26.7 C
Athens

Σερβία – Αγγλία 0-1: Ο εκτελεστής Μπέλιγχαμ πήρε παραμάζωμα τους Σέρβους σε ιδανική πρεμιέρα

Το παιδί-θαύμα του αγγλικού ποδοσφαίρου χάρισε στα Τρία Λιοντάρια την πρώτη τους νίκη στο Euro 2024 και ταυτόχρονα σημαντικό προβάδισμα πρόκρισης με το «καλησπέρα» στη διοργάνωση

Μετά από μια τέτοια χρονιά στη Ρεάλ Μαδρίτης, θα ήταν αδύνατο να μη βγει μπροστά για την Αγγλία στην προσπάθεια που ξεκίνησε στα τελικά του Euro 2024 με φόντο την κατάκτηση του τροπαίου.

Ο λόγος για τον Τζουντ Μπέλιγχαμ, τον άνθρωπο που υπέγραψε τη νίκη της Αγγλίας στην πρεμιέρα της στο Γκελζενκίρχεν κόντρα στη Σερβία (1-0). Χωρίς καν να κλείσει τα 21 του χρόνια, ο Άγγλος μέσος έγινε ο πρώτος σε αυτή την ηλικία που συμμετέχει σε τρεις μεγάλες διοργανώσεις (Euro 2020, Μουντιάλ 2022, Euro 2024). Κι όπως στο προηγούμενο Μουντιάλ, έτσι και στο φετινό Euro, βρήκε δίχτυα για τους Άγγλους και είναι ο μοναδικός που το καταφέρνει χωρίς να αγωνίζεται καν σε ομάδα της πατρίδας του.

Το γκολ που καθόρισε την αναμέτρηση σημειώθηκε στο 13ο λεπτό. Ο Σάκα έβγαλε φανταστική σέντρα από τα δεξιά και ο Μπέλιγχαμ ήρθε με φόρα και έπιασε την καρφωτή κεφαλιά για να στείλει την μπάλα στα δίχτυα και να μην αφήσει το παραμικρό περιθώριο αντίδρασης στον Ραΐκοβιτς.

 

Οι Σέρβοι δεν είχαν ιδέες στο παιχνίδι τους και έμοιαζαν παγιδευμένοι σε ένα μονοδιάστατο στυλ που απέφερε μόνο ένα σουτ του Μίτροβιτς στο 25′. Αντίθετα, γλίτωσαν από δεύτερο γκολ στο 29′ όταν ο Γουόκερ έκανε τρομερή προσπάθεια αλλά δεν μπόρεσε να στείλει την μπάλα στα δίχτυα με το 0-1 να μένει στο πρώτο μέρος χωρίς προβλήματα.

Ο Ντράγκαν Στοΐκοβιτς παρουσίασε μια αλλαγμένη ομάδα στο δεύτερο μέρος αρκετά πιο ελαφριά και με διάθεση να δημιουργήσει προβλήματα στους Άγγλους που δεν κράτησαν αρκετά την μπάλα και απείλησαν μόνο στο 77ο λεπτό όταν η κεφαλιά του Κέιν υποχρέωσε τον Ραΐκοβιτς σε σπουδαία επέμβαση, με την μπάλα να βρίσκει και στο οριζόντιο δοκάρι.

Ο Πίκφορντ ενεργοποιήθηκε σε δύο περιπτώσεις με τα σουτ του Τάντιτς και του Βλάχοβιτς όμως η αλήθεια είναι πως οι Σέρβοι αναλώθηκαν σε πολλές σέντρες που ήταν βούτυρο στο ψωμί του Γκουέχι και του Στόουνς. Η Αγγλία κράτησε το τρίποντο χωρίς να βρει δεύτερο γκολ ή να δημιουργήσει πολλές ευκαιρίες και ουσιαστικά έθεσε βάσεις πρόκρισης στους 16 αφού θυμίζουμε πως το άλλο ματς του ομίλου ανάμεσα σε Δανία και Σλοβενία έληξε ισόπαλο.

 

ΣΕΡΒΙΑ (Ντράγκαν Στοΐκοβιτς): Ραΐκοβιτς, Βελίκοβιτς, Μιλένκοβιτς, Πάβλοβιτς, Ζίβκοβιτς (74′ Μπιρμάντσεβιτς), Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς, Γκούντελι (46′ Ίλιτς), Λούκιτς (61′ Γιόβιτς), Κόστιτς (43′ λ. τρ. Μλαντένοβιτς), Βλάχοβιτς, Μίτροβιτς (61′ Τάντιτς)

ΑΓΓΛΙΑ (Γκάρετ Σάουθγκεϊτ): Πίκφορντ, Γουόκερ, Στόουνς, Γκουέχι, Τρίπιερ, Αλεξάντερ-Άρνολντ (69′ Γκάλαχερ), Ράις, Σάκα (76′ Μπόουεν), Μπέλιγχαμ (86′ Μέινου), Κέιν, Φόντεν

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 3ου ΟΜΙΛΟΥ / 1η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

Σλοβενία – Δανία 1-1 (77′ Γιάνζα / 17′ Έρικσεν)

Σερβία – Αγγλία 0-1 (13′ Μπέλιγχαμ)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

  1. Αγγλία 3 (1-0)
  2. Δανία 1 (1-1)
  3. Σλοβενία 1 (1-1)
  4. Σερβία 0 (0-1)
ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς