Στο παιχνίδι ΠΑΟΚ – Μπενφίκα η ΟΥΕΦΑ όρισε διαιτητή τον Σέρβο Μάζιτς. Όχι τυχαία. Στο παιχνίδι Βίντι (πρώην Βιντεότον) – ΑΕΚ τον Ιταλό Ρόκι. Επίσης, όχι τυχαία. Και στο ματς του Ολυμπιακού με την Μπέρνλι τον Σλοβένο Βίντσιτς. Καθόλου τυχαίο.
Κι οι τρεις ελληνικές ομάδες θα έχουν άριστες διαιτησίες στα παιχνίδια τους και το… υπογράφω. Και θα εξηγήσω το πως και το γιατί. Έχει να κάνει και με την εθνικότητα του κάθε διαιτητή, αλλά κυρίως με τις σφαίρες επιρροής και την καταλυτική παρέμβαση του Θόδωρου Θεοδωρίδη, γενικού γραμματέα της ΟΥΕΦΑ.
Ο Μάζιτς είναι εκ των κορυφαίων διαιτητών του κόσμου και ορίστηκε στο παιχνίδι, για να μην υπάρχουν παράπονα, ούτε υπόνοιες από τον ΠΑΟΚ ότι αδικήθηκε. Ο Μάζιτς θα παίξει πενήντα – πενήντα. Δεν θ’ αδικήσει τον ΠΑΟΚ, σε καμία περίπτωση. Έτσι ο Θεοδωρίδης διασφάλισε ότι δεν θα γίνει «στραβή».
Θα μπορούσε η ΟΥΕΦΑ να ορίσει έναν Ρώσο διαιτητή ή δυτικοευρωπαίο. Αυτοί ανήκουν σε άλλο μπλοκ επιρροής. Όχι ότι ο Θεοδωρίδης δεν έχει λόγο. Έχει. Απλά είναι μερικοί διαιτητές που είναι πιο κοντά σ’ αυτόν. Στο φινάλε, δεν ζητάει και τίποτα περισσότερο από το πενήντα – πενήντα.
Ο Ρόκι, που σφυρίζει στο παιχνίδι της Βιντεόντον με την ΑΕΚ είναι άνθρωπος του Πιερλουίτζι Κολίνα, που αποσύρθηκε από την κεφαλή της διαιτησίας σε ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ. Στενός φίλος του Θόδωρου Θεοδωρίδη. Στη θέση του Κολίνα τοποθετήθηκε ο επίσης Ιταλός Ρομπέρτο Ροτσέτι. Δεν είναι τυχαίο.
Στον Ολυμπιακό ορίστηκε ο Σλοβένος Βίντσιτς, συμπατριώτης του προέδρου της ΟΥΕΦΑ, Τσέφεριν. Για όσους παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στην ΟΥΕΦΑ, ο Θεοδωρίδης έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να βγει πρόεδρος ο Τσέφεριν.
Στην Ελλάδα, βέβαια, αντί να χαιρόμαστε που υπάρχει ο Θεοδωρίδης στην ΟΥΕΦΑ και μπορεί και μόνο με την παρουσία του να διασφαλίσει «σπαθένιες» διαιτητές, υπάρχει μερίδα (και) του Τύπου που τον χλευάζει.