19.7 C
Athens

Μπαρτσελόνα για την European Super League: Απαιτούνται αλλαγές στον κόσμο του ποδοσφαίρου

Η Μπαρτσελόνα με επίσημη ανακοίνωσή της έκανε γνωστή τη συμμετοχή της στην ίδρυση της European Super League, ενώ και ο Ζοάν Λαπόρτα αναφέρθηκε στη δημιουργία της ευρωπαϊκής Λίγκας, τονίζοντας ότι γίνεται λόγω χρημάτων, ενώ τάχθηκε υπέρ ενός Super Club World Cup.

Το βραδύ της Κυριακής (18/4) έγινε γνωστή η απόφαση 12 εκ των κορυφαίων ποδοσφαιρικών συλλόγων στην Ευρώπη να ιδρύσουν ένα δικό τους κλειστό πρωτάθλημα. Ο καταλανικός σύλλογος εξέδωσε ανακοίνωση το πρωί της Δευτέρας (19/4), όπου ενημέρωσε ότι βρίσκεται ανάμεσα στα ιδρυτικά μέλη European Super League.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Μπάρτσα τόνισε πως η νέα λίγκα γίνεται καθαρά για οικονομικούς λόγους και έριξε στο τραπέζι την ιδέα για δημιουργία ενός Super Club World Cup. Μιλώντας στη ραδιοφωνική εκπομπή «El Partizado de Cope» είπε μεταξύ άλλων:

«Είναι απλώς θέμα χρημάτων. Ήταν απαραίτητο να σκεφτούμε τι είναι το ποδόσφαιρο, τι σημαίνει, ποια είναι η ουσία αυτού του τόσο όμορφου αθλήματος. Έπρεπε να σκεφτούμε πολλές εναλλακτικές λύσεις.

Η Super League είναι μια επιλογή, αλλά υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές λύσεις, όπως, για παράδειγμα, ένα Super Club World Cup, εναλλασσόμενο με το Μουντιάλ συλλόγων. Και είμαι περισσότερο υπέρ αυτού, παρά της Super League». 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Μπαρτσελόνα:

«Η Μπαρτσελόνα έχει καταλήξει σε συμφωνία με έντεκα άλλους από τους πιο σημαντικούς συλλόγους της Ευρώπης για να δημιουργήσει έναν νέο διαγωνισμό, τη Superleague που θα διευθύνεται από τα Ιδρυτικά Κλαμπ και γεννιέται από την επιθυμία για έναν καλύτερο ανταγωνισμό αθλητικών συλλόγων στον κόσμο.

Μπαρτελόνα, ​​Μίλαν, Άρσεναλ, Ατλέτικο, Τσέλσι, Ίντερ, Γιουβέντους, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ρεάλ και Τότεναμ αποτελούν τις ιδρυτικές ομάδες και τρεις ακόμη ομάδες θα να κληθούν να συμμετάσχουν πριν από την εναρκτήρια σεζόν που θα ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν.

Προχωρώντας προς τα εμπρός, οι Ιδρυτικοί Σύλλογοι προσβλέπουν στη διεξαγωγή συζητήσεων με την UEFA και τη FIFA για να συνεργαστούν και να προσφέρουν τα καλύτερα αποτελέσματα για το νέο πρωτάθλημα και για το ποδόσφαιρο στο σύνολό του.

Ο σχηματισμός της Super League έρχεται σε μια στιγμή που η παγκόσμια πανδημία έχει επιταχύνει την αστάθεια στο υφιστάμενο ευρωπαϊκό οικονομικό μοντέλο ποδοσφαίρου. Επιπλέον, για αρκετά χρόνια, οι Ιδρυτικοί Σύλλογοι είχαν ως στόχο να βελτιώσουν την ποιότητα και την ένταση των ευρωπαϊκών αγώνων καθ’ όλη τη σεζόν, και να δημιουργήσουν μια διοργάνωση για κορυφαίους συλλόγους και παίκτες που θα ανταγωνίζονται σε τακτική βάση.

Η πανδημία έδειξε ότι απαιτείται ένα στρατηγικό όραμα και μια βιώσιμη εμπορική προσέγγιση για την ενίσχυση της αξίας και της υποστήριξης προς όφελος ολόκληρης της ευρωπαϊκής πυραμίδας ποδοσφαίρου. Τους τελευταίους μήνες πραγματοποιήθηκε εκτενής διάλογος με τους ποδοσφαιριστές σχετικά με τη μελλοντική μορφή των ευρωπαϊκών αγώνων. Οι Ιδρυτικοί Σύλλογοι πιστεύουν ότι οι λύσεις που προτείνονται μετά από αυτές τις συνομιλίες δεν επιλύουν θεμελιώδη ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης παροχής αγώνων υψηλότερης ποιότητας και πρόσθετων χρηματοοικονομικών πόρων για τη συνολική πυραμίδα ποδοσφαίρου.

Το συντομότερο δυνατό μετά την έναρξη του ανδρικού πρωταθλήματος, θα ξεκινήσει επίσης ένα αντίστοιχο γυναικείο πρωτάθλημα, συμβάλλοντας στην προώθηση και την ανάπτυξη του γυναικείου παιχνιδιού.

Το νέο ετήσιο τουρνουά θα προσφέρει σημαντικά μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη και στήριξη για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο μέσω μιας μακροπρόθεσμης δέσμευσης για ανεκπλήρωτες πληρωμές αλληλεγγύης που θα αυξηθούν σύμφωνα με τα έσοδα του πρωταθλήματος. Αυτές οι πληρωμές αλληλεγγύης θα είναι σημαντικά υψηλότερες από αυτές που δημιουργούνται από τον τρέχοντα ευρωπαϊκό διαγωνισμό και αναμένεται να υπερβούν τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ κατά τη διάρκεια της αρχικής περιόδου δέσμευσης των Ομίλων. Επιπλέον, ο διαγωνισμός θα βασιστεί σε μια βιώσιμη οικονομική βάση με όλους τους Ιδρυτικούς Συλλόγους να εγγράφονται σε ένα πλαίσιο δαπανών. Σε αντάλλαγμα για τη δέσμευσή τους, οι Ιδρυτικοί Σύλλογοι θα λάβουν ποσό 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ αποκλειστικά για τη στήριξη των επενδυτικών τους σχεδίων σε υποδομές και για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων της πανδημίας COVID.

Η Μπαρτσελόνα ​​πιστή στην ιστορία της και στον ηγετικό της ρόλο στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ποδοσφαίρου, για άλλη μια φορά τοποθετεί τον εαυτό της ως κορυφαίο σύλλογο όσον αφορά τις μεγάλες αλλαγές που απαιτούνται στον κόσμο του ποδοσφαίρου, σκεπτόμενη πάντα πώς θα ωφεληθεί ο σύλλογος καλύτερα από αθλητική, θεσμική και οικονομική άποψη».

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς