31.6 C
Athens

Ιταλία – Αλβανία 2-1: Ανατροπή πρωταθλήτριας μέσα σε πέντε λεπτά, με το δεξί στον όμιλο

Μπορεί το θεότρελο ξεκίνημα του ματς να μην είχε ανάλογη συνέχεια, παρ' όλα αυτά οι πρωταθλητές Ευρώπης πήραν με... ανατροπή-εξπρές μια σπουδαία νίκη επί της μαχητικής Αλβανίας στην πρεμιέρα τους στο Euro 2024

Με καρδιά πρωταθλήτριας Ευρώπης, η Ιταλία έκανε θετικό ξεκίνημα στο Euro 2024 όπου θα επιχειρήσει να υπερασπιστεί το στέμμα της! Οι Ατζούρι επέστρεψαν από την κόλαση του 0-1 στα 23″ και με ανατροπή στο πρώτο μέρος επιβλήθηκαν με 2-1 της Αλβανίας, που το πάλεψε, διεκδίκησε ως το φινάλε ένα γκολ και δεν έδειξε σίγουρα ομάδα-σάκος του μποξ σε έναν όμιλο που κάθε αποτέλεσμα, κάθε γκολ μετράει.

 

Είναι φανερό πως οι αλλαγές σε επίπεδο ρόστερ είναι σημαντικές για μια ομάδα που δεν έχει πια τους ηγέτες στην αμυντική γραμμή και ψάχνει την ισορροπία σε όλες τις γραμμές. Ο Λουτσιάνο Σπαλέτι φαίνεται να έχει δώσει την κατεύθυνση και μένει να φανεί πού θα πάει το καράβι του.

Οι Αλβανοί του Σιλβίνιο δεν έδειξαν διάθεση να καταστρέψουν το παιχνίδι και παρά τη διαφορά ποιότητας, διεκδίκησαν ένα γκολ ισοφάρισης όταν κατάφεραν να σπάσουν το πρέσινγκ και να κρατήσουν λίγο περισσότερο την μπάλα.

Η αναμέτρηση απέκτησε από πολύ νωρίς γρήγορο ρυθμό και σε αυτό ευνόησε το γρήγορο – το πολύ γρήγορο – γκολ των Αλβανών που έπιασαν στον ύπνο την ιταλική άμυνα. Ο Ντιμάρκο εκτέλεσε λανθασμένα ένα πλάγιο από τα αριστερά, ο Μπαϊράμι έκλεψε την μπάλα και με ένα τρομερό σουτ έγραψε το 0-1 στα 23″ μετά τη σέντρα!

Σημειώνεται πως το γκολ του Μπαϊράμι είναι το γρηγορότερο που έχει μπει σε τελική φάση Euro. Το ρεκόρ του ταχύτερου γκολ το κρατούσε ο Κιριτσένκο όταν είχε ανοίξει το σκορ στο Ρωσία – Ελλάδα στο Euro του 2004 (2-1 το τελικό σκορ).

 

Για λίγο, οι Ιταλοί έμοιαζαν παγωμένοι, ωστόσο μια ποιοτική στιγμή αρκούσε για να γίνει το 1-1. Ένα κόρνερ-δώρο αξιοποιήθηκε άμεσα στο 11′, όταν ο Μπαστόνι με κεφαλιά στο δεύτερο δοκάρι ισοφάρισε.

 

Η Αλβανία προσπάθησε να οχυρωθεί αλλά μέσα σε πέντε λεπτά έγινε η ανατροπή για τους Ατζούρι. Ο Μπαρέλα βρήκε τον χώρο που χρειαζόταν και με δυνατό σουτ έκανε το 2-1, με την Ιταλία να αυξάνει κι άλλο την πίεσή της και να γίνεται όλο και πιο επιθετική.

 

Είναι ενδεικτικό πως οι μεγαλύτερες φάσεις της, οι πιο κλασικές ευκαιρίες της ως το φινάλε του πρώτου μέρους ήρθαν μετά το δεύτερο γκολ.

Στο 34′ ο Φρατέζι τσίμπησε την μπάλα και έκανε το σουτ, με την μπάλα να σταματά στο δοκάρι μετά την επέμβαση του Στρακόσα, ενώ στο 40′ ο τερματοφύλακας της Μπρέντφορντ σταμάτησε και τον Σκαμάκα με το 2-1 να παραμένει και την Ιταλία να κλείνει το πρώτο μέρος με δύο γκολ (πρώτη φορά που σημειώνει δύο τέρματα σε πρώτο μέρος φάσης ομίλων).

Το δεύτερο μέρος απέκτησε μια μορφή που ταίριαξε πολύ περισσότερο στους Ατζούρι. Οι παίκτες του Λουτσιάνο Σπαλέτι κράτησαν την μπάλα στα πόδια τους και δεν άφησαν την Αλβανία να πλησιάσει στα καρέ του Ντοναρούμα.

Δύο σημαντικές φάσεις πάντως τις βρήκε στις καθυστερήσεις η ομάδα του Σιλβίνιο. Ο Μανάι από πλάγια θέση – μετά από βαθιά μπαλιά – πλάσαρε και απομάκρυνε ο Ντοναρούμα εντυπωσιακά, πανηγυρίζοντας έξαλλα μάλιστα την απόκρουση. Στην τελευταία φάση του αγώνα το σουτ του πρώην παίκτη της ΑΕΚ, Μάριο Μιτάι έφυγε αρκετά άουτ.

ΙΤΑΛΙΑ (Λουτσιάνο Σπαλέτι): Ντοναρούμα, Ντι Λορέντζο, Μπαστόνι, Καλαφιόρι, Ντιμάρκο (83′ Ντάρμιαν), Ζορζίνιο, Μπαρέλα (90+2′ Φολορούνσο), Πελεγκρίνι (77′ Κριστάντε), Φρατέζι, Κιέζα (77′ Καμπιάζο), Σκαμάκα (83′ Ρετέγκι)

ΑΛΒΑΝΙΑ (Σιλβίνιο): Στρακόσα, Χιουσάι, Τζιμσίτι, Αγέτι, Μιτάι, Ραμαντάνι, Ασλάνι, Μπαϊράμι (87′ Μούτσι), Ασάνι (68′ Χότσα), Σεφέρι (68′ Λάτσι), Μπρόγια (76′ Μανάι)

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 2ου ΟΜΙΛΟΥ / 1η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

Ισπανία – Κροατία 3-0 (29′ Μοράτα, 32′ Φαμπιάν Ρουίθ, 45+2′ Καρβαχάλ)

Ιταλία – Αλβανία 2-1 (11′ Μπαστόνι, 16′ Μπαρέλα / 1′ Μπαϊράμι)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

  1. Ισπανία 3 (3-0)
  2. Ιταλία 3 (2-1)
  3. Αλβανία 0 (1-2)
  4. Κροατία 0 (0-3)
ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς