15.9 C
Athens

Ατελείωτη τραγωδία στην Ινδονησία: Στους 436 οι νεκροί από το σεισμό

Οκτώ ημέρες μετά το σεισμό κι ακόμα ανασύρονται πτώματα από τα ερείπια • Μόνο οι 259 από τις 436 σορούς έχουν ταυτοποιηθεί

Ο νεότερος απολογισμός από το φονικό σεισμό των 7 Ρίχτερ στο νησί Λόμποκ της Ινδονησίας αυξήθηκε στους 436 νεκρούς, όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές, προσθέτοντας πως ακόμα οι διασώστες ανασύρουν πτώματα από τα ερείπια.

Δεκάδες χιλιάδες σπίτια, τεμένη και επιχειρήσεις καταστράφηκαν από τη σεισμική δόνηση μεγέθους 6,9 βαθμών που σημειώθηκε στο τουριστικό νησί στις 5 Αυγούστου, μια εβδομάδα μετά έναν άλλο σεισμό που είχε προκαλέσει τουλάχιστον 17 θανάτους.

«Τα συνεργεία έρευνας και διάσωσης εξακολουθούν να απομακρύνουν θύματα που καταπλακώθηκαν από καταρρεύσεις κτιρίων και κατολισθήσεις εδάφους», που προκάλεσε ο σεισμός της 5ης Αυγούστου, δήλωσε εκπρόσωπος της Εθνικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστροφών, Σαουτόπο Πούρβο Νουγκρόχο.

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανέρχεται πλέον στους 436, διευκρίνισε. Από αυτούς, 259 άνθρωποι έχουν ταυτοποιηθεί. Προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 387 νεκρούς. Οι περισσότεροι θάνατοι σημειώθηκαν στο βόρειο Λόμποκ (374), ενώ θύματα υπήρξαν επίσης σε άλλες περιοχές του νησιού και στο γειτονικό νησί Μπαλί. Περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι τραυματίστηκαν και σχεδόν 353.000 κάτοικοι εκτοπίστηκαν, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό.

Η πλειονότητα των εκτοπισθέντων κοιμούνται σε αντίσκηνα κοντά στα ερείπια των σπιτιών τους ή σε προσωρινά καταφύγια. Σε υπαίθριες ιατρικές εγκαταστάσεις πραγματοποιείται η περίθαλψη των τραυματιών.

Τρία ελικόπτερα μεταξύ των οποίων και ένα στρατιωτικό έριξαν τρόφιμα σε απομονωμένες περιοχές, όπου οι κάτοικοι έχουν επείγουσα ανάγκη πόσιμου νερού, τροφίμων, φαρμάκων και σκεπασμάτων, είπε ακόμη ο Νουγκρόχο.

Η Ινδονησία, ένα αρχιπέλαγος 17.000 μεγάλων και μικρών νησιών, βρίσκεται στη ζώνη πυρός του Ειρηνικού, μια περιοχή με ισχυρή σεισμική δραστηριότητα. Η χώρα έχει πληγεί από πολλούς σεισμούς, αλλά αντίθετα με τους δύο που σημειώθηκαν στο Λόμποκ, στην πλειονότητά τους δεν είναι επικίνδυνοι.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς