Για την πονεμένη «σχέση» της ΕΡΤ με τον Ολυμπιακό έχουν γραφτεί χιλιάδες κείμενα και έχουν καταναλωθεί εκατομμύρια megabytes για σχόλια στα social media. Δεν έχει καμία σημασία αν πρόκειται για αγώνα μπάσκετ, βόλεϊ, πόλο ή όποιου άλλου αθλήματος. Άπαξ και μια από τις δυο ομάδες φοράει ερυθρόλευκα, γνωρίζουμε από την πρώτη στιγμή ότι η συμπάθεια του εκάστοτε σχολιαστή θα γέρνει προς την άλλη πλευρά.
Οι άνθρωποι του κρατικού καναλιού, που πληρώνονται από την τσέπη των Ελλήνων φορολογούμενων ανεξαρτήτως οπαδικής προτίμησης προφανώς, έχουν μια διαχρονική συνέπεια ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης του μεγαλύτερου συλλόγου της χώρας.
Σε μεταδόσεις, σε ειδικές και… ανειδίκευτες εκπομπές, ακόμα και στα ρεπορτάζ ενημερωτικών εκπομπών. Όπως το «ΣΤΟΥΝΤΙΟ 4» που σε θέμα για το ελληνικό διαβατήριο του Γουόκαπ ακούστηκε μεταξύ άλλων πως «πολλές και ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσε η ελληνοποίηση του Τόμας Γουόκαπ που βρίσκεται μόλις 19 μήνες στην Ελλάδα»…
Το παράδοξο βεβαίως στην όλη υπόθεση είναι πως όλοι οι νορμάλ Έλληνες, Ολυμπιακοί και μη, χάρηκαν γι’ αυτή την εξέλιξη που ευεργετεί και την εθνική ομάδα. Οι μοναδικές αντιδράσεις που προέκυψαν, σχετίζονταν με τον μηχανισμό της ΚΑΕ Παναθηναϊκός (επισήμως αλλά και μέσω παπαγαλακίων) και τον περιβόητο ΠΣΑΚ που ένας από τους βασικούς λόγους ύπαρξής του είναι οι συνδικαλιστικές πιέσεις για τη μη αύξηση ξένων στην Basket League. Έτσι ώστε να συνεχίσουν οι ομάδες να πληρώνουν υπεραξίες, την ώρα που τα ταλέντα συνεχίζουν να βγαίνουν με το σταγονόμετρο.
Την προπερασμένη Παρασκευή ο διευθυντής του Athlosnews.gr, Γιώργος Χαλάς, ανέβασε στη σελίδα του στο facebook ένα σκρίνσοτ από το συγκεκριμένο «ρεπορτάζ» του ΣΤΟΥΝΤΙΟ 4. Λίγες μέρες αργότερα, όλως τυχαίως η ΕΡΤ κατέβασε το βίντεο από την πλατφόρμα όπου φιλοξενούταν και απ’ όπου μπορούσε να το δημοσιεύσει κάθε σάιτ που συνεργάζεται μαζί της. Δυο μήνες βρισκόταν εκεί, γιατί άραγε να εξαφανιστεί στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία;
Το ότι το επίμαχο βίντεο δεν υπάρχει πλέον καταχωρημένο στη δημοφιλέστατη πλατφόρμα, δεν σημαίνει ότι ο ΑΘΛΟΣ δεν είχε προνοήσει ώστε να μη χαθεί το url. Αλλά ταυτόχρονα να μη χαθεί και η αλγεινή εντύπωση που προκλήθηκε από μια τόσο μονόπλευρη (και ξεκάθαρα υποκειμενική) «παρουσίαση».
Δείτε λοιπόν το βίντεο που αφαίρεσε η ΕΡΤ:
Αυτό βεβαίως είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά σε όσα έκαναν – και δεν έκαναν – οι άνθρωποι της ΕΡΤ τη βραδιά του 4ου και τελευταίου της Basket League. Εκεί όπου οι οπαδοί του Παναθηναϊκού «διασφάλισαν» ότι δεν θα σπάσει το ιστορικό 73-38, με το να σπάσουν το γήπεδο που χάρισε στην ομάδα τους το ελληνικό κράτος μόλις πριν από λίγες μέρες.
Δίχως την παραμικρή υπερβολή, η διαχείριση της κατάστασης από το αθλητικό τμήμα της ΕΡΤ συνιστά πραγματικά προσβολή για τη δημοσιογραφία. Έστω κι αν δημοσιογραφία και ΕΡΤ παίζουν μπουνιές όταν μπαίνει στην κουβέντα ο Ολυμπιακός. Για λόγους που όλοι οι φίλοι του μεγαλύτερου ελληνικού συλλόγου θα ήθελαν να γνωρίζουν, εδώ και δεκαετίες…
Από πού να το πιάσουμε το πράγμα. Από το γεγονός πως ενώ γίνονταν εργασίες κατεδάφισης δεν είδαμε το παραμικρό; Από το ότι ο επικεφαλής του αθλητικού τμήματος της ΕΡΤ είχε χάσει τη φωνή του μόλις η διαφορά άρχισε να ξεφεύγει; Τη βρήκε για λίγο ο χριστιανός σε ένα καλάθι του υποψήφιου δήμαρχου Νίκου Παππά, αλλά πολύ γρήγορα την έχασε ξανά.
Την ώρα που γίνονταν όλες αυτές οι ασχήμιες στο ΟΑΚΑ, την ώρα που προέκυπταν διαρκώς ειδήσεις σχετικά με την τύχη του αγώνα, η ΕΡΤ προτίμησε να δείχνει ρετρό βίντεο με τον Τρόντζο, τον Γκάλη, τον Γιαννάκη, το Ευρωμπάσκετ του ’87, το φάιναλ φορ της Σαραγόσα και πάει λέγοντας.
Μετά από μια ώρα και κάτι αναμονής, όταν πια είχε αλλάξει η μέρα και τα σάιτ είχαν ήδη γράψει για την οριστική διακοπή, το κανάλι που πληρώνουν όλοι οι Έλληνες φορολογούμενοι συνδέθηκε ξανά με το ΟΑΚΑ. Λίγο μετά τις 12 τα μεσάνυχτα ενημερωθήκαμε για το ότι το ματς διεκόπη οριστικά, ενώ μεταξύ άλλων ακούσαμε και για τις «ενστάσεις της ΚΑΕ Παναθηναϊκός».
Ο Δημήτρης Χατζηγεωργίου που ήταν παρών στο ΟΑΚΑ, μίλησε για νερά και καπνογόνα, άντε και κάποιες κροτίδες, ενώ δήλωσε πως άκουσε «κάτι για αβαρίες στον τεχνολογικό εξοπλισμό» (τρομερά σικ έκφραση προκειμένου να περιγράψει κάποιος καταστροφές και κλοπή υλικών).
Σε ένα βομβαρδισμένο τοπίο δηλαδή, το οποίο ευτυχώς που απαθανατίστηκε από τους φωτογράφους γιατί η ΕΡΤ έδειχνε – συμπτωματικά μάλλον – ένα αφηρημένο και άκρως κολακευτικό γενικό πλάνο του ΟΑΚΑ, ο άνθρωπος που όρισε τον εαυτό του να περιγράψει το ματς μονάχα άκουσε «κάτι για αβαρίες» αλλά ο ίδιος δεν είδε την «ανακατασκευή» του γηπέδου.
Η τελευταία «παράλειψη» των υπευθύνων της μετάδοσης είχε να κάνει με τη μικρή λεπτομέρεια πως ο Ολυμπιακός κατέκτησε το πρωτάθλημα και μαζί το δεύτερο σερί νταμπλ για πρώτη φορά στην ιστορία του. Οι λέξεις «νταμπλούχος» ή έστω «πρωταθλητής» δεν ακούστηκαν ούτε μια φορά από τα μικρόφωνα της ΕΡΤ, αφού ποιος νοιάζεται στην τελική;
Όπως άλλωστε έχει παραδεχθεί ο ίδιος ο Δ. Χατζηγεωργίου on air, «δεν κάνει μετάδοση αλλά πολιτική». Στο πλαίσιο της «πολιτικής» πιθανότατα εντάσσονται και όλα αυτά που (δεν) είδαν και (δεν) άκουσαν το βράδυ της Πέμπτης οι τηλεθεατές της ΕΡΤ, αφού το κανάλι με τα τηλεοπτικά δικαιώματα του αγώνα κατάφερε να σπάσει κάθε ρεκόρ, «ενημερώνοντας» τελευταίο και καταϊδρωμένο για την οριστική διακοπή…