33.5 C
Athens

Σαντιάγο Έσε, κοίτα τι έκανες στον τελικό της ζωής σου: Ακόμα τρέχει ο Αργεντινός στο χορτάρι της OPAP Arena (vid)

Ο Αργεντινός μαχητής άφησε και την ψυχή του στον αγωνιστικό χώρο για να φτάσει ο Ολυμπιακός στην κορυφή του Conference League πραγματοποιώντας μία επική εμφάνιση και στον τελικό κόντρα στη Φιορεντίνα, με τη σέντρα του στον Ελ Κααμπί να συντροφεύει για χρόνια τα όνειρα εκατομμύριων φιλάθλων

Ο Ολυμπιακός κυπελλούχος Ευρώπης, πρωταθλητής στο Conference League.

Το γράφουμε ξανά και ξανά μέχρι να το συνειδητοποιήσουμε μια και καλή. Θα μας πάρει χρόνο, αλλά θα το συνηθίσουμε. Θα το διηγούμαστε σε όσους δεν το έζησαν ή ήταν πολύ μικροί για να το καταλάβουν. Ζήσαμε την ιστορία και αυτή δεν γυρνάει πίσω.

 

Μία ιστορία που γράφτηκε από τον Μεντιλίμπαρ και τους παίκτες του σε ένα απίστευτο ταξίδι, σαν ταινία, που έκανε τον γύρο της Ευρώπης -και όχι μόνο-. Ένα ταξίδι πέρα από κάθε ποδοσφαιρική λογική, ειδικά μετά το 1-4 από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ στο «Καραϊσκάκης». Μην τα λέμε από την αρχή, ο Ολυμπιακός έκανε το ακατόρθωτο. Με 0,1% πιθανότητες να κατακτήσει το Conference πριν τη ρεβάνς στην Τοπόλα, το έφερε το… τιμημένο στην Ελλάδα και τον Πειραιά.

Για να το πετύχει αυτό χρειάστηκαν «θυσίες», αμέτρητα χιλιόμετρα και μεγάλα ματς από παίκτες που δεν έπαιζαν μόνο για την πάρτη τους, αλλά κυρίως για το σήμα στη φανέλα. Για το «όνειρο το τρελό», για την προσμονή εκατομμύριων φιλάθλων, για 1925 λόγους. Πόσο πιο γραφικοί να γίνουμε πια για να γίνει κατανοητό το μεγαλείο του επιτεύγματος. Πολλές φορές, η εικόνα είναι πιο δυνατή από τα λόγια.

Και στην τελική εικόνα μένει ο ιδρώτας στη φανέλα των παικτών του Ολυμπιακού που αγωνίστηκαν στον τελικό. Κανείς δεν υστέρησε, όλοι πρόσφεραν από κάτι. Αλλά υπάρχουν κι αυτοί που τα ονόματά τους γράφτηκαν στο ταμπλό και στην καρδιά των φιλάθλων και τώρα δεν σβήνονται με τίποτα. Τους αξίζει να είναι εκεί.

Το χρυσό και ιστορικό γκολ του Ολυμπιακού στο δεύτερο ημίχρονο της παράτασης το «έφτιαξαν» οι Έσε και Ελ Κααμπί. Ο Αργεντινός έβγαλε τη σέντρα-ξυραφιά και ο Μαροκινός «φονιάς» καταργεί τους νόμους της φυσικής και με μία άπιαστη και ασυνήθιστη κεφαλιά στέλνει στα ουράνια όλη την Ελλάδα.

Για τον Ελ Κααμπί, έχουν γραφτεί πολλά και δικαίως. Ας μιλήσουμε όμως και για τον αφανή ήρωα της φάσης και όλου του τελικού. Αυτόν που εδώ και μήνες «καταπίνει» αμέτρητα χιλιόμετρα, εξάλλου το έκανε και στο ιστορικό ματς με τη Φιορεντίνα όντας ο πρώτος σε χιλιόμετρα παίκτης του Ολυμπιακού κι αυτός με τις περισσότερες ενέργειες με την μπάλα πλην των δύο στόπερ (56 στο σύνολο).

Περί του ακούραστου Σαντιάγο Έσε ο λόγος που έχει βαλθεί φέτος να μας αποδείξει ότι έχει… τρία πνευμόνια και εμπειρία… 30άρη. Τι κι αν είναι μόλις 22 ετών, ο Αργεντινός παίζει με έναν αέρα εμπειρίας που δεν μπορείς να καταλάβεις από πού προέρχεται. Χαίρεσαι να τον βλέπεις στο γήπεδο και βασικά τον βλέπεις παντού, όπου «πιάνει» το μάτι. Στο «ερυθρόλευκο» κέντρο, βρήκε την υγειά του μόλις ήρθαν να «κολλήσουν» δίπλα του οι επίσης εξαιρετικοί Όρτα και Τσικίνιο, που με τον ίδιο συνέδεσαν μία άχαστη τριπλέτα που άλλαξε τα πάντα στην ανασταλτική λειτουργία της ομάδας από τον Γενάρη και μετά.

Ο Έσε στον τελικό της ζωής του, μέχρι τον επόμενο, είχε 29/42 εύστοχες πάσες, 5/11 κερδισμένες μονομαχίες, μία πάσα-κλειδί (θα τη θυμόμαστε για πάντα στο γκολ του Ελ Κααμπί) και ήταν παντού στο χορτάρι της OPAP Arena, όπως φαίνεται στο παρακάτω γράφημα.

Φήμες λένε ότι ακόμα τρέχει… Με φόντο τη νέα σεζόν για νέες κορυφές με τον Ολυμπιακό, με τον οποίο δεσμεύεται με συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι του 2028, με τη χρηματιστηριακή του αξία συνεχώς να ανεβαίνει (τώρα βρίσκεται στα 10 εκατομμύρια ευρώ!).

*γράφημα του Sofascore.

 

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς