16.2 C
Athens

Ολυμπιακός: Ο MVP Φορτούνης που τα έκανε όλα και η σκακιέρα του διαβασμένου Μεντιλίμπαρ

Ο Ολυμπιακός έκανε το τέλειο ματς για 65 λεπτά και μέχρι το πέναλτι του Ρέτσου που του «χάλασε» το πλάνο και το μυαλό, ωστόσο η φιλοσοφία και η ποδοσφαιρική λογική του Μεντιλίμπαρ δείχνει το δρόμο για την πρόκριση στην Κωνσταντινούπολη

Ο Ολυμπιακός έκανε το τέλειο ματς κόντρα στην ανέτοιμη -πνευματικά κι αγωνιστικά- Φενέρμπαχτσε για 65 λεπτά, αλλά το πέναλτι του Ρέτσου από το πουθενά άλλαξε την «ιστορία» της ρεβάνς στην Πόλη, που πλέον είναι ανοιχτή, αν και οι Ερυθρόλευκοι έβαλαν και θα μπορούσαν να κρατήσουν τις στέρεες βάσεις πρόκρισης από το «καμίνι» του Καραϊσκάκης.

Οι Πειραιώτες τα έκαναν όλα σωστά, μέχρι τη στιγμή της παράβασης του Ρέτσου που τους «χάλασε» το μυαλό και τη συγκέντρωση στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα και παράλληλα έδωσε αυτοπεποίθηση στους άφαντους Τούρκους, μέχρι εκείνο το σημείο.

Ακόμα κι έτσι, ο Ολυμπιακός έχει ακόμα την κατάσταση στα χέρια του και θα πάει στην Κωνσταντινούπολη για να κάνει ξανά το παιχνίδι του, με τις δικές του βάσεις και ποδοσφαιρικές αρχές, τις οποίες έχει θεσπίσει για τα καλά στο Ρέντη ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ.

Ο Βάσκος τεχνικός πήρε το ρίσκο να ξεκινήσει με δύο χαφ και φουλ επίθεση στην αναμέτρηση του Φαλήρου και τού βγήκε πλήρως. Όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος στις δηλώσεις του, ίσως άργησε να κάνει τις αλλαγές στο δεύτερο ημίχρονο, για να δώσει ανάσες και κυρίως να «ασφαλίσει» τη μεσαία του γραμμή, αλλά στη γενικότερη εικόνα του ματς πήρε το… διαβατήριο του Καρτάλ στον αντίπαλο πάγκο, με τη συνταγή Φορτούνης – Γιόβετιτς – Μασούρας πίσω από τον Ελ Κααμπί να τού βγαίνει ξανά.

Ο Μαυροβούνιος ήταν κομβικός με τις κινήσεις του ανάμεσα στις γραμμές αλλά και στα άκρα σαν κρυφό εξτρέμ, όπως έκανε και στη φάση του 2-0, τη στιγμή που ο Κώστας Φορτούνης έκανε τον «κασκαντέρ» σε όλο το παιχνίδι όντας κυριολεκτικά παντού στο χορτάρι με γκολ, ασίστ, 6 πάσες-κλειδιά, 52 ενέργειες με την μπάλα, 2/3 πετυχημένες ντρίμπλες και 25/30 εύστοχες μεταβιβάσεις. Αψεγάδιαστος.

Στο heat map του τον βλέπεις να κινείται από τον άξονα, τα επιθετικά άκρα μέχρι κι ως τρίτος χαφ σε ορισμένα κομμάτια του παιχνιδιού, έχοντας τρομερά νούμερα στο δημιουργικό κομμάτι, φυσικά το γκολ-ποίημα με το σουτ εκτός περιοχής αλλά και πολύ καλή δουλειά στο ανασταλτικό κομμάτι, εκεί που πήραν εξίσου καλό βαθμό και οι Έσε – Τσικίνιο, οι οποίοι με τον Όρτα στον πάγκο έπρεπε να κάνουν τα διπλά χιλιόμετρα και το τέλειο ματς. Σε μεγάλο βαθμό, το κατάφεραν, με τον Πορτογάλο να πατάει και περιοχή στη φάση που σκόραρε για το 3-0.

Εκεί βάσισε και τη σκακιέρα του με το χαρακτηριστικό «βάσκικο» ποδοσφαιρικό του θράσος ο διαβασμένος Μεντιλίμπαρ.

Ο Ολυμπιακός «χτύπησε» από τον άξονα την… άδεια Φενέρ, που δεν είχε τα ίδια τρεξίματα, είχε μεγάλα κενά στην «κουλούρα» του κέντρου και πήρε πολύ καλό βαθμό στην ανασταλτική της λειτουργία, κάτι που έκανε τον προπονητή της, Ισμαίλ Καρτάλ, να αλλάξει νωρίς τα χαφ του (Ζάιτς και Κρούνιτς) και περισσότερο να μπερδέψει τον παίκτη-κλειδί (Σιμάνσκι) παρά να τον χρησιμοποιήσει ως όπλο υπέρ του, με την τοποθέτησή του κοντά στον επίσης άφαντο, Έντιν Τζέκο.

Ο Μεντιλίμπαρ με τον τρόπο που έπαιξε ο Ολυμπιακός «έδειξε» το δρόμο και για τη ρεβάνς της Πόλης, εκεί που είναι βέβαιο πως παίξει ξανά το ποδόσφαιρό του, χωρίς σκοπιμότητες και λογική διαχείρισης.

Όχι άναρχα, αλλά βασισμένα στην ποδοσφαιρική λογική του προπονητή του, που πλέον έχει περάσει τη φιλοσοφία του μέχρι και στον τελευταίο παίκτη του «ερυθρόλευκου» ρόστερ.

 

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς