφαίους σε απόδοση και σκορ, ο Παναθηναϊκός πέρασε εύκολα το πολύ χαμηλό εμπόδιο της χειρότερης ομάδας στην περασμένη Euroleague

Παραιτήθηκε από την ΑΕΚ ο Παναγιώτης Κονέ

Οι εξελίξεις... πρόλαβαν τον Παναγιώτη Κονέ, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του στην ΠΑΕ ΑΕΚ κι αυτή έγινε δεκτή, με αποτέλεσμα ο 37χρονος να αποχωρεί από τον σύλλογο

Το πρώτο μεγάλο «πρέπει» του Ολυμπιακού είχε τη σφραγίδα του Ατανασίεβιτς

Ο Ατανασίεβιτς βροντοφώναξε με την κλάση του πως είναι παίκτης για τα δύσκολα και ο Ανδρέας Καταχανάς γράφει για την καθαρή νίκη του Ολυμπιακού απέναντι σε μια σκληρή και πιο έτοιμη ομάδα, που δοκίμασε τις αντοχές του

Αλόνσο: Άδικο μαζί μας το ποδόσφαιρο, ήμασταν βελτιωμένοι

Ο Παναθηναϊκός έμεινε στο 1-1 με την Μπόρατς στην...

Μπασκόνια – Παρτιζάν 88-82: Ντεμπούτο με σπουδαία ανατροπή για τον Λάσο σε βάρος του Ομπράντοβιτς

Μετά από ένα μουδιασμένο πρώτο πεντάλεπτο η Παρτιζάν πήρε...

ΠΑΟΚ – Στεάουα 0-1: Στο ίδιο έργο θεατές στην Τούμπα, οι Ρουμάνοι έφυγαν με σπουδαίο διπλό

Αστοχία και αμυντική λειτουργεία πλήγωσαν για ακόμη μία φορά...

Μπόρατς – Παναθηναϊκός 1-1: Πατατράκ στην Μπάνια Λούκα, ούτε τώρα διπλό σε όμιλο (vid)

Κόντρα σε έναν αντίπαλο από τα... υπόγεια της Ευρώπης, οι Πράσινοι κατάφεραν να αφήσουν δυο βαθμούς στην πρεμιέρα τους στο Conference League, συνεχίζοντας το... εκτός έδρας δράμα σε ευρωπαϊκούς ομίλους που κρατάει από το 2009

Ελ Κααμπί: Χρειαζόμασταν τη νίκη για την ψυχολογία μας, σέβομαι τον Καρβαλιάλ

Ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί σκόραρε δύο γκολ στην άνετη...

Μπόρατς – Παναθηναϊκός: Οι Βόσνιοι ισοφάρισαν στο 50′ τους Πράσινους (vid)

Ο Παναθηναϊκός πήγε προηγούμενος στα αποδυτήρια στη λήξη του...