Αργεντινή – Κολομβία 1-0: Διατήρησε τα σκήπτρα της με ήρωα τον Λαουτάρο, αυτό το «αντίο» άξιζε σε Μέσι και Ντι Μαρία

Πολύ σκληρή για να πεθάνει η Αλμπισελέστε που έγραψε ιστορία με την 16η κατάκτηση Κόπα Αμέρικα στην ιστορία της σε έναν τελικό κόντρα στην Κολομβία που ξεκίνησε με σχεδόν 1,5 ώρα καθυστέρηση - Συγκλονιστική εικόνα με τον δακρυσμένο Μέσι να αποχωρεί τραυματίας στην -ίσως- τελευταία του παρουσία σε μεγάλο τουρνουά με την Αργεντινή, πλάνταξε στο κλάμα και ο Ντι Μαρία που αποσύρεται οριστικά από την εθνική

Με ήρωα -ξανά- τον Λαουτάρο Μαρτίνες, η «πολύ σκληρή για να πεθάνει» εθνική Αργεντινής επικράτησε με 1-0 της Κολομβίας στην παράταση (112′) στον 48ο τελικό της ιστορίας του Κόπα Αμέρικα και διατήρησε τα σκήπτρα της από το 2021 γράφοντας ιστορία με τον 16ο τίτλο της στον θεσμό.

Πλέον, η Αλμπισελέστε πέρασε μόνη πρώτη στην κατάταξη με τις περισσότερες κατακτήσεις ως η πιο πετυχημένη εθνική ομάδα της Νότιας Αμερικής, με τους Λιονέλ Μέσι (αποχώρησε τραυματίας και ξέσπασε σε λυγμούς) και Άνχελ Ντι Μαρία να λένε «αντίο» στην εθνική τους ομάδα -ο Ντι Μαρία οριστικό ενώ ο Μέσι μένει να φανεί αν θα παίξει στο Μουντιάλ 2026- με τον τρόπο που τους άξιζε.

Όλα αυτά σε ένα ματς που ήταν να ξεκινήσει στις 03:00 τα ξημερώματα της Δευτέρας στην Ελλάδα αλλά τελικά εκκίνησε 1 ώρα και 20 λεπτά αργότερα, αφού εκτυλίχθηκαν σκηνές χάους έξω από το «Hard Rock Stadium» με χιλιάδες οπαδούς -κυρίως της Κολομβίας- να προσπαθούν να μπουν χωρίς εισιτήριο στο γήπεδο.

Η κατάσταση, όπως φαίνεται στο παρακάτω video ήταν ασφυκτική, με αποτέλεσμα να υπάρξουν τραυματίες, ενώ κάποιοι φίλαθλοι επιχείρησαν (και μάλιστα οι περισσότεροι τα κατάφεραν) να μπουν στις κερκίδες από τους αεραγωγούς στα… υπόγεια του σταδίου!

Ο ΤΕΛΙΚΟΣ ΣΕ ΣΤΙΓΜΕΣ

Αργεντινή και Κολομβία ξεκίνησαν με το πόδι στο γκάζι και πρόθεση να παίξουν επιθετικά στον τελικό του Μαϊάμι, ωστόσο η αρχική τους ορμητικότητα όχι μόνο δεν είχε αποτέλεσμα αλλά «σίγησε» απότομα μετά το 20′, με αποτέλεσμα οι φάσεις στο πρώτο ημίχρονο να είναι ελάχιστες και η ένταση σε νορμάλ επίπεδα για Νότια Αμερική.

Όχι ότι δεν είχε πάθος και δυνατές μονομαχίες, αλλά ήταν και η ώρα τέτοια που από ένα σημείο και μετά πάλευες να μείνεις ξύπνιος καθώς ο ρυθμός του αγώνα δεν βοηθούσε ιδιαίτερα.

Την καλύτερη φάση στο πρώτο ημίχρονο την είχε η Κολομβία, όταν ο Κόρντομα μόλις στο 6′ έκανε την τελική με δυνατό γυριστό σουτ μέσα από την περιοχή αλλά στόχευσε το δοκάρι της εστίας του… χαλαρού «Ντίμπου» Μαρτίνες.

Στο 20′ σημειώθηκε η μοναδική τελική του Λιονέλ Μέσι στον τελικό, πριν δει τη μοίρα να τού παίζει σκληρό παιχνίδι με τον τραυματισμό του και την αναγκαστική αλλαγή. Σε μία από τις κλασσικές του κινήσεις στον άξονα της περιοχής, ο αρχηγός της Αλμπισελέστε έλαβε την στο κατάλληλο timing την πάσα από τον Μοντιέλ και σούταρε στην κίνηση αλλά για κακή του τύχη το τελείωμά του κατέληξε πάνω στον συμπαίκτη του, Χούλιαν Άλβαρες, με αποτέλεσμα να μην βρει καν εστία.

Στο 37′ ο Μέσι δέχθηκε το πρώτο χτύπημα, το οποίο ήταν κι αυτό που στη συνέχεια του έκανε τη μεγάλη ζημιά με τον αστράγαλό του να πρήζεται σε μεγάλο βαθμό. Ο Αρίας ήταν αυτός που τον βρήκε με τις τάπες και μπήκε στην «black list» όλων των Αργεντίνων, σε μία φάση που προμήνυε το τι θα ακολουθήσει για τον Pulga. Βέβαια, δεν περιμέναμε να είναι τόσο οδυνηρό.

Το εντυπωσιακό σόου της Σακίρα στο ημίχρονο ήταν τελικά ό,τι καλύτερο είδαμε στον τελικό του Κόπα Αμέρικα μέχρι εκείνο το σημείο, με την Κολομβιανή σούπερ σταρ να κλέβει την παράσταση με τη σκηνική της παρουσία.

Στο δεύτερο ημίχρονο ο τραυματισμός του Μέσι και τα δάκρυά του επισκίασαν τα πάντα. Η Αργεντινή έχασε τον μεγάλο ηγέτη της και δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί τις 2-3 καλές στιγμές της με κύριους εκφραστές τους Ντι Μαρία (επίσης στην τελευταία του παράσταση με την Αλμπισελέστε) και Νικολάς Γκονσάλες, ο οποίος αντικατέστησε τον Μέσι στο 65′.

Η καλύτερη από αυτές τις στιγμές ήταν του Ντι Μαρία στο 57′, με το σουτ του μέσα από την περιοχή να εξουδετερώνεται από τον Βάργκα, ενώ νωρίτερα οι Αργεντινοί ζήτησαν έντονα πέναλτι για χέρι μετά από κεφαλιά του ΜακΚάλιστερ. Χέρι υπάρχει όπως φαίνεται στο ριπλέι αλλά λογικά ο διαιτητής στο VAR έκρινε πως βρίσκεται σε φυσική θέση.

Στην παράταση, ξανά λίγα πράγματα. Αλλά λίγοι θα το θυμούνται αυτό από τη στιγμή που έλαμψε ξανά το άστρο του πρώτου σκόρερ του τουρνουά, Λαουτάρο Μαρτίνες, ο οποίος μετά από ασίστ του Λο Σέλσο σκόραρε με ωραίο πλασέ στο 112′ και με το 5ο του τέρμα στα γήπεδα της Αμερικής χάρισε το τρόπαιο στην αλύγιστη Αλμπισελέστε.

Αργεντινή: Μαρτίνες, Μοντιέλ, Ρομέρο, Μαρτίνες, Ταλιαφίκο, Ντε Πολ, Φερνάντες, Ντι Μαρία, ΜακΆλιστερ, Άλβαρες, Μέσι.

Κολομβία: Βάργκας, Αρίας, Κουέστα, Σάντσες, Μοχίκα, Ρίος, Λέρμα, Αρίας, Ντίαζ, Ροντρίγκες, Κόρντομπα.

Για τον Μέσι, τον Ντι Μαρία και την κληρονομιά τους…

BEST OF SPORTS VIDEOS

ΑΘΛΟΣ HEADLINES

Ελλάδα – Φινλανδία 3-0: Γαλανόλευκη υπεροχή στο Φάληρο και ιδανικό ντεμπούτο Ιβάν Γιοβάνοβιτς

Γούρικη επιστροφή στο Καραϊσκάκη για την εθνική Ελλάδας, η οποία στο ντεμπούτο του Ιβάν Γιοβάνοβιτς καθάρισε με συνοπτικές διαδικασίες τη Φινλανδία (τρία γκολ, δύο δοκάρια) και έδειξε αποφασισμένη να γυρίσει ξανά στις μεγάλες στιγμές

Ιρλανδία – Αγγλία 0-2: Εύκολη επικράτηση στο πρώτο ματς μετά την αποχώρηση του Σάουθγκεϊτ

Με υπηρεσιακό προπονητή τον Λι Κάρσλι, η Αγγλία ξεκίνησε...

Ασύλληπτη Σταματοπούλου: Χρυσή Παραολυμπιονίκης στα 50μ. ύπτιο S4

Στην τελευταία της παρουσία σε Παραολυμπιακούς Αγώνες, η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 50μ. ύπτιο S4 και πανηγυρίζει μια τεράστια επιτυχία στην καριέρα της δίνοντας στην Ελλάδα το 13ο μετάλλιο

Παναθηναϊκός: Ανακοινώθηκε ο Οσμάν για τη σεζόν 2024/25

Μερικές ώρες μετά την αποκάλυψη του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, η ΚΑΕ Παναθηναϊκός ανακοίνωσε την απόκτηση του Τσεντί Οσμάν για έναν χρόνο

Εθνική: Ο Μασούρας θα χάσει και το ματς με την Ιρλανδία

Χωρίς τον Γιώργο Μασούρα θα παραταχθεί η εθνική Ελλάδας στο πρώτο (Φινλανδία) αλλά...

Ο Τσεντί Οσμάν γιορτάζει τη Γενοκτονία των Ποντίων: Ποιοι άφησαν στο σκοτάδι τον πατριώτη Δ. Γιαννακόπουλο; (pics)

Το πρόσφατο - και άκρως θλιβερό - παρελθόν του υπερεθνικιστή Τσεντί Οσμάν βγήκε στην επιφάνεια μετά την αποκάλυψη της επικείμενης μεταγραφής του στον Παναθηναϊκό και όλοι πλέον αναρωτιούνται για το πώς θα αντιδράσει ο δεδηλωμένος πατριώτης Δημήτρης Γιαννακόπουλος

Ιωαννίδης: Ο Γιοβάνοβιτς έχει πλάνο και ταυτότητα, θα γινόμαστε καλύτεροι

Με τρία γκολ και δύο δοκάρια, μια γεμάτη εμφάνιση...

Η Γερμανία σκόρπισε με 5 γκολ την Ουγγαρία, καθάρισε στο τέλος η Ολλανδία

Κανένα πρόβλημα δεν αντιμετώπισε η Γερμανία στην πρεμιέρα της...

Ελλάδα – Φινλανδία 3-0: Γαλανόλευκη υπεροχή στο Φάληρο και ιδανικό ντεμπούτο Ιβάν Γιοβάνοβιτς

Γούρικη επιστροφή στο Καραϊσκάκη για την εθνική Ελλάδας, η οποία στο ντεμπούτο του Ιβάν Γιοβάνοβιτς καθάρισε με συνοπτικές διαδικασίες τη Φινλανδία (τρία γκολ, δύο δοκάρια) και έδειξε αποφασισμένη να γυρίσει ξανά στις μεγάλες στιγμές

Σταματοπούλου: Ήταν η τελευταία μου χρονιά, έλεγα πως θα δώσουμε ό,τι μπορούμε και το κάναμε (vid)

Δεν υπήρχε καλύτερος τρόπος να ολοκληρώσει την παρουσία της...

Ολυμπιακός: Χαμός στο Λεωνίδιο για την κούπα του Conference League

Στο Λεωνίδιο βρέθηκε σήμερα (7/9) η κούπα του Conference...