Το να κάνει αναφορές ο Ραζβάν Λουτσέσκου σε εξωαγωνιστικούς παράγοντες δεν είναι πρωτοφανές. Κάθε άλλο μάλιστα. Από τα πρώτα του χρόνια στην Ελλάδα είχε πολλάκις επιχειρήσει να παίξει το τετριμμένο χαρτί του «αντιολυμπιακού», γνωρίζοντας ότι αυτό είναι που πουλάει περισσότερο στον οργανισμό που λέγεται ΠΑΟΚ. Όταν κατάλαβε ότι η… εμπορικότητα δεν συμβαδίζει με την πραγματικότητα, η ΑΕΚ είχε ήδη ολοκληρώσει το ριφιφί του 2018, παίρνοντας το πρωτάθλημα μέσα στην Τούμπα.
Μετά το χθεσινό ματς της Λεωφόρου ωστόσο, δεν είχαμε «συνηθισμένες» αναφορές. Το διπλό ξέσπασμα του Ρουμάνου τεχνικού μπορεί να συγκριθεί μονάχα με εκείνο που σχετιζόταν με το «κλεμμένο πρωτάθλημα» όπως αποκαλούσε για χρόνια τον τίτλο του 2018. Και ακριβώς αυτή η ένταση των καταγγελιών οδηγεί ακόμα και τους πιο καλόπιστους σε μια πιο προσεκτική θεώρηση των όσων είπε.
Κάποιος που απλώς είδε εκτεταμένα στιγμιότυπα από το ματς της Λεωφόρου, δεν θα διακρίνει κάποια σοβαρή αδικία σε βάρος του ΠΑΟΚ. Τουλάχιστον σε ό,τι έχει να κάνει με αποφάσεις που αλλοιώνουν κραυγαλέα ένα αποτέλεσμα. Αν λοιπόν δεν είχαμε κάποιο «έγκλημα» όπως αυτά που έγιναν μεσοβδόμαδα σε Τρίπολη και OPAP Arena, γιατί χτυπιόταν ο Λουτσέσκου;
Λουτσέσκου… part 2: «Δεν είμαστε ηλίθιοι, ο ΠΑΟ έχει ευνοηθεί πολύ την τελευταία διετία»
Ο προπονητής του ΠΑΟΚ δεν είναι χαζός. Αντιθέτως, είναι πανέξυπνος και παμπόνηρος. Η διαιτησία του Μαρτίνς στη Λεωφόρο ήταν από αυτές που αποκαλούνται «χειρουργικές». Χωρίς να εκτεθεί ιδιαίτερα, ο Πορτογάλος έπαιξε φουλ Παναθηναϊκό. Στα φάουλ, στις κίτρινες που έδινε στη μια πλευρά και όχι στην άλλη, στον τρόπο που έσπρωχνε τους Πράσινους προς τα καρέ του ΠΑΟΚ.
Επινόησε ένα ανύπαρκτο χέρι σε φάση που έφερε κόρνερ στους Θεσσαλονικείς και θα μπορούσε να έχει καταλήξει σε γκολ και γενικά έκανε ένα μελετημένο «μπούλινγκ» προς τους φιλοξενούμενους. Το σίγουρο είναι ότι το αποτέλεσμα δεν αλλοιώθηκε στη Λεωφόρο και ότι ο ΠΑΟΚ θα είχε πάρει τη νίκη αν Εκόνγκ και Κετζιόρα δεν κοιτούσαν ο ένας τον άλλον όταν η μπάλα έσκασε ανάμεσά τους για να καταλήξει στην πλευρά από όπου ήρθε η σέντρα για το γκολ του Γερεμέγεφ.
Προς τι λοιπόν η οργή του Λουτσέσκου; Περισσότερο επρόκειτο για μια «συνοπτική» διαμαρτυρία που σχετιζόταν κυρίως με όσα προηγήθηκαν μεσοβδόμαδα. Στην Τρίπολη ο Παναθηναϊκός πήρε δυο πραγματικά αστεία πέναλτι, με τους Ευαγγέλου και Κουμπαράκη να καταργούν το VAR αλλά και τη λογική. Και στη Νέα Φιλαδέλφεια η ΑΕΚ έπρεπε να νικήσει με κάθε κόστος, κάτι που υλοποίησε αδίστακτα ο Γιάννης Παπαδόπουλος σε συνεργασία με τον VARίστα Παπαπέτρου.
Τι είναι ασπρόμαυρο, έχει 14 πέναλτι στην Ελλάδα αλλά κανένα κόντρα στα χωριά της Ευρώπης;
Προφανώς θα γινόταν πιο πιστευτός ο Ρουμάνος αν ειδικά στη σεζόν 2018/19 είχε πάρει έστω μια φορά θέση για τις ανελέητες σφαγές που υπέστησαν οι αντίπαλοι του ΠΑΟΚ σε πρωτάθλημα και κύπελλο. Ή έστω πρόπερσι, όταν η ομάδα του έσπασε κάθε ρεκόρ με τα πέναλτι που κέρδισε, τα οποία ωστόσο ήταν αδύνατον να πιάσουν τόπο. Για να μην τον αδικούμε όμως, κανείς ποτέ δεν είχε πρόβλημα με τις ευνοϊκές διαιτησίες ώστε να μιλήσει δημόσια γι’ αυτές.
Έχει λοιπόν άδικο ο Λουτσέσκου όταν διαμαρτύρεται για τις διαιτησίες του Παναθηναϊκού εν προκειμένω; Σε καμία περίπτωση. Το χθεσινό ματς της Λεωφόρου θύμιζε σε μεγάλο βαθμό τη διαιτησία που είχαν οι Πράσινοι στα Γιάννενα. Εκεί ο Βεργέτης δεν άφηνε τους Ηπειρώτες να ξεμυτίσουν από την περιοχή τους, σπρώχνοντας με κάθε τρόπο τον Παναθηναϊκό μέχρι που βρήκε το πολυπόθητο γκολ στο 74′, ενώ συν τοις άλλοις υπήρξαν έντονες διαμαρτυρίες και για ένα χέρι-πέναλτι του Αράο στις καθυστερήσεις.
Αν αργούσε λίγο ακόμα το γκολ, ο Βεργέτης δεν το είχε σε τίποτα να ντυθεί Τσαγκαράκης και να δώσει πέναλτι όπως εκείνο το έκτρωμα της περασμένης σεζόν στον Κουρμπέλη, με το οποίο οι Πράσινοι έσπασαν την αρνητική παράδοση ετών στους Ζωσιμάδες.
Κι εντάξει την παραδοχή του Κουρμπέλη, το χέρι όμως πώς να το αγνοήσεις; (vid)
Μέσα στην έκρηξή του, αυτό που ήθελε να τονίσει ο Λουτσέσκου και που χάθηκε ανάμεσα σε όλα τα άλλα είναι πως οι ομάδες μπαίνουν στο γήπεδο για να αντιμετωπίσουν τον Παναθηναϊκό (ή την ΑΕΚ, η σειρά της θα έρθει στις 30 Οκτωβρίου στο ντέρμπι δικεφάλων) και οι παίκτες τους έχουν τη βεβαιότητα πως με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα φύγουν ηττημένοι. Θα είναι με κάποιο πέναλτι; Με κάποια αποβολή; Με μια γενικότερη ασυλία σε φάουλ και κάρτες; Κάτι θα γίνει πάντως και το αποτέλεσμα που θα προκύψει θα είναι αυτό που «πρέπει».
Η μεγαλύτερη επιτυχία του Παναθηναϊκού την τελευταία διετία είναι πως ελάχιστοι ασχολούνται με τα διαιτητικά εγκλήματα υπέρ του, αφού για κάποιον περίεργο λόγο το βάρος πέφτει αποκλειστικά στην ΑΕΚ. Μόνο τα δυο αιώνια ντέρμπι της περυσινής κανονικής περιόδου να θυμηθεί κανείς, δεν χρειάζεται να ψάξει περαιτέρω για να ανακαλύψει το πόσο αλλοιώθηκε η βαθμολογία του πρωταθλήματος.
Αν σε αυτά προσθέσουμε το χειρουργείο του πρώτου γύρου στην ΑΕΚ (με τα δυο πέναλτι του Καμπάκοφ), το «πέναλτι» στη Λεωφόρο με τον Αστέρα Τρίπολης, την αποβολή-σκάνδαλο σε βάρος του ΟΦΗ στο 1-1 αλλά και το προαναφερθέν περιστατικό στα Γιάννενα, δεν χρειάζεται να ψαχτούμε παραπάνω.
Οι Πράσινοι θα είχαν πάρει πανεύκολα τον τίτλο αν δεν είχαν αυτοκτονήσει σε κάμποσα ματς. Μόνο το χαμένο πέναλτι του Σπόραρ στο 98′ κόντρα στον Βόλο να θυμηθεί κάποιος (ένα από τα αμέτρητα που πήρε ο ΠΑΟ στις καθυστερήσεις), είναι αρκετό. Μεταξύ μας, το περυσινό πρωτάθλημα φαινόταν ταμένο στον Παναθηναϊκό και θα είχε κριθεί πολύ πριν ο Ρέαμπτσιουκ τον αποτελειώσει στο άδειο Καραϊσκάκη.
Για την αποτυχία της ομάδας του Γιοβάνοβιτς να πάρει τον τίτλο σίγουρα δεν έφταιγε η ΑΕΚ. Εννοείται πως και οι Κιτρινόμαυροι σπρώχτηκαν δίχως έλεος, αλλά το ίδιο και ακόμα περισσότερο σπρώχτηκε ο εντέλει αυτόχειρας ΠΑΟ. Αν θέλετε τη γνώμη μου, τα περυσινά θύμιζαν πολύ τη σεζόν 2017/18 όταν το πρωτάθλημα που φαινόταν ταμένο στον ΠΑΟΚ από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε στους Κιτρινόμαυρους (προφανώς με υπαιτιότητα των Θεσσαλονικέων).
Παναθηναϊκός, ο… νέος ΠΑΟΚ: Πέντε πέναλτι, τέσσερις νίκες και πάρα πολλές διαμαρτυρίες (vids)
Στις 22 Οκτωβρίου, την επόμενη αγωνιστική δηλαδή, ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Παναθηναϊκό. Εκείνη τη βραδιά θα σχηματίσουμε μια πολύ ξεκάθαρη εικόνα για το αν θα πρέπει να περιμένουμε επανάληψη της διετίας 2017-2019. Τότε που ο ΠΑΟΚ έχασε το πρωτάθλημα με δική του αυτοχειρία και στη συνέχεια πήρε το επόμενο με τον τρόπο που όλοι οι Έλληνες θυμούνται.
Το ότι ο Λουτσέσκου και οι άνθρωποι γύρω του κάνουν σαν να μην υπήρξε ποτέ εκείνη η περίοδος, θα αποδυναμώνει για αρκετό καιρό ακόμη τις όποιες φωνές διαμαρτυρίας τους…