21.2 C
Athens

Κούγιας στο FWS: Καμία τύχη ο ΠΑΟΚ, το CAS δεν κατάλαβε τι σημαίνει «ανεξάρτητη αρχή» για την ΕΕΑ

Η απόφαση – γνωστή πλέον και ως «μη απόφαση» – του CAS το μεσημέρι της Παρασκευής έχει σηκώσει θύελλα συζητήσεων, αλλά και… πανηγυρισμών στην πλευρά του ΠΑΟΚ. Εν μέρει δικαιολογημένοι, με δεδομένοι ότι οι Θεσσαλονικείς κέρδισαν χρόνο. Αυτό προκύπτει με μια προσεκτική ανάγνωση του σκεπτικού της απόφασης του CAS, όπως αναλύσαμε στο FWS νωρίτερα.

https://athlosnews.gr/paok-xanthi-i-anagnorisi-tis-eea-apo-to-cas-de-sikonei-panigyrismoys/

Ποια είναι όμως η νομική άποψη του Αλέξη Κούγια, ο οποίος μάλιστα έδωσε… ραντεβού στην Επιτροπή Εφέσεων; Καταρχάς, ρωτήσαμε τον κορυφαίο ποινικολόγο να μας «φωτίσει» σχετικά με τη φράση «παρά την εξουσία της Επιτροπής του (CAS) να αποφασίσει το ίδιο για την υπόθεση καθ’ αυτή, δεν ήταν πρέπον να εκδώσει μια τελική και δεσμευτική απόφαση κάτω από αυτές τις συνθήκες». Είναι λογικό ένα δικαστήριο να τονίζει πως έχει την εξουσία να αποφασίσει, αλλά παρ’ όλα αυτά παραπέμπει μια υπόθεση σε άλλο δικαστήριο;

Ο κύριος Κούγιας είναι κατηγορηματικός: «Πρόκειται για έναν νομικό τυχοδιωκτισμό και θα μου επιτρέψετε να μη γίνω περισσότερο σκληρός. Πώς γίνεται να δηλώνεις αρμόδιος για την έκδοση μιας απόφασης και ταυτόχρονα να την παραπέμπεις σε άλλο δικαστήριο; Κατά τη νομική μου άποψη, όλη η υπόθεση βασίζεται σε μια παρεξήγηση. Το CAS δεν κατανόησε ή δε φρόντισαν να το κατατοπίσουν σχετικώς με την ιδιότητα της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού.

Από κάποια παρανόηση προφανώς, το CAS εξέλαβε την ιδιότητα της ΕΕΑ ως ενός πρωτοβάθμιου δικαστηρίου και όχι ως μιας ανεξάρτητης αρχής. Κάπου εκεί λοιπόν, το πράγμα μπερδεύτηκε. Το Διαιτητικό Δικαστήριο θεώρησε ότι η απόφαση ενός πρωτοβάθμιου δικαστικού οργάνου δεν θα έπρεπε να λειτουργεί δεσμευτικά στους επόμενους βαθμούς και γι’ αυτό ζητήθηκε η αξιολόγησή της από την Επιτροπή Εφέσεων.

Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για μια ανεξάρτητη αρχή. Όπως είναι το ΕΣΡ, η Επιτροπή Ανταγωνισμού, έτσι είναι και η ΕΕΑ. Όλες αυτές οι αρχές εκδίδουν πορίσματα που είναι δεσμευτικά, δίχως να είναι δικαστήρια. Γι’ αυτό και είμαι βέβαιος ότι ένα τόσο καλά τεκμηριωμένο πόρισμα όπως αυτό που απέδειξε τη σχέση πολυϊδιοκτησίας μεταξύ ΠΑΟΚ και Ξάνθης, δεν είναι δυνατόν να ανατραπεί. Θεωρώ λοιπόν ότι ο ΠΑΟΚ δεν έχει καμία τύχη και ότι δεν θα υπάρξει ανατροπή της αρχικής απόφασης».

Ακόμα κι αν αλλάξουν οι δικαστές, όπως λέγεται; «Δεν κατάλαβα, τι σχέση μπορεί να έχει αυτό; Οι δικαστές μπορούν να αλλάξουν, οι νόμοι και οι κανονισμοί όμως είναι οι ίδιοι», ήταν το τελικό σχόλιο του κυρίου Κούγια.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς