18.8 C
Athens

Μedicanes, o μεσογειακός κυκλώνας που απειλεί το νότιο Ιόνιο

Τι είναι το ασυνήθιστο φαινόμενο με τα τροπικά χαρακτηριστικά που είναι πιθανό να δημιουργηθεί την Παρασκευή με ραγδαίες βροχοπτώσεις, θυελλώδεις ανέμους 12 μποφόρ και σχηματισμό «ματιού»

Ένα σχετικά ασυνήθιστο φαινόμενο, ένας μεσογειακός κυκλώνας, είναι πιθανό να δημιουργηθεί στο νότιο Ιόνιο την προσεχή Παρασκευή, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η δημιουργία ενός βαρομετρικού χαμηλού στο νότιο Ιόνιο την Παρασκευή είναι πολύ πιθανό να εμφανίσει τροπικά χαρακτηριστικά, δηλαδή απουσία μετώπων, θυελλώδεις ανέμους 12 μποφόρ, ραγδαίες βροχοπτώσεις και σχηματισμό «ματιού».

Κυκλώνες τέτοιου τύπου, οι οποίοι ονομάζονται Medicanes (από τη σύνθεση των λέξεων Mediterranean και hurricanes), εμφανίζονται περίπου μία ή δύο φορές τον χρόνο στη Μεσόγειο.

Η προγνωσιμότητα του Medicane, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, είναι μικρή, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την τροχιά που θα ακολουθήσει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, όμως φαίνεται να εξασθενεί σημαντικά, πλησιάζοντας την ηπειρωτική Ελλάδα.

Σε επιφυλακή οι μετεωρολόγοι

Οι μετεωρολόγοι παραμένουν σε… επιφυλακή, πλην όμως κανένας δεν μπορεί σε αυτή τη φάση να πάρει το ρίσκο για να μιλήσει με σιγουριά για την πορεία που θα διαγράψει ο μεσογειακός κυκλώνας, από την Παρασκευή και κυρίως το Σάββατο, που με τα σημερινά στοιχεία θα είναι και η πιο δύσκολη ημέρα.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, αυτή τη στιγμή οι πιθανότητες να περάσει ο κυκλώνας πάνω από την Ελλάδα με κατεύθυνση βόρειο ανατολική και να εξασθενίσει στο Βόρειο Αιγαίο είναι αρκετές, αν και ήδη κάποια μοντέλα θέλουν την πορεία αυτή να κατευθύνεται προς τη Μάλτα.

Η προγνωσιμότητα επί της πορείας των κυκλώνων στην Μεσόγειο δεν μπορεί να είναι ασφαλής, παρά μόνο 72 ώρες ή και ακόμα λιγότερες πριν.

Ποιες περιοχές ενδέχεται να βρεθούν στο «μάτι» του κυκλώνα

Γι’ αυτό και πρέπει να μην δημιουργείται πανικός στους κατοίκους των περιοχών που με τα σημερινά δεδομένα ενδέχεται να βρεθούν στο «μάτι» του κυκλώνα. Και αυτές οι περιοχές που με τα μέχρι τώρα στοιχεία βρίσκονται στην πιθανή πορεία του Medicane, είναι η Νότια και Ανατολική Πελοπόννησος, οι Κυκλάδες, η Ανατολική Στερεά και η Εύβοια, χωρίς να σημαίνει πως αν τελικά περάσει πάνω από τη χώρα μας, δεν θα έχουν έντονα φαινόμενα (καταιγίδες και πολύ ισχυρούς ανέμους) και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Το κυρίαρχο στοιχείο που θα χαρακτηρίζει αυτόν τον Μεσογειακό Κυκλώνα θα είναι οι θυελλώδεις άνεμοι που δεν αποκλείεται να πνέουν με ταχύτητες ακόμη και 140 χιλιομέτρων την ώρα. Το ακόμα χειρότερο; Πως οι ριπές των ανέμων μπορεί να αγγίξουν σε ταχύτητα και ένταση ακόμα και τα 190 χιλιόμετρα την ώρα.

Κάτι τέτοιο, αν τελικά επιβεβαιωθεί και συμβεί πάνω από περιοχές της χώρας μας θα πρέπει καταστεί σαφές ότι θα είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, γι’ αυτό και ο Σάκης Αρναούτογλου εδώ και μέρες προτρέπει τους πολίτες να ενημερώνονται συνεχώς για τις εξελίξεις, μέσα από τα δελτία καιρού.

Το μεσημέρι της Πέμπτης πιο ασφαλής πρόγνωση

Συμπερασματικά, λοιπόν, θα πρέπει να αναμένουμε τα νέα στοιχεία από τα προγνωστικά μοντέλα, όπως αυτά θα δοθούν στη δημοσιότητα το μεσημέρι της Πέμπτης, προκειμένου να «κλειδώσει» η τελική πορεία του κυκλώνα, ώστε να ενημερωθούν και οι κάτοικοι των περιοχών που θα πληγούν, αν τελικά περάσει πάνω από την Ελλάδα, για να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία τους.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς