Προημιτελικοί πράξη πρώτη, τσεκ. Κάπως έτσι γνωρίζουμε ήδη το πρώτο ζευγάρι των ημιτελικών του Euro 2024 που είναι το Γαλλία – Ισπανία.
Αρκετοί μπόρεσαν να το προβλέψουν στις αρχές του τουρνουά, λίγοι περίμεναν τόσο κακούς τους Τρικολόρ που ακόμα δεν έχουν σκοράρει σε σετ παιχνίδι και απεναντίας τόσο καλούς τους Ισπανούς που με την αύρα της νέας γενιάς φαντάζουν πλέον ως το απόλυτο φαβορί για την κούπα.
Την ίδια ώρα, οι οικοδεσπότες Γερμανοί και οι φιλόδοξοι Πορτογάλοι αποχωρούν με σκυμμένα κεφάλια και δάκρυα στα μάτια. Δάκρυα όχι μόνο για τον αποκλεισμό αλλά και γιατί το βράδυ της Παρασκευής είδαμε για τελευταία φορά στο χορτάρι τον αρτίστα Τόνι Κρος αλλά και για τελευταία φορά σε τελική φάση Euro τους μοναδικούς και αξεπέραστους Τόμας Μίλερ, Πέπε και φυσικά τον απόλυτο σταρ, Κριστιάνο Ρονάλντο.
Είναι δύσκολο το αντίο και πολλές οι αναμνήσεις. Το μόνο που μένει πλέον είναι η βαθιά υπόκλιση μπροστά στο ποδοσφαιρικό τους μεγαλείο και ένα παρατεταμένο χειροκρότημα για όσα έχουν καταφέρει. Τα Πάντσερ και οι Ίβηρες έχασαν χθες ένα σημαντικό κομμάτι της ποδοσφαιρικής τους ταυτότητας. Από εδώ και πέρα, τίποτε δεν θα είναι ξανά το ίδιο.
Η ιστορία, όμως, δείχνει πως στο τέλος μένουν μόνο οι νικητές. Κι επί της παρούσης αυτοί είναι οι Ισπανοί και οι Γάλλοι. Η «Φούρια Ρόχα» στη νέα version της είναι μία ομάδα με πολλές και ποιοτικές επιλογές, μία ομάδα φρέσκια με ξεκάθαρες ιδέες, plan a και plan b στο παιχνίδι της και έναν προπονητή που ξέρει τι πρέπει και τι μπορεί να πάρει από κάθε παίκτη του.
Ο Ντε λα Φουέντε το πάει καλά το έργο αλλά η αλήθεια πως για να φτάσει η ομάδα του στα ημιτελικά, χρειάστηκε να βγει μπροστά ένας -μέχρι πρότινος- καλά κρυμμένος άσος στο μανίκι του. Περί του Ντάνι Όλμο ο λόγος, ενός παίκτη που μπήκε σε έναν προημιτελικό κόντρα στη Γερμανία μόλις στο 11′ και απέδειξε γιατί θεωρείται ένας από τους κορυφαίους σύγχρονους χαφ της γενιάς του.
Οι κινήσεις του στον χώρο με ή χωρίς την μπάλα, σεμιναριακές. Οι επαφές του σχεδόν αλάνθαστες παρότι η μπάλα περνούσε αρκετά από τα πόδια του (68 ενέργειες με την μπάλα, περισσότερες από Ρουίθ και Ρόδρι) και ο ίδιος δεν δίσταζε να ψάξει τους συμπαίκτες του και με μακρινές μεταβιβάσεις (2/3 πετυχημένες).
Παράλληλα, κατέγραψε σπάνια επίδοση στις ντρίμπλες (5/6) σε προημιτελικό Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος κι όλα αυτά πίσω από το γκολ που πέτυχε για το ισπανικό προβάδισμα και τη σέντρα ακριβείας για την κεφαλιά του Μερίνο στο 119′. Ο Όλμο δεν κέρδισε ακριβώς μόνος του τους Γερμανούς αλλά αποτέλεσε τον ακρογωνιαίο λίθο του Ντε λα Φουέντε εκεί που όλοι είχαν για «τελειωμένη» τη Ρόχα μετά τον σοκαριστικό τραυματισμό του Πέδρι.
Πλέον, με τον Πέδρι εκτός για το υπόλοιπο του τουρνουά, ο Όλμο μπαίνει στη νέα πίστα και καλείται να τρέξει ίσως και περισσότερο από τα χθεσινά του 11,5 χιλιόμετρα για να περιορίσει τους Καντέ, Ραμπιό και Τσουαμενί. Γιατί για να τους «απενεργοποιήσει» εντελώς, κομματάκι δύσκολο…