30.2 C
Athens

Γεωργία – Τσεχία 1-1: Ο Μαμαρντασβίλι κατέβασε ρολά και η πρόκριση έμεινε ανοιχτή

Η Γεωργία ψαλίδισε τις ελπίδες πρόκρισης της Τσεχίας που έπεσε πάνω στον απίθανο Μαμαρντασβίλι των 10 αποκρούσεων - Μοιραίος για τους Γεωργιανούς στην τελευταία φάση του αγώνα ο Λομπτζανίτζε, έστειλε την μπάλα άουτ σε ανεπανάληπτη ευκαιρία

Η Γεωργία αποδεικνύει πως μόνο τυχαία δεν βρέθηκε στην τελική φάση του Euro 2024. Με πλάνο, σπουδαίο τερματοφύλακα και (προφανώς) αρκετή τύχη σταμάτησε την Τσεχία (1-1) στο Αμβούργο και της έκανε μεγάλη ζημιά στο κυνήγι της πρόκρισης στη φάση των «16» αφού αμφότερες πήραν τον πρώτο τους βαθμό με μία αγωνιστική να απομένει.

 

Η Τσεχία έχει κάθε λόγο να αισθάνεται ενοχλημένη από την ισοπαλία σε μια αναμέτρηση που κυριάρχησε απόλυτα (26 τελικές που ισοδυναμούν με 3xG) αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να τα έχει με τον… εαυτό της που πέταξε ένα σωρό ευκαιρίες στα σκουπίδια.

Ο τίτλος του MVP δικαιωματικά θα πάει στον Γκιόργκι Μαμαρντασβίλι, με τον τερματοφύλακα της Βαλένθια να κάνει 10 μεγάλες επεμβάσεις χωρίς φυσικά να αμελείται η προσφορά του Μικαουτάτζε που σκόραρε για δεύτερο διαδοχικό ματς για την εθνική του ομάδα.

 

Οι Τσέχοι κυριάρχησαν στο πρώτο μέρος αλλά ήταν αναποτελεσματικοί και έμειναν στο μηδέν. Αφού έχασαν καθαρή ευκαιρία στο 3′ με τη φάση διαρκείας στα καρέ των Γεωργιανών και τη διπλή επέμβαση του Μαμαρντασβίλι σε ισάριθμα σουτ του Σικ, σκόραρε στο 24΄ με τον Χλόζεκ, αλλά το γκολ ακυρώθηκε με τη συνδρομή του VAR για χέρι.

Από την πλευρά της η Γεωργία εκμεταλλεύτηκε τη δική της στιγμή, με τον Μικαουτάτζε να σκοράρει στο 45+4′ από τη σημείο του πέναλτι μετά από χέρι του Χρανάτς που δόθηκε μετά από εξέταση της φάσης στο VAR, με τον αισθητήρα να επιβεβαιώνει την ξεκάθαρη επαφή. Ο Τσέχος στόπερ της Βικτόρια Πλζεν (στην κορυφαία ενδεκάδα του Conference που κατέκτησε ο Ολυμπιακός) απογοήτευσε αφού υπέπεσε σε πέναλτι μετά το αυτογκόλ στην πρεμιέρα.

 

Άμεσα μετά το γκολ, οι Τσέχοι βγήκαν μπροστά και έχασαν ανεπανάληπτο τετ α τετ όταν ο Μαμαρντασβίλι έβαλε άψογα το σώμα του και έδιωξε την μπάλα στην προσπάθεια του Σικ.

Από τα πρώτα λεπτά του δευτέρου μέρους η Τσεχία αύξησε την πίεσή της στα καρέ του Μαμαρντασβίλι, κέρδισε πολλά κόρνερ και σε ένα από αυτά έγινε η ζημιά στους Γεωργιανούς.

Μετά από εκτέλεση κόρνερ ο Λινγκρ πήρε την κεφαλιά, η μπάλα σταμάτησε στο δοκάρι και ο Σικ πήρε το ριμπάουντ για να σκοράρει με το στήθος από κοντά για το 1-1 στο 59′. Ο φορ της Λεβερκούζεν άνοιξε λογαριασμό στο φετινό Euro και στην 7η συμμετοχή του σε τελική φάση έφτασε τα 6 γκολ αλλά και τα 20 συνολικά με το εθνόσημο!

 

Το μομέντουμ του αγώνα άλλαξε πλήρως, η Τσεχία είχε πάρει τα ηνία και στο 62′ απείλησε εκ νέου με την άστοχη κεφαλιά του Κρέιτσι (άστοχη και η αντίστοιχη του Τσίτιλ στο 76′). Ο Μαμαρντασβίλι στο 66′ σταμάτησε εντυπωσιακά τον Λινγκρ, με τις αλλαγές να βοηθούν τους Γεωργιανούς ώστε να πέσει ο ρυθμός.

Οι τυπικά γηπεδούχοι καθάρισαν τις φάσεις (όποτε χρειάστηκε επενέβη ο Μαμαρντασβίλι) και στο πέμπτο λεπτό των καθυστερήσεων χάθηκε η ευκαιρία του τουρνουά με τον Λομπανίτζε σε υποδειγματική αντεπίθεση να αστοχεί απέναντι από τον Στάνεκ για να δώσει το τρίποντο στους Γεωργιανούς που πάντως πανηγύρισαν τον πρώτο τους βαθμό στη διοργάνωση.

ΓΕΩΡΓΙΑ (Βίλι Σανιόλ): Μαμαρντασβίλι, Κβιρκβέλια (82′ Γκβελεσιάνι), Κάσια, Ντβάλι, Τσιταϊσβίλι (62′ Λοτσοσβίλι), Νταβιτασβίλι (62′ Τσακβετάτζε), Μεκβαμπισβίλι, Κοτσορασβίλι, Κακαμπάτζε, Μικαουτάτζε (88′ Κβιλιτάια), Κβαρατσχέλια (83′ Λομπτζανίτζε)

ΤΣΕΧΙΑ (Ιβάν Χάσεκ): Στάνεκ, Χόλες, Χρανάτς, Κρέιτσι, Τσούφαλ, Νταβίντ Γιουράσεκ (82′ Σέβτσικ), Σούτσεκ, Πρόβοντ (82′ Μπαράκ), Τσέρνι (55′ Ματέι Γιουράσεκ), Χλόζεκ (55′ Χλόζεκ), Σικ (68′ Τσίτιλ)

EURO 2024: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 6ου ΟΜΙΛΟΥ / 2η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

Γεωργία – Τσεχία 1-1 (45+4′ πεν. Μικαουτάτζε / 59′ Σικ)

Τουρκία – Πορτογαλία (19:00)

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς