Στη λήξη της τελευταίας του χρονιάς στον Ολυμπιακό, ο Κώστας Σλούκας καμάρωνε δημοσίως για τα νούμερά του, αν και ταυτόχρονα παραπονιόταν μεταξύ άλλων για τον χρόνο συμμετοχής του. Στη σεζόν που οι Ερυθρόλευκοι έπαιξαν το καλύτερο μπάσκετ της ιστορίας τους και έχασαν για ένα σουτ την Ευρωλίγκα, ήταν λογικό κι επόμενο να είναι «φουσκωμένοι» και οι αριθμοί του Κώστα, όπως συνέβη με αρκετούς ακόμη παίκτες.
Ο Σλούκας θα φορά πλέον τη φανέλα του Παναθηναϊκού, με το μεγαλύτερο συμβόλαιο που δόθηκε ποτέ σε Έλληνα παίκτη εκτός NBA. Παράλληλα, το συμβόλαιό του αυτή τη στιγμή είναι επισήμως δεύτερο σε ολόκληρη τη Euroleague πίσω από τα 4 εκ. του Λάρκιν (ο Κέμπα Γουόκερ λέγεται ότι θα πάρει ένα ποσό που δεν ξεπερνά τα 2,5 εκ. δολάρια αλλά ακόμη δεν έχει διαρρεύσει το ακριβές ποσό) και ο μόνος που μπορεί να τον ξεπεράσει είναι ο Νίκολα Μίροτιτς.
Από τη στιγμή που ο 33χρονος γκαρντ ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τον Ολυμπιακό ξεκίνησε μια μεγάλη κουβέντα σχετικά με το ποιος θα είναι ο αντικαταστάτης του. Με την πάροδο του χρόνου αυτή η κουβέντα εξελίχθηκε σε γκρίνια, κυρίως λόγω των κινήσεων του Παναθηναϊκού.
Έχει γίνει σαφές πως ενόσω εξελίσσεται η κουβέντα γύρω από τον αντικαταστάτη του Σλούκα, σχεδόν όλοι ξεχνούν ή αγνοούν μια βασική λεπτομέρεια. Πριν καν επισημοποιηθεί η αποχώρηση του Σλούκα, ο Ολυμπιακός είχε ήδη ανακοινώσει την απόκτηση του Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος. Ο μοναδικός λόγος για τον οποίο πέρασε στα ψιλά και επί της ουσίας απαξιώθηκε αυτή η κίνηση, έχει να κάνει με το γεγονός πως ο Αμερικανός δεν ήρθε για πρώτη φορά στο ΣΕΦ.
Αφιερώστε λίγες στιγμές στο να σκεφτείτε τούτο. Αν ο Γκος δεν είχε παίξει ποτέ ξανά στον Ολυμπιακό και οι Ερυθρόλευκοι ανακοίνωναν την απόκτηση ενός πρωταθλητή Ευρώπης με τη Ρεάλ Μαδρίτης, η υποδοχή αυτής της κίνησης θα ήταν πολύ διαφορετική στο μυαλό των οπαδών της ομάδας. Σίγουρα θα ήταν πολύ διαφορετικός και σαφώς πιο ενθουσιώδης ο τρόπος αντιμετώπισής της από τα ΜΜΕ, αν ο Αμερικανός ανακοινωνόταν από τον Παναθηναϊκό. Αλλά αυτό δεν κάνει εντύπωση σε κανέναν.
Στην τελευταία του σεζόν με την ερυθρόλευκη ο Σλούκας είχε καθ’ ομολογία του τα καλύτερα νούμερα της καριέρας του. Κανείς δεν ξέρει αν ο ίδιος αντιλαμβάνεται πως το γεγονός αυτό ήταν το αποτέλεσμα δυο συγκεκριμένων παραγόντων. Από τη μια η τρομερή λειτουργία του συνόλου και από την άλλη η εξαιρετική διαχείριση του χρόνου συμμετοχής του από τον Γιώργο Μπαρτζώκα και το επιτελείο του.
Ας δούμε όμως τους αριθμούς του Κώστα στην περυσινή Euroleague. Σε 22:50 συμμετοχής, ο Έλληνας άσος είχε 11 πόντους, 5,6 ασίστ, 2,1 ριμπάουντ και 2,1 λάθη ανά παιχνίδι, με 53% στο δίποντο και 32,5% έξω από τη γραμμή των 6,75. Όλα αυτά παίζοντας στη μακράν καλύτερη ομάδα της διοργάνωσης, βάσει του μπάσκετ που παρουσίασαν συνολικά οι 18 συμμετέχοντες στην Ευρωλίγκα.
Ο Γουίλιαμς-Γκος έχασε τα πρώτα επτά ματς αλλά και τα τελευταία έξι της κανονικής περιόδου λόγω κάποιων τραυματισμών, καταγράφοντας συνολικά 26 συμμετοχές, δέκα λιγότερες από εκείνες του Σλούκα. Σε ό,τι έχει να κάνει με τους μέσους όρους, ο Αμερικανός που θα κλείσει τα 29 τον Σεπτέμβριο αγωνίστηκε 15:47 ανά ματς, έχοντας 7,4 πόντους, 1,8 ασίστ, 1,3 ριμπάουντ αλλά και μόλις 1 λάθος. Αν αναρωτιέστε για τα ποσοστά του εντός παιδιάς, αυτά ήταν σίγουρα εντυπωσιακά: 58,3% στο δίποντο και 38,5% στο τρίποντο, έστω και με λίγες προσπάθειες (15/39).
Τι έκανε όμως ο Αμερικανός στο φάιναλ φορ που έληξε με θριαμβευτικό τρόπο για τη Ρεάλ; Με μέσο όρο 9,5 πόντους, 2 ασίστ, 1 λάθος και 50% στα τρίποντα (3/6) σε 22 λεπτά, μάλλον δεν είχε τίποτα να ζηλέψει από τον Σλούκα των 7,5 πόντων, των 5 ασίστ, των 2 λαθών αλλά και του απογοητευτικού 16,7% στο τρίποντο (1/6) σε 24 λεπτά.
Υπάρχει και ένα ακόμη πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα του Γκος, αυτό της πρώτης του θητείας στο ΣΕΦ (2018/19). Τότε, ως ρούκι στη Euroleague προερχόμενος από μια σεζόν στην Παρτιζάν, ο Αμερικανός ήταν ο βασικός point guard του Ολυμπιακού. Σε μια ομάδα που δεν θύμιζε σε καμία περίπτωση το εξπρές της τελευταίας διετίας, ο Γκος είχε σε 26:15 συμμετοχής 9,2 πόντους, 4,2 ασίστ, 2 ριμπάουντ και μόλις ένα 1 λάθος ανά παιχνίδι, με 37% στο τρίποντο (30/81).
Αν πάρετε τα συγκεκριμένα νούμερα και τα συγκρίνετε με τα περυσινά του Σλούκα, θα δείτε πως δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά. Ίσα-ίσα, η δήθεν «αδυναμία» του Γκος στο τρίποντο είναι ένας μύθος και αλίμονο σε όποιον αντίπαλο κάνει το λάθος να του δώσει ελεύθερα μακρινά σουτ.
Για να μην το κουράζουμε περαιτέρω, ο αντικαταστάτης του Σλούκα βρίσκεται ήδη στο ΣΕΦ. Νεότερος, με μεγαλύτερο team spirit, πιο ταπεινός και σαφώς πιο αξιόπιστος σουτέρ από μακριά. Ό,τι του λείπει σε vision και clutch χαρακτήρα το αναπληρώνει με φιλότιμο και έξτρα διάθεση στην άμυνα. Δεν πήρε ποτέ ρόλο ηγέτη, αλλά δεν χρειάστηκε κιόλας.
Στην τελική, ο Ολυμπιακός έχει ηγέτες. Πραγματικούς, από αυτούς που εμπνέουν όλη την ομάδα και όχι μόνο τον εαυτό τους. Ακόμα κι αν κάποιος δεν έχει δει ποτέ τον Παπανικολάου και τον Γουόκαπ να αγωνίζονται, ακούγοντας δηλώσεις τους ή όσα λέει γι’ αυτούς ο Μπαρτζώκας καταλαβαίνει τα πάντα.
Μετά από όλα αυτά ελπίζουμε να έγινε κατανοητό πως οι νταμπλούχοι Ελλάδας έχουν ήδη παίκτη με αριθμούς που θυμίζουν Σλούκα, ο οποίος ενδέχεται να αποδειχθεί το ίδιο και ακόμη περισσότερο πολύτιμος λόγω της νοοτροπίας του που κουμπώνει σε αυτή του Μπαρτζώκα και των υπολοίπων. Εκείνο που αναζητούν είναι έναν παίκτη με χαρακτηριστικά που δεν υπάρχουν στο ρόστερ, έτσι ώστε να μπορούν να παίρνουν από την περιφέρεια ό,τι χάθηκε με τη μετακίνηση του Βεζένκοφ στο NBA.