Για κάποιους, ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα μοιάζει χτισμένος γύρω από τον Σάσα Βεζένκοφ, τον υποψήφιο MVP της φετινής Euroleague. Για κάποιους άλλους, ο Βεζένκοφ είναι απλώς η αιχμή του δόρατος μιας ομάδας που έχει έναν εξαιρετικό τρόπο να ανοίγει το γήπεδο προκειμένου να βρίσκει σχεδόν πάντα έναν ελεύθερο παίκτη για σουτ.
Όσες διαφωνίες κι αν υπάρχουν σχετικά με την ομάδα που έπαιξε το μακράν πιο ποιοτικό μπάσκετ τη φετινή σεζόν – και που αναγνωρίστηκε από το Forbes ως η κορυφαία στον κόσμο πλην NBA – σε ένα πράγμα συμφωνούν όλοι: ο πιο κομβικός παίκτης στην αμυντική (και όχι μόνο) λειτουργία του Ολυμπιακού είναι ο Τόμας Γουόκαπ.
Ο Ελληνοαμερικανός πλέον Γουόκαπ σχεδόν διπλασίασε φέτος τον μέσο όρο του στην αξιολόγηση της Euroleague (PIR). Από το περυσινό 6,7 έφτασε φέτος στο εντυπωσιακό 12,9, αφού αυξήθηκαν κατακόρυφα οι επιδόσεις του στα πιο μετρήσιμα μεγέθη της επίθεσης. Από τους 5,4 πόντους μ.ο. έφτασε τους 7,9, ενώ στις ασίστ εκτινάχθηκε από το περυσινό 2,6 στο φετινό 5,9 υπερδιπλασιάζοντας την αποτελεσματικότητά του στην τελική πάσα. Έστω και αν οι ασίστ εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ευστοχία του συμπαίκτη που παίρνει το σουτ.
Δεν είναι σίγουρα τυχαίο το γεγονός πως η αξιολόγηση του Γουόκαπ είναι συχνά χαμηλή στα ματς όπου ο Ολυμπιακός ηττάται ή έστω ζορίζεται αρκετά στην κανονική περίοδο. Εκεί όμως που οι αριθμοί γίνονται απόλυτοι είναι στα νοκ άουτ μας (πλέι οφ και φάιναλ φορ). Στα περυσινά ματς με τη Μονακό, ο MVP της σειράς, Τόμας, έπεσε δυο φορές σε μονοψήφιο βαθμό αξιολόγησης. Καθόλου συμπτωματικά αυτό συνέβη στο 2ο και στο 4ο ματς όπου οι Ερυθρόλευκοι ηττήθηκαν.
Στο φάιναλ φορ έγινε ακριβώς το ίδιο. Ο Γουόκαπ είχε 8 βαθμούς στον ημιτελικό με την Εφές και 7 κόντρα στην Μπαρτσελόνα και ο Ολυμπιακός έφυγε και τις δυο φορές ηττημένος από το παρκέ.
Στα δυο πρώτα ματς της σειράς των φετινών πλέι οφ, οι αριθμοί αξιολόγησης του Γουόκαπ παραπέμπουν στις περυσινές ήττες από τη Μονακό (8 στο πρώτο με τη Φενέρ και 7 στο δεύτερο), παρότι το Game 1 ήταν νικηφόρο. Εκεί που είχε τέσσερα κλεψίματα, αλλά χαμηλά ποσοστά στο σουτ. Μάλιστα, έχει ήδη πέντε λάθη, όσα έκανε και στα πέντε παιχνίδια με τους Μονεγάσκους. Όσο πληθωρικός κι αν είναι ο φετινός Ολυμπιακός, η εξάρτησή του από την ενέργεια που δίνει ο Τόμας δεν μπορεί να παραβλεφθεί.
Είναι λοιπόν αποδεδειγμένο πως ο «δείκτης Γουόκαπ» σπανίως ψεύδεται και ειδικά όταν συζητάμε για αγώνες νοκ άουτ, όπως τα πλέι οφ και το φάιναλ φορ. Ο Ολυμπιακός σίγουρα θα χρειαστεί και το σκοράρισμα του ενδεχομένως πιο κομβικού παίκτη στο ρόστερ του στα δυο κρισιμότατα ματς που έρχονται, πάνω απ’ όλα όμως θα χρειαστεί το 100% της ενέργειάς του στην άμυνα. Από τη στιγμή που οι Ερυθρόλευκοι δεν έχουν χάσει ποτέ με «διψήφιο» Γουόκαπ στο PIR, η αποψινή είναι μια εξαιρετική συγκυρία για να ξαναδούμε τον σκόρερ Τόμας που θα απελευθερώσει όλη την ομάδα και θα δώσει το σάλπισμα για απάντηση στο μπρέικ των Τούρκων…