Ο Αμπουμπακάρ Καμαρά φόρεσε τη φανέλα με το νούμερο «47» και πάτησε για πρώτη φορά το χορτάρι του Κλεάνθης Βικελίδης, σε μία στιγμή που οι οπαδοί του Άρη ελπίζουν να μνημονεύουν σε 9 μήνες από σήμερα, όταν πλέον θα έχουμε διαπιστώσει το μέγεθος μίας μεταγραφής που είναι «καταδικασμένη» να πετύχει.
Ο 26χρονος άσος αποτελεί κι επίσημα από το απόγευμα της Τρίτης την ακριβότερη μεταγραφική προσθήκη στην ιστορία των Κιτρίνων και οι προσδοκίες γύρω από το όνομά του έχουν εκτοξευθεί στα ύψη. Το αν θα τις εκπληρώσει στο γήπεδο εξαρτάται από τον εαυτό του, τις αντίπαλες ομάδες και την αγωνιστική προσέγγιση μιας ομάδας που τα τελευταία χρόνια έχει συνηθίσει να αγωνίζεται δίχως καθαρό «9άρι».
Αυτό είναι και το πιο δυνατό χαρτί του Άκη Μάντζιου σε μία ποδοσφαιρική εξίσωση που γνωρίζουμε τους συντελεστές, αλλά κανείς δεν ξέρει που θα καταλήξει κι αν το πρόσημο θα είναι θετικό ή αρνητικό για τις δύο πλευρές, αυτές των Καμαρά και Άρη.
Για να το πιάσουμε από την αρχή, ο Καμαρά αποτελεί όντως μία ηχηρή μεταγραφή και εφόσον δεν παρουσιαστεί «βαρύς» στις πρώτες του υποχρεώσεις, έχει το «know how» για να κάνει τη διαφορά σε ένα πρωτάθλημα όπως αυτό της Super League. Έχοντας την ποδοσφαιρική λογική αλλά και το τακτικό πλάνο ως συμμάχους του, ο Άκης Μάντζιος θα κληθεί να κάνει τα απολύτως απαραίτητα σε μία σκακιέρα, στην οποία θα έχει και τη «Βασίλισσα» και τον «Βασιλιά» με το μέρος του. Και εξηγούμαστε.
Ο βραχύσωμος Μαυριτανός δεν φημίζεται για την ποιοτική του έκρηξη στο ένας με έναν, ούτε για την ποδοσφαιρική του οξυδέρκεια απέναντι σε κλειστές άμυνες. Παρόλα αυτά, ποτέ δεν χρειάστηκε να δουλέψει πάνω σε αυτό το κομμάτι, καθώς η δύναμή του εντοπίζεται στον τρόπο που κινείται ανάμεσα στις γραμμές και στην ικανότητα να δημιουργεί αρκετούς κενούς χώρους για τον εαυτό του, αλλά και τους συμπαίκτες του, σε σημείο που απορείς για το… μπόι του.
Ο Καμαρά είναι ο παίκτης που έχει τη δυνατότητα να «τρυπάει» τις αντίπαλες άμυνες με μία του μπαλιά, ενώ παράλληλα βρίσκει πάντα τον τρόπο να ξεμαρκάρεται με τις διαρκείς κινήσεις του με ή χωρίς τη μπάλα. Με λίγα λόγια, ένα ενοχλητικό «μαμούνι» που δεν θα σε αφήσει σε ησυχία μέχρι το τελικό τσίμπημα. Αυτό θα επιδιώξει να θυμηθεί με την κιτρινόμαυρη φανέλα σε ένα πρωτάθλημα που του ταιριάζει απόλυτα, καθώς έχει την περίεργη συνήθεια να αντιδρά καλύτερα απέναντι στη μαζική άμυνα, παρά όταν η ομάδα του φεύγει στο χώρο.
Δείτε τον σε δράση και θα καταλάβετε τι εννοούμε:
Το γκολ ήταν πάντοτε ένα στοιχείο που απασχολούσε έντονα τη συνείδησή του. Δεν το έβρισκε συχνά στην Αγγλία, παρόλο που ανά μέσο όρο δημιουργούσε 3.3 καθαρές ευκαιρίες σε κάθε ματς που αγωνιζόταν, με τον συντελεστή της αποτελεσματικότητας του να βρίσκεται σταθερά πάνω από το 55%. Εν ολίγοις, όταν του δημιουργήσεις την κατάλληλη ευκαιρία για γκολ, δεν θα σε απογοητεύσει.
Για να φτάσει σε αυτό το σημείο, ο Άρης και συγκεκριμένα ο Μάντζιος γνωρίζει ότι θα πρέπει να προσαρμόσει άμεσα και αποτελεσματικά δίπλα στον Μαυριτανό, τους Γκάμα, Ιτούρμπε και Μπερτόγλιο. Μόλις βρει αγωνιστικό ρυθμό ο Εντιαγέ, θα μπει κι αυτός στην κουβέντα. Για αρχή, όμως, η επίδραση του ηγέτη Μπρούνο Γκάμα αποτελεί πρωταρχικό στόχο για τους Θεσσαλονικείς, που με τον Πορτογάλο σε καλή μέρα γνωρίζουν ότι δύσκολα θα χάσουν βαθμούς απέναντι στους «μικρούς» της Super League.
To κόλπο γκρόσο με Καμαρά και Γκάμα
Αμπουμπακάρ Καμαρά και Μπρούνο Γκάμα είναι ικανοί να «σηκώσουν» από μόνοι τους το Χαριλάου στο πόδι. Η μεταξύ τους συνεργασία μπορεί να αποφέρει πολλαπλά αγωνιστικά κέρδη στον Άρη και έναν αξιοζήλευτο άξονα, από τον οποίο θα ξεκινά και θα τελειώνει κάθε «πρέπει» του των Κιτρινόμαυρων, όσον αφορά το επιθετικό τους πλάνο. Ο Γκάμα, κάθε φορά που ξεκινά στα πλάγια, χάνει πολύ από τη δημιουργικότητα και τη φαντασία του παιχνιδιού του, με αποτέλεσμα να γίνεται προβλέψιμος και εύκολα αντιμετωπίσιμος. Μεγάλο κομμάτι της περσινής χρονιάς, αλλά και τα πρόσφατα ματς με την Αστάνα αποτελούν τη μεγαλύτερη απόδειξη του παραπάνω σκεπτικού και ηχούν το καμπανάκι του κινδύνου στον Άκη Μάντζιο και τους συνεργάτες του.
Η έλευση του Καμαρά και η μελλοντική σύνδεση των δύο γεννά ένα νέο, ανατρεπτικό και ιδιαίτερο πλάνο για τον πολύπειρο Έλληνα τεχνικό, ο οποίος γνωρίζει ότι με αυτά τα «όπλα» στη φαρέτρα του σπανίως θα ιδρώνει σε ματς απέναντι στη Λαμία, τον Αστέρα ή τον Βόλο. Τυχαία η επιλογή των ομάδων, καθόλου τυχαία όμως η τοποθέτηση του Γκάμα και του Καμαρά στον άξονα, εκεί όπου ο Άρης θα επιδιώξει να κάνει το δικό του κόλπο-γκρόσο ενόψει της νέας σεζόν.
Οι απαραίτητες εξηγήσεις δίνονται μέσα από ένα απλό παράδειγμα. Ο Καμαρά είναι δεδομένο ότι θα «κολλάει» πάνω του το λιγότερο 2 αμυντικούς, δημιουργώντας τον απαραίτητο χώρο στον Μπρούνο Γκάμα για να δημιουργήσει ή και να εκτελέσει. Ο Πορτογάλος ήταν «εγκλωβισμένος» στο μεγαλύτερο μέρος της περασμένης σεζόν, καθώς το «10» άνηκε στον Μπερτόγλιο, με τον ίδιο να περιορίζεται στα άκρα, αλλά απέδειξε ότι εφόσον του δοθεί ο απαιτούμενος χώρος έχει τη δυνατότητα να περάσει τη μπάλα από την τρύπα της βελόνας. Και κάπου εδώ μπαίνει στο παιχνίδι ο Καμαρά.
O Πορτογάλος έχει αποδείξει ότι δεν χρειάζεται και πολύ χώρο για να δημιουργήσει τις συνθήκες για μία ελεύθερη εκτέλεση:
Το «θηρίο» από τη Γαλλία δεν αστειεύεται. Σπάνια χάνει μονομαχία στον αέρα και με τη δύναμη του κορμιού του εξασφαλίζει πολύτιμο χώρο για τους συμπαίκτες του ακόμα και σε καταστάσεις set παιχνιδιού. Ο Καμαρά κινείται με την ίδια άνεση, αν χρειαστεί, σε όλες τις θέσεις τις επιθετικής γραμμής, αποπροσανατολίζοντας την αμυντική λειτουργία των αντιπάλων που αναγκάζονται να βάζουν 2-3 παίκτες στο προσωπικό του μαρκάρισμα.
Στη θέση φορ, το κάνει με ακόμα μεγαλύτερη άνεση, αφού σπάνια θα τον δεις «καρφιτσωμένο» στο κουτί. Αντιθέτως, αναζητά συνεχώς τους διαθέσιμους κενούς χώρους. Με λίγα λόγια, η χαρά του… δεκαριού, εκεί όπου θα βρίσκεται είτε ο Γκάμα, είτε ο Μπερτόγλιο, αμφότεροι οι οποίοι έχουν μάθει να εκμεταλλεύονται τους χώρους στον άξονα και τον παίκτη παραπάνω στις κόντρα επιθέσεις.
Εν κατακλείδι, ο Καμαρά δένει τέλεια, τουλάχιστον με μία πρώτη εκτίμηση, στη νέα αγωνιστική συνθήκη που προκύπτει για τον Άκη Μάντζιο, ο οποίος είναι βέβαιο ότι τον έχει μελετήσει και θα δουλέψει πολύ πάνω του στις προπονήσεις.
Ο Άρης είχε το πλάνο, βρήκε τα «όπλα» και πλέον μένει να δουλέψει τη χημεία του και να κάνει την αυτοκριτική του προκειμένου να μη χαθεί στη… μετάφραση των πολλών διαφορετικών κουλτουρών που έχει συγκεντρώσει φέτος το καλοκαίρι στο Βικελίδης. Πάντως, η μπάλα βρίσκεται στα δικά του πόδια…