17 C
Athens

Euroleague: Ο Λεσόρ απειλεί το απόλυτο ρεκόρ σε κερδισμένα φάουλ και βολές σε μια σεζόν!

Ο Γάλλος σέντερ σπάει τα κοντέρ στην πρώτη του χρονιά στον Παναθηναϊκό και απειλεί να σπάσει τα... ρεκόρ που κατέχουν στη EuroLeague οι Μάικ Τζέιμς και Κιθ Λάνγκφορντ σε βολές και κερδισμένα φάουλ αντίστοιχα μέσα σε μία σεζόν

Η ελεύθερη πτώση της Μπαρτσελόνα αλλά και η αυτοκτονία της Μονακό κόντρα στην Αρμάνι, έδωσαν στον Παναθηναϊκό τη δυνατότητα να τις πιάσει στις 20 νίκες και να βρίσκεται πλέον σε θέση ισχύος σε ό,τι έχει να κάνει με τις ισοβαθμίες, τόσο σε τριπλή όσο και σε ένας προς έναν.

Μέσα σε δυο 24ωρα οι Πράσινοι έγιναν η μακράν πιο κερδισμένη ομάδα στην τελευταίας διαβολοβδομάδα της κανονικής περιόδου και δεν τους καίγεται καρφί για τις διαμαρτυρίες που εξέφρασαν παίκτες των αντιπάλων τους, όπως συνέβη με τον Τεόντοσιτς μετά το ματς στο Βελιγράδι αλλά και με τον Αμπρίνες που είχε ένα ομολογουμένως ασυνήθιστο ξέσπασμα. Η ομάδα του Εργκίν Αταμάν κρατά πια την τύχη της στα χέρια της αφού γνωρίζει πως με 3/3 θα είναι σίγουρα 2η και θα περιμένει τον αντίπαλο που θα προκύψει από το ματς του 7ου με τον 8ο.

Τεόντοσιτς και Αμπρίνες δεν είναι βεβαίως οι πρώτοι και μάλλον δεν θα είναι οι τελευταίοι που εκφράζουν σοβαρά παράπονα για τη διαιτησία μετά από αγώνα κόντρα στον Παναθηναϊκό. Όπως είπαμε όμως, ελάχιστα απασχολεί αυτό τους Πράσινους, έστω κι αν απασχολεί συχνότατα τους αντιπάλους τους.

 

Τρεις αγωνιστικές πριν το τέλος της κανονικής περιόδου, ένας παίκτης του ΠΑΟ έχει θέσει σοβαρή υποψηφιότητα για να σπάσει δυο ιστορικά ρεκόρ. Ο Ματίας Λεσόρ είναι μακράν πρώτος στη λίστα των κερδισμένων φάουλ αλλά και των εκτελεσμένων βολών, με χαοτική διαφορά από τους υπόλοιπους. Δεύτερος σε φάουλ υπέρ είναι ο Κίναν Έβανς με 148, ενώ ο Τσίμα Μονέκε είναι δεύτερες στις βολές έχοντας εκτελέσει 149.

Για να γίνει κατανοητή μια τάξη μεγεθών, σκεφτείτε πως ο Λεσόρ σε 895′ έχει ήδη εκτελέσει 29 βολές παραπάνω απ’ όσες ο MVP (κανονικής περιόδου αλλά και φάιναλ φορ) Βασίλης Σπανούλης τη χρονιά του επικού back to back σε συνολικά 930 λεπτά συμμετοχής!

Οι επιδόσεις του Λεσόρ σε αυτούς τους δυο τομείς είναι αδιανόητες για σέντερ, αφού κανείς – ούτε καν ο Ταβάρες – δεν έχει πλησιάσει αντίστοιχα νούμερα ειδικά στη σύγχρονη εποχή της Euroleague, από τότε δηλαδή που όλοι παίζουν με όλους, οπότε υπάρχει μια κοινή συνισταμένη σε αριθμό αγώνων και χρόνο συμμετοχής.

Εννοείται πως εδώ και πολλά χρόνια δεν υπάρχει άλλη περίπτωση σέντερ που να βρίσκεται στην κορυφή των δυο συγκεκριμένων κατηγοριών, πολύ περισσότερο με τόσο μεγάλη διαφορά. Για να βρούμε κάτι αντίστοιχο θα πρέπει να πάμε στο μακρινό 2009/10, όταν ο Άλεξ Μάριτς εκτέλεσε 148 βολές σε μόλις 459 λεπτά με τη φανέλα της Παρτιζάν, προτού μετακομίσει στον Παναθηναϊκό όπου πέρασε και δεν ακούμπησε. Για την ιστορία, τελευταίος σέντερ των Πρασίνων με παρεμφερές κατόρθωμα ήταν ο Πέκοβιτς τη σεζόν 2008/09 όταν ήταν πρώτος στις βολές (120) και 2ος σε κερδισμένα φάουλ (119 έναντι 120 του Ρακόσεβιτς).

Το ατομικό ρεκόρ στις βολές σε μια σεζόν έσπασε πέρυσι και μάλιστα εις διπλούν. Μάικ Τζέιμς και Ντζάναν Μούσα εκτέλεσαν από 207 έκαστος, σπάζοντας ένα φράγμα που μόνο ο Κιθ Λάνγκφορντ είχε ξεπεράσει. Πιθανότατα στο επόμενο ματς κιόλας ο Λεσόρ θα αφήσει πίσω του τον Σβεντ του 2018 και πριν ξεκινήσουν τα πλέι οφ ίσως έχει πιάσει τον Λάνγκφορντ στις 202, βάζοντας πλώρη για το απόλυτο ρεκόρ όλων των εποχών.

Βολές

  1. Μάικ Τζέιμς 207 (2022/23)
  2. Ντζάναν Μούσα 207 (2022/23
  3. Λάνγκφορντ 202 (2016/17)
  4. Λούκα Ντόντσιτς 196 (2017/18)
  5. Αλεξέι Σβεντ 189 (2017/18)
  6. Ματίας Λεσόρ 185 (2023/24)

Στα κερδισμένα φάουλ πάλι, λογικά θα βρεθεί δεύτερος μετά το ματς στην Μπολόνια, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι φέτος κερδίζει τον αδιανόητο αριθμό των 6,5 φάουλ ανά αγώνα! Όσο για την κορυφή όπου βρίσκεται ο Λάνγκφορντ, ποιος να περίμενε ότι θα ερχόταν η στιγμή που εκείνη η επίδοση θα απειλούταν και μάλιστα από έναν σέντερ και όχι από κάποιον περιφερειακό που έχει πολύ πιο συχνά την μπάλα στα χέρια του…

Κερδισμένα Φάουλ

  1. Κιθ Λάνγκφορντ 223 (2016/17)
  2. Αλεξέι Σβεντ 205 (2017/18)
  3. Μάλκολμ Ντιλέινι 201 (2015/16)
  4. Ματίας Λεσόρ 200 (2023/24)

Περισσότερη ΑΠΟΨΗ από το Athlosnews

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Μπαρτζώκας: Πραγματική μάχη οι αγώνες στο ΣΕΦ, ίσως να πιστέψαμε ότι με το πρώτο ματς τελείωσε η αποστολή μας εδώ

Ο προπονητής του Ολυμπιακού περιμένει πολύ σκληρές μάχες στο ΣΕΦ για την πρόκριση στο Final Four και τόνισε πως στο Game 2 η Μπαρτσελόνα πήρε δίκαια τη νίκη αφού έδειξε μεγαλύτερη επιθυμία στο παρκέ

Πρωταθλητής Ευρώπης για 7η φορά ο μυθικός Πετρούνιας, έγραψε ιστορία στους κρίκους!

Ο μυθικός Λευτέρης Πετρούνιας έγραψε ιστορία στο Ρίμινι καθώς κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο για 7η φορά στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ενόργανης και έσπασε το ρεκόρ του Κρίστιαν Μπέρκι

Τενερίφη – Περιστέρι 97-93: Δύο πρώην… Έλληνες και ο αειθαλής Χουέρτας έστειλαν τους Ισπανούς στον τελικό του BCL

Η τριάδα Γκάι, Σερμαντίνι και Χουέρτας έβαλε 82 πόντους στο Περιστέρι, το οποίο έπεσε αξιόμαχα στον ημιτελικό του παρθενικού Final Four της ιστορίας του στο Basketball Champions League