Η τριάδα του Ολυμπιακού στον άξονα είναι βγαλμένη από το top-5 των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων και όσο «δένει» άλλο τόσο θα ομορφαίνει το μεσοεπιθετικό παιχνίδι των Πειραιωτών, όπως και η ανασταλτική τους λειτουργία που πήρε άριστα στο ντέρμπι της Λεωφόρου.
Η ομάδα του Μίτσελ ήταν συντριπτικά ανώτερη του Παναθηναϊκού σε όλα τα σημεία του γηπέδου και για κάποιον που δεν παρακολούθησε το ματς, οι αριθμοί του δίνουν την εικόνα στο χέρι. Ομάδα με πλάνο που ήξερε τι θέλει μέσα στον αγωνιστικό χώρο, δεν έχασε σε κανένα σημείο του αγώνα τη συνοχή της και έκανε double-double σε κάθε στατιστική κατηγορία έναντι του μεγάλου αντιπάλου της.
Ο Ολυμπιακός παρουσιάστηκε πολύ καλά διαβασμένος κόντρα στο σύνολο του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, ο οποίος για πρώτη φορά στη σεζόν μέχρι σήμερα χρειάστηκε να εφαρμόσει ένα plan β για να «ξεκλειδώσει» τους παίκτες του, αλλά δεν το εμφάνισε ποτέ στο χορτάρι. Κι αυτό διότι βρήκε απέναντί του το καλοστημένο «τείχος» των Εμβιλά – Χουάνγκ, οι οποίοι σε ένα ακόμη παιχνίδι υψηλού ρυθμού και απαιτήσεων ήταν καταλυτικοί.
Ο Νοτιοκορεάτης μέσος αποτέλεσε με μεγάλη επιτυχία τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα σε άμυνα και επίθεση, μετρώντας συνολικά 74 επαφές με την μπάλα, δείγμα του ότι σχεδόν κάθε επιθετική ενέργεια των Ερυθρολεύκων περνούσε από τα πόδια του, ενώ παράλληλα εξαφάνισε κάθε μεσοεπιθετικό ατού των Πρασίνων με την εξαιρετική του δουλειά στο ανασταλτικό κομμάτι, όταν ο Ολυμπιακός βρισκόταν σε φάση άμυνας. Βέβαια, αυτό (σ.σ. οι τόσες πολλές επαφές του με την μπάλα) δεν είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά αν αναλογιστεί κανείς τις 89,7 επαφές ανά μέσο όρο έως τώρα στις 9 συμμετοχές του στο πρωτάθλημα της Super League.
Το αποστομωτικό μήνυμα του Ίνμπομ Χουάνγκ: «Στο τέλος της ημέρας νικητής θα είναι ο Ολυμπιακός»
Συνολικά στο ντέρμπι ο Χουάνγκ έτρεξε περισσότερο από κάθε άλλον στον αγωνιστικό χώρο σταματώντας το κοντέρ των χιλιομέτρων στα 13,7, ενώ μαζί με τον Εμβιλά κέρδισαν τις 22 από τις 27 μονομαχίες σε έδαφος και αέρα απέναντι στους Πέρεθ – Τσέριν από την πλευρά του Παναθηναϊκού.
Για τον Μπερνάρ δεν γίνεται λόγος, καθότι τις λιγοστές φορές που έφτασε με αξιώσεις η μπάλα στα πόδια του, έβλεπε από τη μία τον Βέρμπιτς να είναι καλά κλεισμένος και από την άλλη τον Σπόραρ να μην μπορεί να ξεφύγει… νόμιμα από το μαρκάρισμα του Σωκράτη Παπασταθόπουλου.
Η ολική υπεροχή του Ολυμπιακού στον χώρο της μεσαίας γραμμής έκανε τον Γιοβάνοβιτς να βάλει εσπευσμένα στο ματς τον Κουρμπέλη αντί του νεαρού Σλοβένου, αλλά ούτε με αυτή την αλλαγή κατάφερε να περιορίσει τους Χουάνγκ – Εμβιλά που ήταν τα απόλυτα αφεντικά της μεσαίας γραμμής.
Μαζί μοίρασαν τις 90 από τις συνολικά 395 πάσες του Ολυμπιακού, καταγράφοντας το εντυπωσιακό 85,2% ευστοχίας σε αυτές τις μεταβιβάσεις και συμπλήρωσαν την γεμάτη στατιστική τους με 12 ανακτήσεις κατοχών και μόλις 3 λάθη. Κυρίαρχοι και στα 90 λεπτά.
Την ίδια στιγμή, ακριβώς μπροστά τους, ο Χάμες Ροντρίγκες έγινε ξανά «Galactico» όντας ο κινητήριος μοχλός στο οργανωτικό κομμάτι της ομάδας του Μίτσελ, με παρτενέρ σε πολλές περιπτώσεις τον σκόρερ Πεπ Μπιέλ που ξέφευγε από τον άχαρο -για τον ίδιο- ρόλο του εξτρέμ δημιουργώντας υπεραριθμία στον κεντρικό άξονα και προσφέροντας λύσεις και πολύτιμες ανάσες στον Κολομβιανό συμπαίκτη του, που ήταν απολαυστικός σε κάθε άγγιγμά του.
Τη μεγαλύτερη ζημιά, όμως, την έκανε με τις κινήσεις του χωρίς την μπάλα, κάτι που έκανε και στη φάση του γκολ όταν τράβηξε πάνω του τον Πέρεθ που θα έπρεπε να έχει το νου του στον Μπιέλ, που ανενόχλητος έστειλε την μπάλα στο βάθος της εστίας του Μπρινιόλι με υπέροχο διαγώνιο σουτ.
Σε σύνολο, μετά από 86 λεπτά δικής του συμμετοχής, ο Χάμες μέτρησε 3 πάσες – κλειδιά, που σε μεγάλο βαθμό καταδεικνύουν τη μεγάλη βραδιά στην οποία βρέθηκε το βράδυ της Κυριακής ο Μπρινιόλι, καθώς μετά από δύο δημιουργίες του 31χρονου άσου αρνήθηκε το γκολ σε Μασούρα και Μπιέλ, ενώ σε άλλες δύο περιπτώσεις τα έβαλε επί προσωπικού με τον Κολομβιανό αστέρα εξουδετερώνοντας τις εντός εστίας τελικές του.
Σημειώνεται ότι οι key passes του Χάμες στο πρωτάθλημα είναι ήδη «καρφιτσωμένες» στις 2,5 ανά αγώνα, νούμερο που μοιράζεται μόνο με τον Πάολο Φερνάντες του Βόλου που έχει 2,3.
Γενικά, είναι αξιοσημείωτο ότι από τα 13 σουτ που έχει επιχειρήσει σε 6 παιχνίδια της ελληνικής Super League τα 5 έχουν προέλθει από ενέργειες εντός της περιοχής και τα 9 εξ’ αυτών κατέληξαν στην εστία. Με λίγα λόγια, ο Κολομβιανός είναι πρώτος σε συχνότητα απειλής μέχρι στιγμής στο πρωτάθλημα για τον Ολυμπιακό κι όποτε βρίσκει χώρο δεν το σκέφτεται στιγμή, με τις πιθανότητες να βρει εστία να είναι άνω του 75%.
Ξέρω, οι πολλοί αριθμοί ζαλίζουν αλλά πώς γίνεται να μην τους «σκαλίσεις» όταν βλέπεις έναν παίκτη επιπέδου Μπάγερν Μονάχου να κοσμεί τα γήπεδά μας. Αμαρτία.
Ο Ολυμπιακός κυριάρχησε στη Λεωφόρο αλλά είδε την τύχη και τον… Κέλετ να τού γυρνάει την πλάτη στην τελευταία φάση του ματς, αλλά η ουσία είναι πολύ μεγαλύτερη από το αποτέλεσμα.
Αρχίζει να γίνεται ομάδα και να βγάζει ξανά ποδοσφαιρικά γούστα στους οπαδούς του, που εκτιμούν το όμορφο ποδόσφαιρο και έχουν να λένε ότι η τριάδα στο κέντρο της ομάδας είναι ό,τι πιο ποιοτικό υπάρχει τη δεδομένη χρονική στιγμή στο ελληνικό ποδόσφαιρο. By far.