18.3 C
Athens

Πρόβλεψη-σοκ για φονικό σεισμό 7,7 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη

Εφιαλτική πρόβλεψη για 30.000 νεκρούς • Σχέδιο έκτακτης ανάγκης επεξεργάζονται οι αρχές • Κίνδυνος για το Αιγαίο, καθώς ένα τσουνάμι θα μπορούσε να σπάσει το ρήγμα του Μαρμαρά

Σε μία εφιαλτική πρόβλεψη προχώρησε στη διάρκεια συνεδρίου ο επικεφαλής της Σεισμολογικής Υπηρεσίας της Αρχής Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών και Καταστροφών της Τουρκίας (AFAD), Μουράτ Νουρλού.

Ο Νουρλού προβλέπει ότι ένας ισχυρός σεισμός στην Πόλη, που θεωρείται εξαιρετικά πιθανός, θα μπορούσε να στοιχίσει τη ζωή ακόμα και σε 30.000 ανθρώπους.

Η περιοχή κοντά στην Κωνσταντινούπολη και ειδικότερα το βόρειο τμήμα του ρήγματος της Ανατολίας είναι γνωστό από αιώνες ότι δίνει τεράστιους σεισμούς. Η πρόβλεψη ωστόσο του συνεδρίου που έγινε προχθές σοκάρει. Μιλά για πιθανότητα να γίνει ένας σεισμός ακόμη και 7,7 Ρίχτερ ο οποίος μπορεί να έχει ως και 30.000 θύματα.

Ενας σεισμός της τάξης των 7,7 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη θα ήταν καταστροφικός, λένε οι επιστήμονες. Οπως μάλιστα επισήμαναν, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι ένας τέτοιος σεισμός στη θάλασσα του Μαρμαρά θα προκαλούσε και τσουνάμι.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του σεισμολογικού τμήματος της Αρχής Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτακτης Ανάγκης της Τουρκίας, Μουράτ Νουρλού, οι σεισμολόγοι προετοιμάζονται για έναν τέτοιο σεισμό.

Μόνο η  Κωνσταντινούπολη χωρίς να υπολογιστούν οι γύρω περιοχές, από έναν τέτοιο σεισμό θα μπορούσε να έχει 30.000 νεκρούς, 60.000 σοβαρά τραυματίες και 4.500.000 ανθρώπους άστεγους, καθώς υπολογίζεται ότι θα καταστρέψει 45.000 κτίρια.

«Οι δημόσιοι θεσμοί, οι δήμοι και η AFAD προετοιμαζόμαστε για έναν σεισμό. Σχεδιάζουμε ένα σύνολο 150.000 προσωρινών καταφυγίων», είπε ο Νουρλού.

Την ίδια στιγμή, ο καθηγητής Σουκρού Ερσόι του τμήματος Ερευνητικού Κέντρου Φυσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Γιλντίζ, έκανε λόγο για το χειρότερο σενάριο ενός σεισμού 7,7 Ρίχτερ στην περιοχή.

Το Παρατηρητήριο Καντιλί του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου έχει καταγράψει περισσότερες από 5.000 δονήσεις στην Τουρκία φέτος, όπως αναφέρει το Anadolu.

Το πρόσφατο παρελθόν, μόλις 19 χρόνια πριν, με τον σεισμό των 7,5 Ρίχτερ στην ίδια περιοχή, έδειξε ότι το σενάριο, αν και εφιαλτικό δεν είναι απίθανο. Ο σεισμός αυτός είχε 17.500 θύματα, 300.000 κτίρια υπέστησαν ζημιές και 600.000 άτομα χρειάστηκε να αλλάξουν κατοικία.

Κίνδυνος και για το Αιγαίο και την Ελλάδα

Ενα σπάσιμο ρήγματος στη θάλασσα του Μαρμαρά, λένε οι Τούρκοι επιστήμονες θα προκαλούσε σίγουρα τσουνάμι, το οποίο θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις και να νησιά του Αιγαίου. Μάλιστα όπως αναφέρθηκε θα επηρεαστούν περιοχές και στη βόρεια Ελλάδα, αλλά και νότιες παράκτιες περιοχές.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς