18 C
Athens

Τα χαφ της Γαλλίας είναι λες και βγήκαν από Playstation

Με αυτή την τριάδα στα χαφ αλλά και με μία επίθεση που χρειάζεται μόλις 0.8 πιθανότητες (xG) για να βρει το δρόμο προς τα δίχτυα (χθες το έκανε ο Χούμελς για αυτούς), πώς να μη χρίζεις φαβορί τη Γαλλία;

H Γαλλία έπαιξε όσο χρειαζόταν για να κερδίσει πιο εύκολα απ’ ότι φαντάζει το τελικό 1-0 την Γερμανία μέσα στο σπίτι της, κάνοντας αυτά για τα οποία οι πάντες τη χρίζουν ως απόλυτο φαβορί του φετινού Euro.

Οι Γάλλοι διεθνείς ακολούθησαν πιστά την ποδοσφαιρική λογική του προπονητή τους, Ντιντιέ Ντεσάμπς, που δεν είναι άλλη από τη «δώστε τους τη μπάλα, εμείς θα κρατήσουμε την ουσία».

Αυτό κι έπραξε η παρέα του Καντέ, του Εμπαπέ και του Πογκμπά, που για κάποιον που δεν παρακολούθησε το ματς, αρκεί να του δείξεις μία φάση, μία μπαλιά για να πιάσει όλο το νόημα. Ναι, αναφερόμαστε στη μαγική «ξυραφιά» του μέσου της Γιουνάιτεντ στη φάση του αυτογκόλ του Χούμελς. Διαβήτη να είχε, δεν θα την έκανε τόσο τέλεια. Σα να βγήκε από Playstation.

Kαι επειδή στο ποδόσφαιρο και πόσο μάλλον δε στο υψηλότατο επίπεδο του Euro, πολλές φορές δεν αρκεί μία φάση για να σε αναδείξει MVP, ο Πογκμπά φρόντισε να μας δώσει μία γεμάτη και… ασυνήθιστη για τον ίδιο στατιστική εικόνα, η οποία εν πολλοίς αντικατοπτρίζει τους λόγους που η Γαλλία δεν θα έχει αντίπαλο στο χώρο της μεσαίας γραμμής.

78 επαφές με τη μπάλα (περισσότερες από κάθε άλλον στο χορτάρι του Αλιάντς Αρίνα)

52 πάσες (περισσότερες από όλους τους συμπαίκτες του)

12 (!) ανακτήσεις κατοχής (αριθμός ρεκόρ μέχρι τώρα στο φετινό Euro)

3 καίριες επεμβάσεις (πιο πολλές για την Γαλλία)

Αυτά νομίζω αρκούν. Ο Πογκμπά θυμήθηκε κάτι από τα δικά του παλιά και τα χρόνια του -κυρίως- στη Γιουβέντους. Τότε που για να του πάρεις τη μπάλα, έκανες τάμα, τουλάχιστον 3 ημέρες νωρίτερα. Ή απλώς τοποθετούσες 2 χαφ να τον επιτηρούν διαρκώς με τον κίνδυνο να αφήσεις ανοιχτούς χώρους στον άξονα και να δεχθείς τη ζημιά από το «10άρι» της εκάστοτε ομάδας.

Μέσα σε όλα, ο Πογκμπά δεν ήταν μόνος. Και πώς να είναι; Όταν δίπλα σου έχει τον άνθρωπο που πιθανώς γεννήθηκε με 3 πνευμόνια (Καντέ) αλλά και έναν αλλαγμένο προς το καλύτερο Ραμπιό, που επιτέλους θυμήθηκε να παίξει ως σύγχρονο 6άρι, κάτι που σε μεγάλο ποσοστό είχε ξεχάσει να κάνει σε Serie A και Ligue 1.

Ο Ραμπιό έτρεξε περισσότερο από όλους (9.4 χλμ) χθες το βράδυ στη Βαυαρία και κάλυπτε με ιδανικό τρόπο κάθε «τρύπα» της γαλλικής άμυνας, λειτουργώντας πολλές φορές ως τρίτο στόπερ, δίπλα στους Βαράν και Κιμπεπέ. Ήταν καθοριστικός και στη δυάδα Πογκμπά – Καντέ αποτελεί τον ρυθμιστή, τον τρίτο παράγοντα που δεν υπολογίζεις αλλά θα σου κάνει όλη την αθόρυβη δουλειά.

Και φυσικά τα πάντα καταλήγουν στον άνθρωπο που αν σηκώσει και το Euro, θα είναι ποδοσφαιρικό «έγκλημα» να μη του δοθεί η χρυσή μπάλα. Το πιο χαμογελαστό παιδί των ευρωπαϊκών γηπέδων. Ο Ενγκολό Καντέ ήταν (ξανά) παντού, κι ας βρισκόταν σε μεγάλη βραδιά ο φίλος του Πογκμπά. Ο ίδιος έκανε το παιχνίδι του με έναν τρόπο που Κίμιχ, Γκουντογάν και Κρόος ήταν σα να μην κατέβηκαν ποτέ στο ματς.

Μέσα στο πρώτο 45λεπτο ο Καντέ κατέγραψε:

29 προσπάθειες για πάσα (τις περισσότερες από κάθε άλλον Γάλλο μέχρι εκείνο το σημείο)

25 πετυχημένες μεταβιβάσεις (περισσότερες και από τους 22 παίκτες)

41 επαφές (πάλι στο νούμερο ένα της σχετικής λίστας για τους «τρικολόρ»)

Με αυτή την τριάδα στα χαφ αλλά και με μία επίθεση που χρειάζεται μόλις 0.8 πιθανότητες (xG) για να βρει το δρόμο προς τα δίχτυα (χθες το έκανε ο Χούμελς για αυτούς), πώς να μη χρίζεις τη Γαλλία φαβορί; Δεν τους βαραίνει καν αυτός ο τίτλος. Ίσα-ίσα, τους πορώνει ακόμη περισσότερο…

 

 

 

 

 

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς