29.4 C
Athens

Τα δυνατά και τα τρωτά σημεία της Φιορεντίνα: Η πολυφωνία στην επίθεση και τα αμυντικά κενά (vid)

Το ματς της Φιορεντίνα με τη Νάπολι δεν μας έκανε σοφότερους αναφορικά με το τι περιμένουμε να δούμε από τους Βιόλα στον τελικό του Conference League κόντρα στον Ολυμπιακό, αφού τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά - προτερήματα της ομάδας του Ιταλιάνο είναι συγκεκριμένα, όπως επίσης και οι αδυναμίες της

Η Φιορεντίνα αποτελεί το τελευταίο εμπόδιο του Ολυμπιακού πριν την ολοκλήρωση του πιο τρελού του ονείρου: της κατάκτησης της ευρωπαϊκής κορυφής μέσω του Conference League.

Η ιταλική ομάδα με τον Ιταλιάνο στον πάγκο της κάνει τα πάντα για να μη… θυμίζει ομάδα της Serie A παίζοντας ένα ποδόσφαιρο με επιθετικές αρετές αλλά και πολλά αμυντικά ζητήματα.

Εν ολίγοις, τη φετινή σεζόν η Φιορεντίνα εφαρμόζει σε μεγάλο βαθμό το «όσα φάμε κι όσα βάλουμε» κάτι που αποτυπώνεται στο goal difference (+13) στο ιταλικό πρωτάθλημα (55 υπέρ, 42 κατά) έχοντας τη δεύτερη χειρότερη άμυνα του top-8 πίσω μόνο από τη δεύτερη Μίλαν.

Φιορεντίνα – Νάπολι 2-2: Οι Βιόλα κλώτσησαν την ευκαιρία αλλά κρατούν την ευρωπαϊκή τύχη στα χέρια τους (vid)

Είναι ξεκάθαρο από την αρχή της σεζόν πως οι Βιόλα συμβιβάστηκαν με το γεγονός πως η άμυνά τους έχει σοβαρά ζητήματα και έλλειψη σταθερότητας, με τον Ιταλιάνο να σχεδιάζει ένα επιθετικό πλάνο το οποίο ήλπιζε ότι θα τον φτάσει μέχρι το τέλος της σεζόν να είναι εντός όλων των στόχων. Όπως κι έγινε. Οι Βιόλα έφτασαν μέχρι τα ημιτελικά του Κόπα Ιτάλια όπου αποκλείστηκαν από την Αταλάντα, διεκδικούν μέχρι τέλους την 7η θέση και την έξοδο στο Europa League της επόμενης σεζόν, ενώ παράλληλα είναι για δεύτερη σερί χρονιά στον τελικό του Conference League, όπου θα διεκδικήσουν την κούπα απέναντι στον Ολυμπιακό στην Αθήνα στις 29 του Μάη.

Στα ματς που προηγήθηκαν με Μπριζ, Μόντσα και Νάπολι μπαίνοντας στην τελική ευθεία ενόψει του μεγάλου αγώνα στην «ΑΕΚ Αrena» οι Βιόλα παρουσίασαν τρία διαφορετικά αγωνιστικά πρόσωπα. Αυτό, πάντως, δεν προκάλεσε εντύπωση σε κανέναν οπαδό της, που πλέον έχει συνηθίσει να βλέπει την ομάδα του να αλλάζει αγωνιστική ταυτότητα ανάλογα με τον αντίπαλο.

Η Φιορεντίνα είναι αρκετά αλλοπρόσαλλη ποδοσφαιρικά, αλλά της βγαίνει. Κι όσο της βγαίνει, θα το συνεχίζει. Με μία παράξενη αλλά αποτελεσματική πολυμορφία – πολυφωνία στην επίθεση, καθώς τα γκολ της είναι μοιρασμένα σχετικά με τον τρόπο επίτευξής τους, τουλάχιστον στη Serie A. Συγκεκριμένα από τα 55 που έχει πετύχει, τα 15 ήρθαν από στημένες φάσεις, τα 14 από ενέργειες που ξεκίνησαν από τα εξτρέμ, τα 8 από τον άξονα και στην πλειοψηφία τους από ενέργειες μέσα στη μεγάλη περιοχή. Γενικώς, σκοράρει με κάθε τρόπο και έτσι μπερδεύει τον αντίπαλο που δεν μπορεί να προβλέψει από πού θα του’ ρθει.

Πάμε και στην άμυνα, εκεί όπου πραγματικά χωλαίνει. Σε 36 αγώνες πρωταθλήματος φέτος στην Ιταλία, το «μηδέν» το έχει κρατήσει μόλις σε 7 αγώνες, ενώ είναι ενδεικτικό πως είναι η πέμπτη ομάδα της Serie A σε λάθη πίσω από τη μεσαία γραμμή.

Ο Ιταλιάνο δεν έχει βρει το φάρμακο για να αντιμετωπίσει τα συνεχόμενα λάθη και κενά στην αμυντική του γραμμή και οι Βιόλα είναι δεδομένο πως δίνουν εύκολα μεγάλες φάσεις στους αντιπάλους τους, δίνοντας περισσότερη έμφαση στη μεσοαμυντική τους λειτουργία.

Ο Ολυμπιακός θα θελήσει να την μπερδέψει στον τελικό της 29ης Μαϊου, να εκμεταλλευτεί τις μεγάλες ευκαιρίες που θα έχει και να «κλείσει» τον άξονα της Φιορεντίνα και τα γρήγορα εξτρέμ της, ενώ είναι βέβαιο πως με τον Μεντιλίμπαρ στο τιμόνι οι Ερυθρόλευκοι δεν θα διστάσουν να πάρουν αυτοί την μπάλα στα πόδια τους και να «φτιάξουν» παιχνίδι.

Ακόμα είναι νωρίς για προβλέψεις και αγωνιστικές αναλύσεις, αλλά το σίγουρο είναι ότι ούτε η Φιορεντίνα ούτε ο Ολυμπιακός θα αποφασίσουν να αλλάξουν σε ένα τέτοιο ματς την αγωνιστική τους νοοτροπία. Με τα καλά και τα κακά τους θα παλέψουν για το τρόπαιο σε έναν τελικό χωρίς ξεκάθαρο φαβορί, όπως τονίζουν όλοι γύρω από τις δύο ομάδες…

Ιταλιάνο: Η συγκέντρωσή μας είναι πρώτα στην Κάλιαρι και μετά στον τελικό με τον Ολυμπιακό

 

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς