34.2 C
Athens

Η σταχτοπούτα Γεωργία στους «16» του Euro: Ο βράχος Μαμαρντασβίλι και οι εμφανίσεις καριέρας του Μικαουτάτζε

Η Γεωργία γιορτάζει την ιστορική πρόκριση στους «16» του Euro που ήρθε μέσα από την ομαδική δουλειά, αλλά και την υπογραφή των Μαμαρντασβίλι και Μικαουτάτζε: Ο εξαιρετικός τερματοφύλακας της Βαλένθια που όλοι περιμέναμε να κάνει τη διαφορά και ο φορ της Μετς που κάνει τουρνουά-εισιτήριο για μεγάλη μεταγραφή

Η Γεωργία γιορτάζει μια ιστορική πρόκριση! Η ομάδα του Βίλι Σανιόλ έκανε το αδύνατο δυνατό και εδώ και λίγες ημέρες όλη η χώρα είναι στους δρόμους και πανηγυρίζει.

Η ομάδα που απέκλεισε την εθνική Ελλάδας για να βρεθεί στα γήπεδα της Γερμανίας επιβίωσε σε έναν όμιλο με πολύ πιο βαριά ονόματα και ομάδες με εμπειρία σε Euro. Έτσι πανηγύρισε με 4 βαθμούς την πρόκριση στους «16» ως μία από τις καλύτερες τρίτες. Είναι μια πρόκριση πέρα για πέρα δίκαια, για μια Γεωργία που ήρθε ισόπαλη με την Τσεχία, επικράτησε της Πορτογαλίας και πάλεψε με νύχια και δόντια κόντρα στην Τουρκία από την οποία ηττήθηκε στις λεπτομέρειες.

Η ιστορική πρόκριση ανήκει προφανώς σε όλο το σύνολο του Βίλι Σανιόλ, ωστόσο τα ονόματα των Μαμαρντασβίλι και Μικαουτάτζε έκλεψαν την παράσταση. Ο τερματοφύλακας της Βαλένθια πραγματοποίησε σε όλα τα παιχνίδια τις καταπληκτικές εμφανίσεις που συνηθίζει και ειδικά κόντρα στην Τσεχία κράτησε όρθια την εθνική του ομάδα. Από την άλλη ο φορ της Μετς ήταν το πρώτο βιολί επιθετικά και είχε συμμετοχή σε όλα τα τέρματα της Γεωργίας στον όμιλο, μετρώντας 3 γκολ και 1 ασίστ.

Ας ξεκινήσουμε από τον 23χρονο τερματοφύλακα. Ο ίδιος έχει αποδείξει αρκετές φορές πως είναι ένας εξαιρετικός γκολκίπερ, κάτι που έκανε και κόντρα στην Ελλάδα, αλλά κυρίως στη Βαλένθια που έχει… πάρει τη θέση βασικού σπίτι του. Ήταν αναμενόμενο και θα μιλούσαμε για μεγάλη έκπληξη αν δε συνέβαινε αυτό και στο Euro.

Ο Μαμαρντασβίλι κάνει ένα συγκλονιστικό τουρνουά, με την καλύτερη του εμφάνιση να είναι στο ματς της δεύτερης αγωνιστικής απέναντι στην Τσεχία (1-1) όπου κράτησε την ομάδα του όρθια με 10 επεμβάσεις!

Είναι σχεδόν οι μισές από όσες έκανε συνολικά στα τρία ματς των ομίλων, με τον 23χρονο να είναι στην κορυφή της λίστας των τερματοφυλάκων με τις περισσότερες αποκρούσεις στους ομίλους της διοργάνωσης έχοντας συνολικά 21.


Κόντρα στην Ισπανία για τους «16» αναμένεται να έχει περισσότερη και πιο δύσκολη δουλειά και μένει να φανεί αν θα μπορέσει να βάλει στοπ στην ομάδα που έχει κλέψει τις εντυπώσεις περισσότερο από κάθε άλλη έως τώρα στη διοργάνωση.

Ο άλλος παίκτης που αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η εμφάνιση του κόντρα στην Ισπανία είναι ο Ζορζ Μικαουτάτζε. Ένα ενδιαφέρον που δημιούργησε ο ίδιος με τις απίστευτες εμφανίσεις του στη φάση των ομίλων, όπου αποτέλεσε το πρώτο βιολί της Γεωργίας επιθετικά.

Ο 23χρονος φορ πραγματοποιεί δίχως υπερβολή εμφανίσεις καριέρας που μπορούν να εξασφαλίσουν σε έναν ποδοσφαιριστή μια μεγάλη μεταγραφή. Ο Μικαουτάτζε ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής της εθνικής του ομάδας επιθετικά, έχοντας συμμετοχή και στα γκολ που πέτυχε στη φάση των ομίλων (3 γκολ και 1 ασίστ). Μάλιστα τα τρία τέρματα που έχει σκοράρει τον τοποθετούν στην κορυφή της λίστας του πίνακα των σκόρερ μέχρι αυτή τη στιγμή.

Η ιστορική νίκη κόντρα στην Πορτογαλία είχε πάνω της την υπογραφή του, καθώς ήταν αυτός που εκμεταλλεύτηκε το λάθος στον χώρο του κέντρου και κουβάλησε την μπάλα για να μοιράσει στον Κβαρατσχέλια για το 1-0 ενώ με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι έβαλε το κερασάκι στην τούρτα.

Η δουλειά του μέσα στο γήπεδο δεν περιορίζεται φυσικά εκεί, με τον Μικαουτάτζε να τρέχει πολύ μέσα στο γήπεδο, να μην κάνει υπερβολές και να είναι ένα εργαλείο που θέλει κάθε προπονητής. Ο φορ της Μετς μετράει 2,3 επιτυχημένες ντρίμπλες ανά παιχνίδι με το εξαιρετικό ποσοστό (54%), ενώ οι επαφές του με την μπάλα κατά μέσο όρο ανά 90λεπτο δεν ξεπερνούν τις 36.

Η ακρίβεια στις μεταβιβάσεις του ανά παιχνίδι αγγίζει το 84%, ενώ αρκετά αξιόλογο είναι και το ποσοστό του στις κερδισμένες μονομαχίες (46%). Μπορεί, στη θεωρία πάντα, το μεγάλο όνομα της Γεωργίας να είναι ο Κβαρατσχέλια αλλά αυτοί που τραβάνε κουπί έως τώρα είναι άλλοι, με τον άσο της Νάπολι πάντως να παρουσιάζεται βελτιωμένος και να σκοράρει κόντρα στην Πορτογαλία.

Η Γεωργία γιορτάζει και αυτό δε θα σταματήσει μέχρι την Κυριακή (30/6) όπου στις 22:00 το βράδυ οι Γεωργιανοί θα στηθούν μπροστά στις τηλεοράσεις τους για την ιστορική αναμέτρηση με την Ισπανία. Ένα είναι σίγουρο ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Κατά την επιστροφή της εθνικής ομάδας στη χώρα οι ποδοσφαιριστές θα αντιμετωπιστούν όπως τους αξίζει. Σαν εθνικοί ήρωες!

 

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς