26.3 C
Athens

Πριγκόζιν: Νεκρός ο αρχηγός της Wagner σε πτώση ιδιωτικού τζετ στη Μόσχα, λέει το BBC

Το Tass δημοσίευσε πως ο αρχηγός της μισθοφορικής ομάδας βρισκόταν στην λίστα των επιβατών - Θρίλερ με την πτώση του αεροσκάφους, κανάλια επικοινωνίας της Wagner αναφέρουν πως επλήγη από ρωσικούς πυραύλους

Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ιδιωτικό αεροσκάφος συνετρίβη στη ρωσική περιοχή Τβερ, βορείως της Μόσχας, μετέδωσε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο TASS επικαλούμενο το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων.

Στο αεροσκάφος τύπου Embraer, που είχε αναχωρήσει από τη Μόσχα με προορισμό την Αγία Πετρούπολη, επέβαιναν επτά επιβάτες και τριμελές πλήρωμα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, όλοι όσοι επέβαιναν σε αυτό είναι νεκροί, ανακοίνωσε στο Telegram το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων.

Η ρωσική αρχή πολιτικής αεροπορίας ανακοίνωσε ότι στη λίστα των επιβατών υπήρχε το όνομα του Γεβγκένι Πριγκόζιν, αρχηγού της εταιρίας μισθοφόρων Βάγκνερ.

Σύμφωνα με κανάλια στο Telegram που συνδέονται με την Wagner το ιδιωτικό τζετ του Πριγκόζιν κατερρίφθη από την ρωσική αεράμυνα. Πλάνα από την περιοχή Τβερ, κατέγραψαν ίχνη που θα μπορούσαν να αποδοθούν σε τροχιά αντιαεροπορικού πυραύλου. Το αεροσκάφος, ένα Embraer Legacy 600, φαίνεται στη συνέχεια να πέφτει με το ένα του φτερό να λείπει.

Το αεροπλάνο τελεί υπό αμερικανικές κυρώσεις από το 2019 λόγω της σύνδεσής του με τον Πριγκόζιν. Ο επικεφαλής της Wagner φέρεται να έχει χρησιμοποιήσει το αεροπλάνο, μεταξύ άλλων και λίγο μετά την αποτυχημένη ανταρσία του, όταν το αεροπλάνο αναχώρησε από την Αγία Πετρούπολη για τη Λευκορωσία το πρωί της 27ης Ιουνίου.

Η αντάρσια του Πριγκόζιν

Υπενθυμίζεται πως ο Πριγκόζιν είχε μακρά σύγκρουση με τη ρωσική στρατιωτική ηγεσία που κλιμακώθηκε στις 24 Ιουνίου, όταν εκδηλώθηκε ένοπλη ανταρσία, κατά την οποία οδήγησε τους άνδρες του στη Ρωσία. Η πορεία προς τη Μόσχα σταμάτησε αφού ο ηγέτης της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο έκανε έναν συμβιβασμό και ο Πούτιν προσέφερε στον Πριγκόζιν και στους αξιωματικούς της Wagner ασυλία. Τότε μάλιστα ο Λουκασένκο είχε δηλώσει ότι ζήτησε στον Πούτιν να μην σκοτώσει τον επικεφαλής της Wagner. «Είπα στον Πούτιν: θα μπορούσαμε να τελειώσουμε (σ.σ. τον Πριγκόζιν), χωρίς πρόβλημα. Αν όχι με την πρώτη προσπάθεια, τότε με τη δεύτερη. Του είπα: μην το κάνεις αυτό», είχε δηλώσει.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς