Oυίσκι και κονιάκ: Ποιες είναι οι ομοιότητες και ποιες οι διαφορές

Δύο αγαπημένα ποτά με μακρά ιστορία ανάπτυξης και διαφορετική διαδικασία απόσταξης

Μία από τις πιο προφανείς διαφορές μεταξύ κονιάκ και ουίσκι είναι ότι όσοι παρασκευάζουν κονιάκ χρησιμοποιούν σταφύλια και όσοι παρασκευάζουν ουίσκι χρησιμοποιούν σιτάρι.

Παρά το γεγονός ότι και οι δύο μέθοδοι χρησιμοποιούν ζύμωση για τη δημιουργία των λικέρ, οι παρασκευαστές του κονιάκ χρησιμοποιούν μια διαδικασία διπλής απόσταξης.

Οπως συμβαίνει και με πολλά άλλα τρόφιμα και ποτά το κονιάκ και το ουίσκι έχουν μια μακρά ιστορία ανάπτυξης. Το κονιάκ διαφέρει από τα άλλα ποτά που γίνονται με βάση τα φρούτα, επειδή οι οινοποιοί χρησιμοποιούν τη διαδικασία της διπλής απόσταξης και το αφήνουν να «παλιώσει» μέσα σε δρύινα βαρέλια. Η διπλή απόσταξη κάνει το ποτό λιγότερο σκληρό. Οι ποσότητες κονιάκ που αποστέλλονταν στον προορισμό τους μέσα σε δρύινα βαρέλια ή απλά βαρέλια ήταν πιο γευστικές και πιο λείες, λόγω του χρόνου που έμεναν στα βαρέλια, μέσα στα πλοία και στις αποθήκες.

Από την πλευρά τους, οι Ιρλανδοί και οι Σκωτσέζοι έπρεπε να αυτοσχεδιάσουν, κατά τη δημιουργία του λικέρ κι έτσι έφτιαξαν το ουίσκι. Το γεγονός ότι τα σταφύλια στο Νησί δεν ήταν τόσα πολλά όσα στη Γαλλία, τούς οδήγησε να δημιουργήσουν το ποτό με βάση τα σιτηρά. Χρησιμοποίησαν τα σιτηρά που ήταν διαθέσιμα και με τη πάροδο του χρόνου η διαδικασία πέρασε από διάφορες επεξεργασίες για να καταλήξει στα βαρέλια όπου επίσης έπρεπε να «παλιώσει» το ποτό. Η γήρανση του υγρού που έχει υποστεί ζύμωση σε δρύινα βαρέλια είναι πια κοινή σε κονιάκ και ουίσκι.

Οι ειδικοί του κονιάκ ζυμώνουν τον χυμό των σταφυλιών για περίπου πέντε ημέρες πριν από την πρώτη απόσταξη. Μετά τη δεύτερη απόσταξη σφραγίζουν το κονιάκ σε βαρέλια. Συνήθως αριθμούν την ηλικία του κονιάκ ως Very Special (VS), πράγμα που σημαίνει τουλάχιστον δύο χρόνια στο βαρέλι, Very Special Old Pale (VSOP), η οποία είναι τέσσερα χρόνια ή και περισσότερα ή Extra Old (ΧΟ), το οποίο είναι αποθηκευμένο στο βαρέλι πάνω από έξι χρόνια. Μερικοί κατασκευαστές κονιάκ αφήνουν το ποτό να μεγαλώσει για περισσότερα από 20 χρόνια.

Αντίθετα, οι ειδικοί του ουίσκι κάνουν μόνο μία φορά απόσταξη και αριθμούν την ηλικία του ουίσκι σε έτη. Για παράδειγμα μια ετικέτα μπορεί να γράφει «ουίσκι 12 ετών». Μερικές από τις πιο συχνές ηλικίες που αναγράφονται είναι 5, 10, 12 και 15 ετών.

Μια ομοιότητα που έχουν τα δύο ποτά είναι πως οι γνώστες κρίνουν την ηλικία του καθενός με το χρόνο που παραμένει στο βαρέλι και όχι στο μπουκάλι.

Μια διαφορά είναι πως οι παρασκευαστές του κονιάκ χρησιμοποιούν χυμό μόνο από επιλεγμένα σταφύλια και όχι άλλα φρούτα, ενώ οι παρασκευαστές του ουίσκι χρησιμοποιούν μεν το κριθάρι ως βάση, αλλά μπορούν να χρησιμοποιήσουν επίσης και άλλα δημητριακά.

Οι σπόροι που χρησιμοποιούν μπορεί να είναι σίκαλη και βυνοποιημένη σίκαλη, σιτάρι και καλαμπόκι. Συχνά συνδυάζουν δημητριακά, όπως συμβαίνει στο ουίσκι Bourbon που είναι φτιαγμένο σε ποσοστό περισσότερο από 50% από καλαμπόκι.

BEST OF SPORTS VIDEOS

ΑΘΛΟΣ HEADLINES

Παρί Σεν Ζερμέν – Τότεναμ 2-2 (4-3 πεν.): Λονδρέζικη αυτοκτονία, το Super Cup στους πρωταθλητές Ευρώπης

Οι Παριζιάνοι, που την περασμένη εβδομάδα ήταν ακόμη σε διακοπές, επέστρεψαν από το 0-2 για να πανηγυρίσουν το πρώτο Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ στην ιστορία του γαλλικού ποδοσφαίρου

Επίσημο του Μασούρα στην Αλ Καλίτζ

Η Αλ Καλίτζ επισημοποίησε τη μεταγραφή του Γιώργου Μασούρα με τη μορφή δανεισμού από τον Ολυμπιακό

Ο ΠΑΟΚ ανακοίνωσε Γιακουμάκη με… Usurpadora αλλά «ξέχασε» να του πιστώσει το πρωτάθλημα του 2018 με την ΑΕΚ!

Ο ΠΑΟΚ ανακοίνωσε την απόκτηση του Γιώργου Γιακουμάκη με μεξικάνικη σαπουνόπερα, «ξεχνώντας» την αναφορά στο πρωτάθλημα που κατέκτησε με την ΑΕΚ το 2018

Βιτόρια: Θέλω να φτιάξω έναν Παναθηναϊκό που θα κυριαρχεί, δεν θα κλάψουμε για τις απουσίες μας

Ο Ρούι Βιτόρια υποστήριξε στη συνέντευξη Τύπου ενόψει του...

Globo: Πρόταση 3.500.000 ευρώ του Ολυμπιακού στη Φορταλέζα για τον Μάνσα

Οι Βραζιλιάνοι μετέδωσαν πως ο Ολυμπιακός κατέθεσε στη Φορταλέζα πρόταση 3.500.000 ευρώ για την απόκτηση του Γκουστάβο Μάνσα

Οι Πόρτλαντ Τίμπερς ανακοίνωσαν τον Βέλντε από τον Ολυμπιακό

Από τον Ολυμπιακό στο MLS και επίσημα ο Κρίστοφερ Βέλντε, καθώς οι Πόρτλαντ Τίμπερς ανακοίνωσαν τον Νορβηγό για 3+1 χρόνια

Ολυμπιακός: Οι Σουηδοί μιλούν για προχωρημένες διαπραγματεύσεις με τη Μιάλμπι για τον Μανέ

Σύμφωνα με σουηδικό Μέσο, Ολυμπιακός και Μιάλμπι βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία για τη μεταγραφή του ταλαντούχου μεσοεπιθετικού Αμπντουλί Μανέ

Παρί Σεν Ζερμέν – Τότεναμ 2-2 (4-3 πεν.): Λονδρέζικη αυτοκτονία, το Super Cup στους πρωταθλητές Ευρώπης

Οι Παριζιάνοι, που την περασμένη εβδομάδα ήταν ακόμη σε διακοπές, επέστρεψαν από το 0-2 για να πανηγυρίσουν το πρώτο Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ στην ιστορία του γαλλικού ποδοσφαίρου

Τουράν: Σεβόμαστε τον Παναθηναϊκό, θα παίξουμε σαν μια οικογένεια

Ο 38χρονος ελπιδοφόρος προπονητής της Σαχτάρ Ντόνετσκ, Αρντά Τουράν,...

Η Μίλαν οχύρωσε την άμυνά της με την απόκτηση του Κόνι Ντε Βίντερ

Την απόκτηση του Κόνι Ντε Βίντερ από τη Τζένοα...

Ράτσκοφ: Καλή ομάδα η ΑΕΚ, θα συνεχίσουμε τη μάχη

Στο γεγονός ότι η ΑΕΚ είναι μια καλή ομάδα...

Επίσημο του Μασούρα στην Αλ Καλίτζ

Η Αλ Καλίτζ επισημοποίησε τη μεταγραφή του Γιώργου Μασούρα με τη μορφή δανεισμού από τον Ολυμπιακό

Ο ΠΑΟΚ ανακοίνωσε Γιακουμάκη με… Usurpadora αλλά «ξέχασε» να του πιστώσει το πρωτάθλημα του 2018 με την ΑΕΚ!

Ο ΠΑΟΚ ανακοίνωσε την απόκτηση του Γιώργου Γιακουμάκη με μεξικάνικη σαπουνόπερα, «ξεχνώντας» την αναφορά στο πρωτάθλημα που κατέκτησε με την ΑΕΚ το 2018