35.3 C
Athens

Ο Στερν σαρώνει στο VNL και στέλνει τη Σλοβενία στο Παρίσι

Ο Ανδρέας Καταχανάς γράφει για τις εντυπωσιακές επιδόσεις του κορυφαίου σκόρερ και επιθετικού του φετινού VNL, ο οποίος διανύει την πιο ώριμη περίοδο της καριέρας του έναν χρόνο μετά το σοβαρό χειρουργείο που υποβλήθηκε

Στην καλύτερη φάση της καριέρας του βρίσκεται μέσα στο 2024 ο Τόνσεκ Στερν που ξεπέρασε όλα τα προβλήματα και φωνάζει ότι είναι εδώ. Ο Σλοβένος διαγώνιος πέρασε την πόρτα του χειρουργείου στις αρχές του περυσινού καλοκαιριού για να ξεπεράσει το μακροχρόνιο πρόβλημα που αντιμετώπιζε στο ισχίο, έμεινε εκτός για πολλούς μήνες και η εθνική του ομάδα τον στερήθηκε και στα τρία τουρνουά που συμμετείχε.

Ο 28χρονος – ο οποίος παραμένει για 3η σερί χρονιά στον Ολυμπιακό – ολοκλήρωσε την καλύτερη χρονιά του στην Ελλάδα και οι δύο πρώτες εβδομάδες του VNL ήρθαν να επιβεβαιώσουν πως αγωνιστικά παραμένει σε τρομακτική άνοδο.

Έπειτα από το πέρας των πρώτων οχτώ αγωνιστικών, η Σλοβενία έχει ρεκόρ 7-1 και στη Λιουμπλιάνα θα εξασφαλίσει και μαθηματικά (στην τρίτη και τελευταία εβδομάδα πριν από το Final Eight στην Πολωνία) το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Είναι ξεκάθαρο πως ο Ολυμπιακός διατηρεί ήσυχο το κεφάλι του από τη στιγμή που έκλεισε την υπόθεση του Στερν πριν το VNL, αφού αυτή τη στιγμή ο εκρηκτικός διαγώνιος έχει νούμερα που προκαλούν ενθουσιασμό.

Με μέσο όρο 21,6 πόντων ανά ματς (ανά 4 σετ ουσιαστικά), ο Στερν είναι ο κορυφαίος σκόρερ της διοργάνωσης και ταυτόχρονα ο κορυφαίος επιθετικός: στον συγκεκριμένο τομέα έχει 18,6 πόντους μέσο όρο σε 33,4 προσπάθειες με 55% αποτελεσματικότητα και μόλις 2,25 λάθη ανά παιχνίδι.

Την τελευταία δεκαετία, η Σλοβενία παίρνει σταθερά πράγματα από τους περιφερειακούς της ωστόσο ειδικά φέτος τόσο ο Τσέμπουλι όσο και ο Ούρναουτ, μπορούν να πάρουν μικρότερο βάρος στην επίθεση από τη στιγμή που ο Στερν είναι τόσο αποτελεσματικός.

Απέναντι στη Βραζιλία έκανε το κορυφαίο του παιχνίδι με 29 πόντους (σε 5 σετ) ενώ κόντρα στην Πολωνία (σε 3 σετ) είχε την υψηλότερη αποτελεσματικότητα στην επίθεση (67%). Με τους Ιάπωνες έπιασε την κορυφαία του επίδοση σε μπλοκ (4) ενώ απέναντι στους Πολωνούς είχε τον υψηλότερο αριθμό άσων σε παιχνίδι του στη φετινή διοργάνωση (4).

Να σημειωθεί εδώ πως όλοι οι αντίπαλοι της Σλοβενίας αγωνίστηκαν με τη βασική τους εξάδα, ενώ τρεις από τις οχτώ ομάδες είχαν μεγάλο κίνητρο καθώς κυνηγούσαν βαθμούς στο ράνκινγκ.

Αναλυτικά οι αριθμοί του Στερν:

Ολλανδία: 21 πόντοι από 17/31 επιθέσεις (55%), 3 άσους και 1 μπλοκ, +13 στο +/-

Γαλλία: 18 πόντοι από 16/31 επιθέσεις (52%), 2 μπλοκ, +12 στο +/-

Καναδάς: 23 πόντοι από 19/42 επιθέσεις (45%), 2 άσους και 2 μπλοκ, +16 στο +/-

Πολωνία: 20 πόντοι από 16/24 επιθέσεις (67%), 4 άσους, +15 στο +/-

Τουρκία: 22 πόντοι από 19/32 επιθέσεις (59%), 3 άσους, +19 στο +/-

Βραζιλία: 29 πόντοι από 26/45 επιθέσεις (58%), 1 άσο και 2 μπλοκ, +21 στο +/-

Ιαπωνία: 27 πόντοι από 23/39 επιθέσεις (59%),  4 μπλοκ, +19 στο +/-

Βουλγαρία: 13 πόντοι από 10/23 επιθέσεις (43%), 2 άσους, 1 μπλοκ +8 στο +/-

Με 12 μπλοκ συνολικά (από διαγώνιους μόνο ο Μαρ του Καναδά έχει περισσότερα με 13), αποτελεί μια έξτρα δύναμη στο φιλέ, ενώ οι 15 άσοι (για μόλις 30 χαμένα σε 107 σερβίς) φανερώνουν και τη μεγάλη πίεση που ασκεί απέναντι σε υψηλού επιπέδου ακραίους με υποδοχή.

Κάπως έτσι ο Τζόρτζε Κρέτσου – που στερείται λόγω χειρουργείου τον Ροκ Μόζιτς (τον παίκτη που κάλυψε πέρυσι το κενό του Στερν σε ρόλο διαγωνίου) – θα δει την ομάδα του να συμμετέχει σε Ολυμπιακούς Αγώνες με τον βασικό του παίκτη σε μια κομβικότατη θέση να διανύει την καλύτερη περίοδο της καριέρας του, με τους αριθμούς να αποτυπώνουν την ξεκάθαρη αλήθεια.

Όπως αλήθεια είναι και το ότι αυτή τη στιγμή, αν κυκλοφορούσε ελεύθερος, θα μπορούσε να έχει προτάσεις στα χέρια του από ομάδες κορυφαίων πρωταθλημάτων.

Περισσότερη ΑΠΟΨΗ από το Athlosnews

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Ολοκληρώνεται άμεσα η μετακίνηση του Στάμενιτς στον Ολυμπιακό

Το χθεσινό δημοσίευμα του έγκυρου The Athletic όλα δείχνουν πως θα επιβεβαιωθεί, με τον Μάρκο Στάμενιτς να ετοιμάζει βαλίτσες για Ελλάδα ώστε να συνεχίσει την καριέρα του στον Ολυμπιακό.

Μεντιλίμπαρ: Ο Ολυμπιακός είναι η Ρεάλ Μαδρίτης της Ελλάδας και στόχος είναι το πρωτάθλημα

Η συνέντευξη του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ στην «AS» τα είχε όλα: Ατάκες, μεταγραφικά ζητήματα, ανάλυση στόχων για τη νέα σεζόν και φυσικά αναφορά στις δύο ευρωπαϊκές κούπες που κέρδισε με Σεβίλλη και Ολυμπιακό

Μαρινάκης: Γράψαμε ιστορία με δύο ευρωπαϊκά τρόπαια, να συνεχίσει ο Ολυμπιακός να κάνει τα όνειρα πραγματικότητα

14 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη μέρα που ανέλαβε τον Ολυμπιακό ο Βαγγέλης Μαρινάκης, με τον ισχυρό άνδρα των Ερυθρολεύκων να στέλνει το δικό του μήνυμα και να τονίζει πως η δουλειά θα είναι ακόμη πιο σκληρή ώστε οι Πειραιώτες να συνεχίσουν να στοχεύουν ψηλά