18 C
Athens

Πλησιάζει ο μεσογειακός κυκλώνας «Ζορμπάς» – Πώς θα κινηθεί, ποιες περιοχές θα χτυπήσει

Τα τρία πιθανά σενάρια • Πότε ενισχύεται, πότε εξασθενεί • Φόβοι για πλημμυρικά φαινόμενα

Πολύ δύσκολες αναμένεται να είναι οι επόμενες τρεις ημέρες, αρχής γενομένης από σήμερα, καθώς ο μεσογειακός κυκλώνας «Ζορμπάς» που έχει ήδη σχηματιστεί ανοιχτά του Ιονίου πλησιάζει περιοχές της ελληνικής επικράτειας.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρία σενάρια για τον τρόπο που θα κινηθεί, με βάση τα τρία προγνωστικά μοντέλα που υπάρχουν, που εξαρτώνται κυρίως από ατμοσφαιρικούς παράγοντες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όσο περισσότερο ο κυκλώνας παραμένει στάσιμος στα πελάγη και στροβιλίζεται γύρω από τον εαυτό του, τόσο περισσότερο ενισχύεται από το νερό της θάλασσας, το οποίο τον τροφοδοτεί για να χτυπήσει με μεγαλύτερη μανία τις παράκτιες περιοχές. Αντίθετα, όσο πιο γρήγορα κινηθεί προς τα ανατολικά, τόσο πιο εξασθενημένος θα είναι όταν τις πλησιάσει. Ο κυκλώνας εξουθενώνεται όταν προχωρήσει προς την ενδοχώρα, καθώς πάνω από τις χερσαίες περιοχές δεν έχει τρόπο να τροφοδοτηθεί με περισσότερο νερό.

Τα τρία πιθανά σενάρια

Τα τρία σενάρια που υπάρχουν και για τα οποία ακόμα οι μετεωρολόγοι δεν έχουν ακόμα στοιχεία για το ποιο θα ακολουθήσει είναι τα ακόλουθα:

Το πρώτο σενάριο είναι ο κυκλώνας να περάσει κάτω από την Κρήτη οπότε σε αυτή την περίπτωση θα επηρεαστεί μόνο το νησί και καμία άλλη περιοχή, αλλά αυτό το πιο αισιόδοξο δεν συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες.

Το δεύτερο σενάριο είναι να περάσει από την Πελοπόννησο και σ’ αυτή την περίπτωση δεν θα επηρεάσει την Κρήτη, αλλά θα πλήξει κυρίως τη νότια Πελοπόννησο, τη Λακωνία και τη Μεσσηνία, ενώ θα αγγίξει σε μεγάλο βαθμό ολόκληρη την Πελοπόννησο αλλά και την Αττική προτού φύγει για τα νησιά του Αιγαίου.

Το τρίτο σενάριο που αυτή τη στιγμή με βάση τα στοιχεία που έχουν οι μετεωρολόγοι είναι και το πιθανότερο, είναι να περάσει στο θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στην Πελοπόννησο και την Κρήτη, οπότε θα επηρεάσει και τις δύο περιοχές και τα νησιά του Αιγαίου, ενώ και πάλι δεν θα αφήσει ανεπηρέαστη την ανατολική Στερεά Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης φυσικά της Αττικής και της Εύβοιας.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα σε κάθε περίπτωση θα είναι τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, καθώς θα υπάρξει μεγάλος όγκος νερού σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Πώς θα κινηθεί ο κυκλώνας

Σύμφωνα με τον διευθυντή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας το βαρομετρικό χαμηλό θα επηρεάσει την Ελλάδα σε δύο φάσεις.

Η πρώτη θα περιλαμβάνει σήμερα ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο νότιο Ιόνιο, την περιοχή της Κρήτης, καθώς και στη νότια Πελοπόννησο. Σταδιακά, κατά τη διάρκεια της ημέρας, κυρίως από το μεσημέρι και μετά, καθώς στροβιλίζεται αυτός ο πρώτος σχηματισμός, θα κινηθεί βορειότερα και θα επηρεάσει την Αττική, κυρίως τα νότια και τα ανατολικά του νομού.

Στη συνέχεια, θα υπάρξει ένα μικρό και πρόσκαιρο «σπάσιμο» για να ακολουθήσει η δεύτερη φάση του φαινομένου. Έτσι από το Σάββατο θα υπάρξει νέα ένταση των βροχοπτώσεων στη νότια και ανατολική Πελοπόννησο, τις δυτικές Κυκλάδες και την Κρήτη, ενώ από το απόγευμα και μετά θα υπάρχει επέκταση των φαινομένων προς τα ανατολικότερα.

Την Κυριακή, τέλος, σύμφωνα με την τελευταία πρόγνωση της ΕΜΥ η κακοκαιρία θα περάσει μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου στις νότιες Κυκλάδες και σταδιακά θα αρχίσει να εξομαλύνεται η κατάστασή.

Ειδικά για τους ανέμους από την ΕΜΥ προβλέπουν ότι ενώ σήμερα, Παρασκευή, θα εξασθενίσουν στο κεντρικό και το βόρειο Αιγαίο, θα παραμείνουν αρκετά ενισχυμένοι, με εντάσεις που θα φθάνουν τα 9 με 10 μποφόρ στη θάλασσα Κυθήρων και στο νότιο Ιόνιο, ενώ το Σάββατο θα γυρίσουν σε νοτιάδες και πρόσκαιρα θα έχουν την ίδια ένταση, δηλαδή 9 με 10 μποφόρ, σε μία μικρή και περιορισμένη έκταση, η οποία θα είναι περισσότερο μεταξύ νότιας Πελοποννήσου και Κρήτης.

Στον χάρτη του meteo.gr που ακολουθεί η γκρι καμπύλη δείχνει την πιθανή πορεία που θα ακολουθήσει ο επερχόμενος Μεσογειακός Κυκλώνας. Το γράφημα αναφέρεται στην χρονική περίοδο από το πρωί της Παρασκευής έως το απόγευμα του Σαββάτου.

Η σκιαγραφημένη περιοχή με κόκκινο χρώμα δείχνει τις περιοχές όπου αναμένονται ισχυροί ή θυελλώδεις άνεμοι και ισχυρές βροχοπτώσεις στο προαναφερθέν χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με το meteo.gr αυξημένος κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων υπάρχει στην ανατολική και νότια Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά και την ανατολική Θεσσαλία, ενώ δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο λασποβροχών στις νοτιότερες περιοχές, καθώς ο κυκλώνας θα μεταφέρει μεγάλες ποσότητες σκόνης από την Αφρική.

Ο κυκλώνας περίπου στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου, αναμένεται να βρίσκεται πάνω στα Κύθηρα. Στις 15:00 του Σαββάτου, όπως όλα δείχνουν θα είναι ανοιχτά της Λακωνίας. Αργότερα μέσα στο Σάββατο θα κατευθυνθεί προς τη Μήλο. Στις 9 το βράδυ του Σαββάτου θα είναι γύρω από τα νησιά Φολέγανδρο, Κίμωλο και Σίφνο. Στη συνέχεια, αργά το βράδυ του Σαββάτου προς ξημερώματα Κυριακής, θα βρεθεί πάνω από την Πάρο και τη Νάξο. Τέλος, πριν «διαλυθεί» θα περάσει και πάνω από την Πάτμο και τους Αρκιούς.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς