Ο Νταβίντ Κάρμο επέστρεψε κι επίσημα στον Ολυμπιακό σε μία πολύ σημαντική εξέλιξη τόσο για τον ίδιο όσο και για τους Κυπελλούχους Ευρώπης, που ήθελαν διακαώς την επιστροφή του περσινού «βράχου» της άμυνας τους.
Με υπομονή και σημαντική βοήθεια από τη Νότιγχαμ Φόρεστ που τον απέκτησε με 15 εκατ. ευρώ έως το 2029, ο Ολυμπιακός κατόρθωσε να κρατήσει τον «βράχο» του, τον άνθρωπο που άλλαξε προς το καλύτερο την αμυντική λειτουργία των Ερυθρόλευκων και ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μπορεί να τρίβει τα χέρια του για την επιστροφή του Ανγκολέζου.
Οι λόγοι; Πολλοί. Κυρίως αγωνιστικοί αλλά κι εκτός γηπέδων η σχέση του Βάσκου τεχνικού με τον θηριώδη στόπερ από την Ανγκόλα είναι εξαιρετική, ενώ γνωρίζει ακόμα κι αν άργησε η επιστροφή του, ο Κάρμο δεν θα έχει θέμα προσαρμογής στην ομάδα, ειδικά δίπλα στον αγαπημένο του παρτενέρ, Παναγιώτη Ρέτσο.
Ας επικεντρωθούμε στο αγωνιστικό κομμάτι για να αναλύσουμε τους λόγους που ο Μεντιλίμπαρ είχε μάτια μόνο για τον Κάρμο ώστε να κλείσει το κενό στα στόπερ και επί της ουσίας, σε μεγάλο βαθμό, το ερυθρόλευκο ρόστερ για τη νέα σεζόν, αν και υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες κυρίως για εξτρέμ και χαφ.
Αρκεί να ρίξουμε μια ματιά μόνο στα στατιστικά του Κάρμο στην ιστορική πορεία του Ολυμπιακού μέχρι την κατάκτηση του Conference League, με τον Ανγκολέζο στόπερ να μη χάνει ματς και να κάνει το καλύτερό του ματς στον τελικό της 29ης Μαϊου απέναντι στη Φιορεντίνα.
Σε γενικά πλαίσια, ο Κάρμο ήταν με διαφορά από τον δεύτερο ο πιο σταθερός και αποτελεσματικός (στον αέρα) παίκτης της διοργάνωσης. Είναι τόσο οι 21,6 εύστοχες πάσες ανά ματς στον χώρο της άμυνας, ποσοστό ευστοχίας 87%, όσο και οι 3,7 ανακτήσεις κατοχών/παιχνίδι που έκαναν τον Μεντιλίμπαρ να μονολογεί ολόκληρο το καλοκαίρι «τον θέλω πίσω».
Δεν έμεινε σε αυτά. Ο Κάρμο είχε επίσης 4.4 αποκρούσεις σε σουτ ανά ματς στο περσινό Conference (στα 9 παιχνίδια που αγωνίστηκε από τη φάση των «32» και μετά) καθώς και 5,4 κερδισμένες μονομαχίες στον αέρα κατά μέσο όρο, τη στιγμή που έκανε μόλις ένα φάουλ ανά 90 λεπτά -μαζί με τα 120′ της παράτασης του τελικού-!
Στα του τελικού με τους «Βιόλα», είχε το εξωπραγματικό 12/16 κερδισμένες εναέριες μονομαχίες, 77 επαφές με την μπάλα (περισσότερες από κάθε άλλον) αλλά και 12/28 εύστοχες μακρινές μεταβιβάσεις, δείγμα του πόσο πολύ του αρέσει να χτίζει τις επιθέσεις από πίσω.
Δεν είναι μόνο «βράχος» αλλά ολόκληρο το οικοδόμημα της αμυντικής γραμμής των Κυπελλούχων Ευρώπης και είναι απόλυτα κατανοητό και ποδοσφαιρικά σεβαστό το να επιμένει κανείς τόσο πολύ για να τον φέρει πίσω. Ο Ολυμπιακός, με τον Κάρμο στην άμυνα, είναι εντελώς άλλη ομάδα. Προς το καλύτερο.