Ισπανία: Ποδοσφαιρική δικαιοσύνη για μια ομάδα γεμάτη πρωταγωνιστές και το άστρο του «θείου βρέφους» Γιαμάλ να λάμπει

Η Ισπανία επέστρεψε σε τελικό μεγάλης διοργάνωσης μετά από 12 χρόνια και θεωρείται πλέον το δικαιολογημένο φαβορί για το τρόπαιο, έχοντας στη σύνθεσή της αρκετούς πρωταγωνιστές αλλά και έναν ρέκορντμαν που... βαφτίστηκε από τον «θεό» Λιονέλ Μέσι

Η Ισπανία ξεπέρασε το εμπόδιο της Γαλλίας με το άστρο του… «θείου βρέφους» Λαμίν Γιαμάλ να λάμπει και βρίσκεται στον τελικό του Euro, επιστρέφοντας εκεί για πρώτη φορά μετά το 2012 όταν και το κατέκτησε απέναντι στην Ιταλία.

Απίθανη φωτογραφία: Ο θεός Μέσι και το… θείο βρέφος Λαμίν Γιαμάλ

Η Ισπανία είναι έτοιμη να ανεβεί στην κορυφή της Ευρώπης για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια, αφού ο τελευταίος της τελικός συνδυάστηκε με νίκη. Η πρόκριση των Ιβήρων ήταν πέρα για πέρα δίκαιη, με την ομάδα του Ντε Λα Φουέντε να παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο στη φετινή διοργάνωση, πράγμα που δεν αμφισβητεί κανείς.

Η παρέα του ρέκορντμαν Γιαμάλ είναι ίσως η μοναδική απάντηση στην ερώτηση ποια ομάδα αξίζει να βρίσκεται στον τελικό του Euro αλλά και να σηκώσει την κούπα, καθώς οι περισσότερες έχουν προβληματίσει και κυρίως δεν έχουν πείσει στη φετινή διοργάνωση, με τις συγκυρίες σε μεγάλο βαθμό να παίζουν τον ρόλο τους για να φτάσουν μέχρι τα ημιτελικά.

Βέβαια αυτό είναι ένα από τα κύρια γνωρίσματα του βασιλιά των σπορ και δεν εξασφαλίζει στην Ισπανία ότι θα κατακτήσει το τρόπαιο στον τελικό κόντρα σε μία εκ των Αγγλία και Ολλανδία επειδή έχει παίξει έως τώρα το καλύτερο ποδόσφαιρο στη διοργάνωση. Ωστόσο η δουλειά που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στην Ισπανία είναι φανερή και αυτό επιβραβεύεται για την ώρα με την πρόκριση στον τελικό του Euro, ενώ είναι αρκετά πιθανό το βράδυ της Κυριακής (14/7) να έχει στεφθεί με το πέμπτο τρόπαιο στην ιστορία της, μετά τα τρία Euro (1964, 2008, 2012) αλλά και το Μουντιάλ του 2010…

Αυτές οι συζητήσεις μπορούν να μείνουν στην άκρη για τις επόμενες μέρες και μετά τον δεύτερο αποψινό (10/7, 22:00) ημιτελικό ανάμεσα σε Αγγλία και Ολλανδία.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα χθεσινά πάντως, οι Φούριας Ρόχας έδειξαν πως πήγαν στη Γερμανία για να πάρουν τον τίτλο και ότι μπορεί να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε συνθήκη. Ήταν μόλις η δεύτερη φορά που έμειναν πίσω στο σκορ στο τουρνουά και το επίπεδο δυσκολίας ήταν μεγαλύτερο από την πρώτη, μιας και αυτό είχε συμβεί κόντρα στους Γεωργιανούς.

Τελικά δεν πήρε και πολύ στην ομάδα του Ντε Λα Φουέντε να φέρει τούμπα το παιχνίδι και να κρατήσει το προβάδισμα μέχρι το τελικό σφύριγμα για να πανηγυρίσει την τεράστια πρόκριση.

Δεν ξέρεις από που να πρωτοξεκινήσεις για αυτή τη φανταστική Ισπανία. Η ήρεμη-ηγετική δύναμη στα χαφ Ρόδρι, το άστρο του απίστευτου 16χρονου Γιαμάλ ή ο Νίκο Γουίλιαμς και ο Όλμο που κάνουν ένα εκπληκτικό τουρνουά. Φυσικά πρόκειται για λίγα παραδείγματα της ομάδας του Ντε Λα Φουέντε, καθώς ακολουθούν εύκολα τα ονόματα των Καρβαχάλ, Φαμπιάν Ρουίθ αλλά και όλων των ποδοσφαιριστών που έχουν βάλει το λιθαράκι τους για αυτή τη φανταστική πορεία.

Ο Νίκο Γουίλιαμς μπορεί κόντρα στους Γάλλους να μη βρέθηκε στην καλύτερη μέρα, αλλά αυτό δεν αναιρεί ότι είναι ένα από τα βασικά γρανάζια του Ντε Λα Φουέντε σε αυτή την πορεία και μαζί με τον Λαμίν Γιαμάλ φτιάχνουν ένα δίδυμο ακραίων που τρομάζει. Μικρή παύση για μεταγραφολογία, καθώς το όνομα του Νίκο Γουίλιαμς ακούγεται έντονα στην Ισπανία για την Μπαρτσελόνα. Αλήθεια πως θα σας φαινόταν το δίδυμο των Νίκο Γουίλιαμς και Λαμίν Γιαμάλ και στους Μπλαουγκράνα;

Δύο παίκτες που τρομάζουν και μία κίνηση που μόνο καλό μπορεί να κάνει τόσο στην Μπαρτσελόνα όσο και στο ισπανικό ποδόσφαιρο, μιας και θα είναι ευλογία για την εθνική ομάδα να αγωνίζονται μαζί στον ίδιο σύλλογο οι ποδοσφαιριστές που θα παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο για πολλά χρόνια στη Φούριας Ρόχας.

Λίγο πιο πίσω στον χώρο του κέντρου ο Ρόδρι αποτελεί την ηγετική-αρχηγική φυσιογνωμία της ομάδας του Ντε Λα Φουέντε. Ένας ποδοσφαιριστής που έχει εξελιχθεί στα χέρια του Πεπ Γκουαρδιόλα και μεταφέρει την εμπειρία του στην εθνική ομάδα. Αλάνθαστος, με 52/55 επιτυχημένες μεταβιβάσεις (95%) κόντρα στη Γαλλία, ένα ποσοστό που ήταν η συνέχεια των προηγούμενων παιχνιδιών καθώς μετράει συνολικά στο τουρνουά 94% επιτυχημένες μεταβιβάσεις ανά παιχνίδι. Ακριβώς όπως προαναφέραμε, η ήρεμη δύναμη στο κέντρο της Ισπανίας, ένας εκ των ηγετών των Φούριας Ρόχας, που όταν η μπάλα περνάει από τα πόδια του δε φοβάται κανείς.

Ακόμα υπάρχει ο άνθρωπος που ολοκλήρωσε χθες την ανατροπή και χάρισε τη νίκη στους Ισπανούς. Με το τέρμα του κόντρα στη Γαλλία ο Ντάνι Όλμο έφτασε τα τρία γκολ και είναι ο πρώτος σκόρερ των Φούριας Ρόχας στη διοργάνωση.

Ο 26χρονος κάνει επίσης εξαιρετικό τουρνουά και μάλιστα από την αρχή, αν και δε βρισκόταν στη βασική ενδεκάδα μιας και είχε τον Πέδρι μπροστά του. Ο τραυματισμός του νεαρού άσου της Μπαρτσελόνα έφερε τον Όλμο νωρίς στον αγωνιστικό χώρο κόντρα στη Γερμανία και αυτός έκανε δώρο στον προπονητή του γκολ και ασίστ στη νίκη με 2-1 στην παράταση και την πρόκριση στα ημιτελικά. Χθες δε θα μπορούσε να μη βρίσκεται στη βασική ενδεκάδα και έδειξε ακόμη μία φορά τον λόγο, σκοράροντας με μια πανέμορφη ενέργεια και λίγη δόση τύχης για την ανατροπή της ομάδας του.

Μια ανατροπή που είχε ξεκινήσει από το μαγικό τέρμα του Λαμίν Γιαμάλ. Το καλύτερο το αφήνουμε συνήθως για το τέλος και δε θα μπορούσε να είχε διαφορετική θέση ο άνθρωπος που λίγα 24ωρα πριν κλείσει τα 17 του (13/7), έγινε ο νεότερος παίκτης που σκοράρει σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης (ο Πελέ σε ηλικία 17 ετών και 239 ημερών στο μακρινό 1958 το κρατούσε).

Τι να πει κανείς για αυτόν τον ποδοσφαιριστή. Στα 16 του είναι πρωταγωνιστής τόσο με την Μπαρτσελόνα όσο και με την εθνική ομάδα. Μέχρι και χθες δεν είχε σκοράρει στη διοργάνωση, αλλά το κρατούσε για μια σημαντική-δύσκολη στιγμή. Μάλιστα δε βάζει απλά ένα γκολ, αλλά ζωγραφίζει σε ένα διάστημα που η Φούριας Ρόχας δεν έχει μπει καλά στο παιχνίδι και έχει μείνει από νωρίς πίσω στο σκορ. Κάπως έτσι το δικό του τέρμα άλλαξε όλη τη ροή του αγώνα, η Ισπανία βρήκε σχεδόν αμέσως γκολ ανατροπής και ως καλύτερη στον αγωνιστικό χώρο κράτησε άνετα το προβάδισμα της.

Δύο πάσες-κλειδιά που έβαλαν σε δύσκολες καταστάσεις την άμυνα της Γαλλίας αλλά δεν εκμεταλλεύτηκαν οι συμπαίκτες του, 23/29 επιτυχημένες μεταβιβάσεις (79%), 5 κερδισμένες μονομαχίες, 2 κερδισμένα φάουλ και μία ακόμη τελική προσπάθεια που κατέληξε λίγο άουτ.

Ουσιαστικός στο παιχνίδι του, μόλις μία προσπάθεια για ντρίμπλα και απώλεια κατοχής 11 φορές, σε ένα παιχνίδι που η μπάλα πέρασε αρκετά από τα πόδια του. Αυτό είναι που κάνει ξεχωρίζει στον Γιαμάλ. Είναι ένας ουσιαστικός ποδοσφαιριστής χωρίς υπερβολές στο παιχνίδι του, πράγμα που το κάνει ακόμη πιο εντυπωσιακό.

Αλήθεια, εσείς τι κάνατε στα 16 σας;

BEST OF SPORTS VIDEOS

ΑΘΛΟΣ HEADLINES

Ελλάδα – Φινλανδία 3-0: Γαλανόλευκη υπεροχή στο Φάληρο και ιδανικό ντεμπούτο Ιβάν Γιοβάνοβιτς

Γούρικη επιστροφή στο Καραϊσκάκη για την εθνική Ελλάδας, η οποία στο ντεμπούτο του Ιβάν Γιοβάνοβιτς καθάρισε με συνοπτικές διαδικασίες τη Φινλανδία (τρία γκολ, δύο δοκάρια) και έδειξε αποφασισμένη να γυρίσει ξανά στις μεγάλες στιγμές

Ιρλανδία – Αγγλία 0-2: Εύκολη επικράτηση στο πρώτο ματς μετά την αποχώρηση του Σάουθγκεϊτ

Με υπηρεσιακό προπονητή τον Λι Κάρσλι, η Αγγλία ξεκίνησε...

Ασύλληπτη Σταματοπούλου: Χρυσή Παραολυμπιονίκης στα 50μ. ύπτιο S4

Στην τελευταία της παρουσία σε Παραολυμπιακούς Αγώνες, η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 50μ. ύπτιο S4 και πανηγυρίζει μια τεράστια επιτυχία στην καριέρα της δίνοντας στην Ελλάδα το 13ο μετάλλιο

Παναθηναϊκός: Ανακοινώθηκε ο Οσμάν για τη σεζόν 2024/25

Μερικές ώρες μετά την αποκάλυψη του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, η ΚΑΕ Παναθηναϊκός ανακοίνωσε την απόκτηση του Τσεντί Οσμάν για έναν χρόνο

Εθνική: Ο Μασούρας θα χάσει και το ματς με την Ιρλανδία

Χωρίς τον Γιώργο Μασούρα θα παραταχθεί η εθνική Ελλάδας στο πρώτο (Φινλανδία) αλλά...

Ο Τσεντί Οσμάν γιορτάζει τη Γενοκτονία των Ποντίων: Ποιοι άφησαν στο σκοτάδι τον πατριώτη Δ. Γιαννακόπουλο; (pics)

Το πρόσφατο - και άκρως θλιβερό - παρελθόν του υπερεθνικιστή Τσεντί Οσμάν βγήκε στην επιφάνεια μετά την αποκάλυψη της επικείμενης μεταγραφής του στον Παναθηναϊκό και όλοι πλέον αναρωτιούνται για το πώς θα αντιδράσει ο δεδηλωμένος πατριώτης Δημήτρης Γιαννακόπουλος

Ιωαννίδης: Ο Γιοβάνοβιτς έχει πλάνο και ταυτότητα, θα γινόμαστε καλύτεροι

Με τρία γκολ και δύο δοκάρια, μια γεμάτη εμφάνιση...

Η Γερμανία σκόρπισε με 5 γκολ την Ουγγαρία, καθάρισε στο τέλος η Ολλανδία

Κανένα πρόβλημα δεν αντιμετώπισε η Γερμανία στην πρεμιέρα της...

Ελλάδα – Φινλανδία 3-0: Γαλανόλευκη υπεροχή στο Φάληρο και ιδανικό ντεμπούτο Ιβάν Γιοβάνοβιτς

Γούρικη επιστροφή στο Καραϊσκάκη για την εθνική Ελλάδας, η οποία στο ντεμπούτο του Ιβάν Γιοβάνοβιτς καθάρισε με συνοπτικές διαδικασίες τη Φινλανδία (τρία γκολ, δύο δοκάρια) και έδειξε αποφασισμένη να γυρίσει ξανά στις μεγάλες στιγμές

Σταματοπούλου: Ήταν η τελευταία μου χρονιά, έλεγα πως θα δώσουμε ό,τι μπορούμε και το κάναμε (vid)

Δεν υπήρχε καλύτερος τρόπος να ολοκληρώσει την παρουσία της...

Ολυμπιακός: Χαμός στο Λεωνίδιο για την κούπα του Conference League

Στο Λεωνίδιο βρέθηκε σήμερα (7/9) η κούπα του Conference...