Λίβανος: Τουλάχιστον 500 νεκροί από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς των Ισραηλινών

Οι εντατικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων εναντίον της Χεζμπολά σκότωσαν τουλάχιστον 492 ανθρώπους στον Λίβανο χθες Δευτέρα, ανάμεσά τους 35 παιδιά, σύμφωνα με τις αρχές της χώρας, η οποία έζησε την πιο αιματηρή ημέρα του σχεδόν ενός χρόνου ανταλλαγών πυρών στα σύνορα, παράλληλα με τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες «ανησυχεί πολύ σοβαρά» για τον αριθμό των θυμάτων στις τάξεις των αμάχων στον νότιο και στον ανατολικό Λίβανο, που σφυροκοπήθηκαν από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ο εκπρόσωπός του, καθώς η διεθνής κοινότητα φοβάται ολοένα πιο έντονα πως η κλιμάκωση της σύγκρουσης ανάμεσα στο Ισραήλ και το ισχυρό λιβανικό κίνημα Χεζμπολά, το οποίο υποστηρίζεται από το Ιράν, θα οδηγήσει σε περιφερειακή ανάφλεξη.

Στη Νέα Υόρκη, όπου διεξάγεται η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Νοέλ Μπαρό ανακοίνωσε χθες πως το Παρίσι ζήτηση έκτακτη «σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον Λίβανο εντός της εβδομάδας».

«Βρισκόμαστε στα πρόθυρα ολοκληρωτικού πολέμου», προειδοποίησε από την πλευρά του ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Τζουζέπ Μπορέλ.

Ο απολογισμός των θυμάτων δεν σταμάτησε να γίνεται βαρύτερος καθώς περνούσαν οι ώρες χθες. «Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί έκαναν μάρτυρες 492 ανθρώπους, ανάμεσά τους 35 παιδιά και 58 γυναίκες, και τραυμάτισαν άλλους 1.645», ανακοίνωσε το λιβανικό υπουργείο Υγείας το βράδυ.

Στην άλλη πλευρά, ο ισραηλινός στρατός έκανε λόγο για «μεγάλο αριθμό» μελών της Χεζμπολά που σκοτώθηκαν.

Συνολικά, στην επιχείρηση που βαφτίστηκε «Northern Arrows» («βέλη του βορρά») χτυπήθηκαν χθες «περίπου 1.600» θέσεις των «τρομοκρατών» στον νότιο Λίβανο και στην κοιλάδα Μπεκάα, διευκρίνισε αργά χθες βράδυ, ανάμεσά τους «εκατοντάδες στόχοι» που χτυπήθηκαν «τις τελευταίες ώρες».

Σε βίντεο ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κάλεσε χθες τους πολίτες τους Λιβάνου να «απομακρυνθούν από επικίνδυνες ζώνες» ώσπου να τελειώσει «η επιχείρηση».

Από την άλλη ο λιβάνιος πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι κατήγγειλε «σχέδιο καταστροφής» της χώρας του, όπου τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σήμερα.

Έγινε «καταστροφή, σφαγή», είπε ο Τζαμάλ Μπαντράν, γιατρός σε νοσοκομείο στη Ναμπάτια (νότια). «Οι βομβαρδισμοί δεν σταματούν, μας βομβαρδίζουν ακόμη κι ενώ κάνουμε διακομιδές τραυματιών», πρόσθεσε.

Χιλιάδες οικογένειες τράπηκαν σε φυγή από τους τομείς που βομβαρδίζονταν, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

BEST OF SPORTS VIDEOS

ΑΘΛΟΣ HEADLINES

Ο Βέλγος Λόρενς Βίσερ σφυρίζει το Λιόν – Ολυμπιακός

Ο 34χρονος Βέλγος που είχε σφυρίξει προ διετίας το ισόπαλο 1-1 του Ολυμπιακού με τη Σλόβαν Μπρατισλάβας στο Φάληρο, θα διευθύνει την αναμέτρηση των Κυπελλούχων Ευρώπης στη Λιόν

Πρώτη «κρίση» για Πιέρ Σαζ στη Λιόν: Οι παραγκωνισμένοι, η διάταξη και οι κρίσιμοι αγώνες για τον Γάλλο προπονητή

Ο Πιέρ Σαζ βιώνει τις πρώτες δύσκολες μέρες του μετά από 10 μήνες στον πάγκο της Λιόν λόγω της κακής αμυντικής λειτουργίας, των άσχημων αποτελεσμάτων και των παικτών που παραγκωνίζονται ελέω... 3-5-2

Ολυμπιακός: Η απόφαση για Ζέλσον Μαρτίνς ενόψει Λιόν και οι δεδομένες αλλαγές στην 11άδα

Ο Ολυμπιακός θα ταξιδέψει για τη Γαλλία με μία σημαντική απουσία στην επίθεση αλλά και δεδομένη πρόθεση του Μεντιλίμπαρ να αλλάξει πρόσωπα της ενδεκάδας μετά την ήττα από τον Άρη

Στην ΕΡΤ για τρία ακόμη χρόνια το πρωτάθλημα της Basket League: Αυτό είναι το μεγάλο ποσό της συμφωνίας

Από τη συχνότητα της Δημόσιας Τηλεόρασης θα μεταδίδονται για 3 ακόμη χρόνια τα παιχνίδια της Basket League, με τις ομάδες να βάζουν ένα σημαντικό ποσό στα ταμεία τους

Αλ Ταέ – Αλ Καλίτζ 5-2: Πρώτο γκολ Φορτούνη με πέναλτι, διασυρμός για την ομάδα του στο κύπελλο (vid)

Μπορεί ο Κώστας Φορτούνης να έδωσε μία δεύτερη ευκαιρία...

Ολυμπιακός: Ο Τσικίνιο «χτύπησε» τατουάζ με την κούπα του Conference League και ένα λιοντάρι (pic)

Ο Πορτογάλος μέσος αποτύπωσε για πάντα στο σώμα του την αξέχαστη και ιστορική στιγμή της κατάκτησης του Conference League με τον Ολυμπιακό σε ένα τατουάζ έργο τέχνης

Δεν θα δοθεί προς χρήση η μία κερκίδα για το Super Cup στη Ρόδο, πλήρως έτοιμο στα μέσα Οκτωβρίου το κλειστό

Με μέγιστο αριθμό χωρητικότητας τους 2.000 φιλάθλους αναμένεται να...

Ο Βέλγος Λόρενς Βίσερ σφυρίζει το Λιόν – Ολυμπιακός

Ο 34χρονος Βέλγος που είχε σφυρίξει προ διετίας το ισόπαλο 1-1 του Ολυμπιακού με τη Σλόβαν Μπρατισλάβας στο Φάληρο, θα διευθύνει την αναμέτρηση των Κυπελλούχων Ευρώπης στη Λιόν

Ο Ολυμπιακός στο Dream Euro Cup της Ρώμης για τη στήριξη των ατόμων με ψυχικές διαταραχές

Σε μία ακόμα μεγάλη γιορτή του αθλητισμού είναι έτοιμος...

Γαλατάσαραϊ – Παναθηναϊκός: Διαδικτυακά η μετάδοση, με τρεις απουσίες στο φιλικό οι Πράσινοι

Το πρώτο φιλικό επί τουρκικού εδάφους δίνει το απόγευμα...