20.2 C
Athens

Το 3-0 του Γκος, το 1-3 του Σλούκα και το ένα (στατιστικό) λάθος του απίθανου Αμερικανού

Η πρώτη σύγκριση των πεπραγμένων Γουίλιαμς-Γκος και Σλούκα αναδεικνύει ξεκάθαρο νικητή τον Αμερικανό και επιβεβαιώνει το crash test που είχε δημοσιεύσει ο ΑΘΛΟΣ από τον περασμένο Ιούλιο

Το καλοκαίρι που πέρασε ο Ολυμπιακός έχασε τον MVP της περυσινής Euroleague. Οι πιθανότητες μεταγραφικής «αντικατάστασης» του Σάσα Βεζένκοφ, τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο, μειώθηκαν δραματικά όταν ο Νίκολα Μίροτιτς αποφάσισε ότι δεν θέλει να έρθει στην Ελλάδα.

Ακριβώς μια εβδομάδα μετά τη μετακίνηση του Βεζένκοφ στους Κινγκς, ο Παναθηναϊκός ανακοίνωσε τη συμφωνία του με τον Κώστα Σλούκα και κάπως έτσι ξεκίνησε η κουβέντα και για δεύτερο «αντικαταστάτη». Οι μέρες περνούσαν, ο υποτιθέμενος «αντι-Σλούκας» που περίμεναν οι οπαδοί δεν ήρθε ποτέ, όπως δεν ήρθε και η «επικοινωνιακή απάντηση» που ζητούσαν πολλοί στις αμέτρητες μεταγραφές του Παναθηναϊκού.

Τα ελληνικά ΜΜΕ (που αναζητούσαν εναγωνίως μια τέτοια αφορμή για λόγους που οι περισσότεροι μπορείτε να φανταστείτε) ξεσάλωσαν και κάπου εκεί αποκαλύφθηκαν για ακόμα μια φορά οι προθέσεις τους. Δεν υπάρχει κάτι κακό στο να θες να αποθεώσεις τις κινήσεις μιας ομάδας για λόγους επισκεψιμότητας. Κακό είναι όταν δεν αρκείσαι σε αυτό αλλά επιδιώκεις ταυτόχρονα να ασκήσεις πίεση στον αντίπαλό της, κοντράροντας ακόμα και την κοινή λογική.

Για τους ψυλλιασμένους οπαδούς του Ολυμπιακού, τα παραπάνω είναι απλώς ρουτίνα. Το πρόβλημα είναι πως αυτοί αποτελούν τη μειοψηφία, αφού οι περισσότεροι αδυνατούν να παραμείνουν ανεπηρέαστοι. Κάπως έτσι ξεκίνησε μια ακόμα εκστρατεία γκρίνιας στα social media, η οποία δεν έχει καταλαγιάσει εντελώς σχεδόν τέσσερις μήνες (και δυο νίκες επί του Παναθηναϊκού) αργότερα.

Τον περασμένο Ιούλιο οι αναγνώστες του ΑΘΛΟΥ είχαν την τύχη να διαβάσουν ένα κείμενο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί προφητικό, τουλάχιστον στο ξεκίνημα της σεζόν. Αναφερόμαστε στη σύγκριση ανάμεσα σε Κώστα Σλούκα και Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος που κατέληγε ότι στο συμπέρασμα ότι ο αντικαταστάτης του Σλούκα δεν αναζητούταν γιατί βρισκόταν ήδη στο ΣΕΦ.

Γουίλιαμς-Γκος vs Σλούκας: Το crash test που εκπλήσσει και η αναζήτηση ενός «Βεζένκοφ» στην περιφέρεια

Παρότι η παράθεση των δεδομένων σε εκείνο το κείμενο τεκμηρίωνε απόλυτα το παραπάνω συμπέρασμα, η προπαγάνδα ήταν τόσο ισχυρή που δυσκόλευε πολλούς να αποδεχτούν έστω και την πιθανότητα να ισχύουν όσα διάβασαν. Η σεζόν ξεκίνησε, ο Γκος ξεπέρασε τη θλάση που υπέστη στο Αλεξάνδρειο και πλέον υπάρχει ένα ικανό πρώτο δείγμα γραφής ώστε να συγκρίνουμε τα πεπραγμένα του «πρώην» και του νυν στις πρώτες αγωνιστικές της Euroleague.

Ο Σλούκας έπαιξε το βράδυ της Παρασκευής το τέταρτο παιχνίδι του στη φετινή Euroleague. Βάσει αξιολόγησης επρόκειτο για την καλύτερη εμφάνισή του, αφού το 16 στο PIR ξεπέρασε το 12 της προηγούμενης αγωνιστικής κόντρα στη Μακάμπι. Εκεί όπου ο νέος αρχηγός του Παναθηναϊκού ήταν ο μοιραίος παίκτης, χάνοντας μια από τις τρεις βολές που του δόθηκαν (σε ένα αρκετά αυστηρό σφύριγμα) και μαζί την ευκαιρία να ισοφαρίσει λίγα δευτερόλεπτα πριν την εκπνοή της παράτασης.

Κάπου εδώ να κάνουμε μια απαραίτητη υποσημείωση. Το χθεσινό ματς ήταν ιστορικό για τον Κώστα Σλούκα αφού πήρε την πρώτη νίκη του στην Ευρωλίγκα με τη φανέλα του Παναθηναϊκού (ήταν απών στο ματς με την Μπάγερν). Στις τρεις προηγούμενες εμφανίσεις του οι Πράσινοι υπέστησαν οδυνηρότατες ήττες, χάνοντας ακόμα και από την χιλιοταλαιπωρημένη Μακάμπι, η οποία διασύρθηκε την Πέμπτη στο Μονακό.

Αταμάν: Πάμε για 3άρι και χειριστή να βοηθήσει τον Σλούκα, να απαντήσουμε στον Ολυμπιακό με νίκη στο ΣΕΦ

Και μια δεύτερη υποσημείωση, ακόμα πιο απαραίτητη από την πρώτη. Η Μπασκόνια, που ζόρισε για 3 περιόδους και κάτι τον ΠΑΟ, είναι μια από τις χειρότερες ομάδες στο ξεκίνημα της φετινής Euroleague, ενώ παρατάχθηκε στο ΟΑΚΑ με μόλις 8 ετοιμοπόλεμους παίκτες. Ο 9ος που βρισκόταν στον πάγκο και δεν αγωνίστηκε ούτε δευτερόλεπτο ήταν ο Τσίμα Μονέκε, ο μακράν καλύτερος παίκτης των Βάσκων σε αυτή την κάκιστη εκκίνηση.

Με άλλα λόγια, η κορυφαία φετινή εμφάνιση (βάσει PIR) του Σλούκα ως τώρα έχει έναν πολύ μεγάλο αστερίσκο λόγω της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στην οποία βρέθηκε η Μπασκόνια. Συνολικά, ο πρώην παίκτης του Ολυμπιακού μετρά κατά μέσο όρο 11,2 πόντους (με 22% στο τρίποντο), 3,2 ριμπάουντ, 5 ασίστ και 1,2 κλεψίματα σε 27:51, αλλά το στοιχείο που τραβάει τα βλέμματα όλων είναι τα 4 λάθη ανά αγώνα. Αριθμός που επί της ουσίας ακυρώνει τις τελικές πάσες του αφού η αναλογία είναι σχεδόν 1 λάθος ανά ασίστ.

Λόγω του τραυματισμού που προαναφέραμε, ο Γουίλιαμς-Γκος έχει χάσει δυο ματς φέτος στην Ευρωλίγκα. Και ίσως να μην αποτελεί σύμπτωση το γεγονός πως απουσίασε από τις δυο ήττες της ομάδας του, κόντρα σε Αρμάνι και Μπαρτσελόνα. Η πρώτη σύγκριση λοιπόν προκύπτει αβίαστα: ο Γκος έχει ρεκόρ 3-0 ενώ ο Σλούκας 1-3 και αυτό το «1» κόντρα στη μισή Μπασκόνια. Μπορεί στη μετάδοση της Nova να ακούστηκε ότι «κανείς δεν θα θυμάται με πόσους παίκτες έπαιξαν οι Βάσκοι», αλλά τέτοιες ατάκες δεν ψήνουν ούτε τον πιο φανατικό οπαδό του Παναθηναϊκού…

Παναθηναϊκός: Το «ΟΧΙ» του Κώστα Σλούκα μέσα από την Ακρόπολη (vid)

Σε αυτές τις τρεις συμμετοχές του ο Γκος μετρά δυο σπουδαίες εμφανίσεις και μια απλώς αξιοπρεπή. Σε αυτήν την «απλώς αξιοπρεπή» όμως (εξαιτίας κυρίως της αστοχίας του στα δίποντα) εμφάνιση, ο Αμερικανός ήταν αυτός που σκόραρε το πιο καθοριστικό καλάθι στο φινάλε του αγώνα με την Παρτιζάν, βάζοντας αυτομάτως το όνομά του στη λίστα των διακριθέντων.

Τι λένε οι αριθμοί του Γκος ως τώρα; Κατά μέσο όρο ο 29χρονος πόιντ γκαρντ έχει 13 πόντους, 2,7 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 12,3 μονάδες αξιολόγησης, έναντι του 10,8 του Κώστα Σλούκα. Από μακρινή απόσταση ο Αμερικανός είναι εξαιρετικός (46,2% με 6/13 τρίποντα), αν και το πραγματικά αδιανόητο στοιχείο της στατιστικής του είναι αυτό που τεχνηέντως παραλείψαμε.

Σε τρεις φουλ απαιτητικούς αγώνες (Παναθηναϊκός, Παρτιζάν, Εφές), ο Αμερικανός έχει όλο κι όλο ένα λάθος. Όχι σε μέσο όρο, αλλά σε απόλυτους αριθμούς! Το ένα λάθος που είναι χρεωμένο στη στατιστική του εντοπίζεται στην πρεμιέρα του ΟΑΚΑ, αφού έκτοτε ο Γκος δεν έχει υποπέσει σε άλλο προσωπικό σφάλμα. Δηλαδή, σε 82:13 αγωνιστικά λεπτά ο πόιντ γκαρντ του Ολυμπιακού έχει ένα λάθος, το οποίο κάλλιστα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «στατιστικό».

Αυτό το ένα λάθος φαίνεται ακόμα πιο απίστευτο όταν συγκριθεί με τα 16 λάθη του Σλούκα (σε 111 λεπτά). Η αξιοπιστία του Γκος στον χειρισμό της μπάλας είναι μνημειώδης και αποτυπώνει με γλαφυρό τρόπο την ασφάλεια που προσφέρει στην ομάδα του όταν καλείται να οργανώσει το παιχνίδι. Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και την αμυντική του συνέπεια που κυμαίνεται σε πολύ υψηλότερο επίπεδο από εκείνη του Σλούκα, καθίσταται σαφές πως, τουλάχιστον σε αυτό το πρώτο κομμάτι της σεζόν ο Ολυμπιακός όχι μόνο έχει καλύψει το κενό που άφησε ο 34χρονος πρώην παίκτης του, αλλά πιθανότατα έχει προβεί σε ξεκάθαρη αναβάθμιση στη συγκεκριμένη θέση.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς