35.3 C
Athens

Το εξωπραγματικό στατιστικό του Κρος στην πρεμιέρα του Euro και ο αέρινος Μουσιάλα

Ο ηγέτης της εθνικής Γερμανίας κατέγραψε μία ιστορική επίδοση στις πάσες στην πρεμιέρα του Euro 2024, με τα Πάντσερ να δείχνουν πως έχουν την εμπειρία αλλά και το ταλέντο για να φτάσουν ψηλά στο τουρνουά

Οι Γερμανοί ξανάρχονται. Αυτό ήταν το μήνυμα μετά την πρεμιέρα των Πάντσερ στο Euro 2024 απέναντι σε μία Σκωτία που δεν είχε ούτε το τακτικό πλάνο αλλά ούτε και τα τρεξίματα για να αντέξει έστω ένα ημίχρονο τον ανταγωνισμό απέναντι στην αποφασισμένη και ανανεωμένη Γερμανία του Νάγκελσμαν.

Οι Γερμανοί δεν έκαναν δα και το τέλειο παιχνίδι. Δεν χρειάστηκε. Ήταν αποτελεσματικοί καθώς πέτυχαν πέντε τέρματα με 3,75 xGoals ενώ την ίδια στιγμή εκμεταλλεύτηκαν πλήρως τα συνολικά 12 λάθη των Σκωτσέζων στο δικό τους μισό. Πολύ μεγάλο νούμερο για ένα τουρνουά όπως το Euro, αλλά η ομάδα του Στιβ Κλαρκ έπαιζε μόνο άμυνα το βράδυ της Παρασκευής και σε 90 λεπτά με τη Γερμανία είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν και στιγμές πίεσης.

Η ομάδα του Νάγκελσμαν έβγαλε μία φρεσκάδα αλλά μένει να τη δούμε και σε ένα πιο δυνατό τεστ, με αντίπαλο που θα την πιέσει στην πρώτη ζώνη άμυνας και δεν θα της δώσει την μπάλα με το «καλησπέρα». Μάλλον από τα νοκ-άουτ και μετά θα ισχύσει αυτό.

Στο κομμάτι του γηπέδου, υπήρχε ένας άρχοντας στο κέντρο και οι υπόλοιποι απλώς ακολουθούσαν τον ρυθμό του. Ήταν σαν ένα θέατρο σκιών με τον ίδιο να ρυθμίζει και να κουνά όλες τις φιγούρες. Ο λόγος για τον υπέροχο Τόνι Κρος, τον άνθρωπο που κάποιος πρέπει να «κλειδώσει» στα αποδυτήρια και να μην τον αφήσει να αποσυρθεί μετά το Euro.

O Γερμανός μέσος και θρύλος της Ρεάλ ήταν σκέτη απόλαυση στο τελευταίο μεγάλο τουρνουά της καριέρας του. Κατέγραψε μία ιστορική επίδοση, καθώς από τότε που γίνεται μέτρηση των στατιστικών στα Euro (1980) κανείς παίκτης δεν έχει καταγράψει τέτοιο ποσοστό ευστοχίας στις πάσες (101/102) με πάνω από 100 μεταβιβάσεις στο παιχνίδι του. Ιστορικός, μαγικός, ηγέτης. Κι όλα αυτά σε 80 λεπτά!

Παράλληλα, είχε 8/8 μακρινές μεταβιβάσεις και 4 πάσες κλειδιά κάνοντας τα πάντα για τους συμπαίκτες του. Τι άλλο να κάνει; Ένα Euro τού έμεινε να σηκώσει…

Για να μην τα ισοπεδώνουμε όλα, δεν ήταν ακριβώς μόνος του ο Κρος στην εμφατική πρεμιέρα των Πάντσερ. Κάποιος έπρεπε να βάλει την μπάλα στα δίχτυα. Ο Βιρτς -που μπορεί να εξελιχθεί σε πρόσωπο του τουρνουά για τη χώρα του- έκανε την αρχή αλλά τη λάμψη την πήρε όλη πάνω του ο Τζαμάλ Μουσιάλα τόσο για το τρομερό του τελείωμα στη φάση του 2-0 όσο για τις ενέργειές του με την μπάλα (59).

Μουσιάλα για την πρεμιέρα του Euro: «Αυτό ήταν το καλύτερο ματς της ζωής μου»

Ο νεαρός άσος ήταν εντυπωσιακός, με πολλές ντρίμπλες σε μικρό χώρο (5/8 πετυχημένες) και δυναμικές επιταχύνσεις, ενώ βοήθησε σημαντικά τους συμπαίκτες του, όπως στο τέταρτο γκολ των Γερμανών, που σημείωσε ο Νίκλας Φίλκρουγκ.

Αυτό ήταν το θετικό πρώτο δείγμα της Γερμανίας στην έδρα της όπου θα διεκδικήσει την επιστροφή στην κορυφή της Ευρώπης μετά από 28 ολόκληρα χρόνια. Τότε που για πρώτη φορά ως ενιαίο κράτος κατέκτησε το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα με νίκη κόντρα στην Τσεχία στον τελικό.

 

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς