22.2 C
Athens

100.000 άνθρωποι αποκλεισμένοι στην «παγωμένη κόλαση» της Μαριούπολης

Περίπου 100.000 άνθρωποι παραμένουν αποκλεισμένοι και υπομένουν συνεχείς βομβαρδισμούς στην πολιορκημένη Μαριούπολη, σχεδόν έναν μήνα αφότου άρχισε η εισβολή στην Ουκρανία του ρωσικού στρατού, ο οποίος όμως δεν έχει κυριεύσει παρά μόλις μια μεγάλη πόλη, αν και έχει περικυκλώσει αρκετές άλλες.

Η προσφορά του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι να συναντηθεί διμερώς με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για να γίνουν «συμβιβασμοί», που θα αφορούν μεταξύ άλλων τα κατεχόμενα εδάφη της Κριμαίας και του Ντονμπάς, παρέμενε νεκρό γράμμα χθες, πάντως οι Ρώσοι ελπίζουν σε μια διαπραγματευτική διαδικασία «πιο ενεργητική, πιο ουσιαστική», σύμφωνα με τον Ντμίτρι Πεσκόφ, τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου.

Εν αναμονή ενδεχόμενης συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός «σχεδόν 100.000 άνθρωποι» παραμένουν παγιδευμένοι, «υπό απάνθρωπες συνθήκες» στα συντρίμμια της Μαριούπολης, «σε κατάσταση απόλυτης πολιορκίας, χωρίς τροφή, χωρίς νερό, χωρίς φάρμακα, υφιστάμενοι συνεχείς βομβαρδισμούς», προειδοποίησε νωρίς σήμερα ο κ. Ζελένσκι.

Ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους αναμένεται σήμερα στα κοινοβούλια της Ιαπωνίας και της Γαλλίας, πρελούδιο του τέλους της εβδομάδας με εντατική διπλωματική δραστηριότητα: αύριο Πέμπτη, έναν μήνα αφότου άρχισε η εισβολή, οι δυτικοί συναντώνται στις Βρυξέλλες, στις συνόδους του NATO, της G7 και της ΕΕ.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρίσκονται «νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας», σύμφωνα με τον Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Τζο Μπάιντεν. Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να ταξιδέψει μεθαύριο Παρασκευή στην Πολωνία, χώρα που έχει υποδεχθεί το μεγαλύτερο μέρος των 3,5 εκατομμυρίων ουκρανών προσφύγων.

«Παγωμένη κόλαση»

Η Μαριούπολη βομβαρδίζεται εδώ κι εβδομάδες από τον ρωσικό στρατό. Έγινε στόχος χθες Τρίτη δύο «πολύ ισχυρών βομβών», τη στιγμή που ρωσικά άρματα μάχης έχουν μπει στην πόλη. Αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου εκτίμησε χθες βράδυ ότι η τακτική του ρωσικού στρατού είναι να «πλήττει με όπλα μεγάλης εμβέλειας το κέντρο της πόλης», κάτι που όπως είπε παρατηρεί η Ουάσινγκτον «τις τελευταίες 24 ώρες».

Κάτοικοι που έφυγαν από τη Μαριούπολη μίλησαν στη μη κυβερνητική οργάνωση Human Rights Watch για «παγωμένη κόλαση, με τους δρόμους σπαρμένους πτώματα και συντρίμμια κατεστραμμένων κτιρίων».

«Αυτό δεν είναι πόλεμος, είναι γενοκτονία», υποστήριξε χθες Τρίτη μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ιρίνα Βενεκτίκτοβα, καθώς «στα θέατρα πολέμου υπάρχουν κανόνες, αρχές», αλλά «αυτό που βλέπουμε στη Μαριούπολη (είναι) παντελής απουσία κανόνων».

Ο πρόεδρος Ζελένσκι κατήγγειλε χθες βράδυ ότι οι ρωσικές δυνάμεις αιχμαλώτισαν ανθρωπιστική οχηματοπομπή. Για τον εφοδιασμό της πόλης με τρόφιμα και φάρμακα «όλες οι προσπάθειές μας, δυστυχώς, εκμηδενίστηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής», με «βομβαρδισμούς» και «τρομοκρατία», είπε.

Στο Κίεβο, όπου η απαγόρευση κυκλοφορίας που επιβλήθηκε το πρωί της Δευτέρας υποτίθεται πως επρόκειτο να αρθεί σήμερα, η προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων έμοιαζε να έχει σταματήσει.

Και ο πληθυσμός, μεγάλο μέρος των 3,5 εκατ. του οποίου έχει φύγει, περίμενε, με άγχος αλλά και αποφασιστικότητα, την επικείμενη έφοδο του ρωσικού στρατού. Στο δυτικό, στο βόρειο και στο ανατολικό τμήμα της πρωτεύουσας, σε σχεδόν κάθε διασταύρωση βλέπει κανείς οχυρές θέσεις με αμμόσακους και αντιαρματικά εμπόδια.

Μετά το πλήγμα την Κυριακή το βράδυ με ρωσικό πύραυλο εναντίον εμπορικού κέντρου του Κιέβου, όπου ήταν κρυμμένα σύμφωνα με τη Μόσχα πυρομαχικά και πυροβόλα, εντείνεται ο φόβος για τα τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, κατασκοπευτικά και καμικάζι, καθώς και για τις φωτογραφίες σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης που μπορεί να αποκαλύψουν ουκρανικές θέσεις.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς