18.8 C
Athens

Σκάνδαλο ΠΑΟΚ – Ξάνθης: Το CAS στέλνει την υπόθεση πίσω στην Εφέσεων

Με την προσφυγή του στο CAS εναντίον της ΕΠΟ, ο Ολυμπιακός ζητούσε την επιβολή της αρχικώς προβλεπόμενης ποινής στον ΠΑΟΚ για το σκάνδαλο πολυϊδιοκτησίας με την Ξάνθη, δηλαδή την αποβολή από τα επαγγελματικά πρωταθλήματα. Αντίστοιχα, ο ΠΑΟΚ ζητούσε την αθώωσή του και την επιστροφή των 7 βαθμών που αφαιρέθηκαν μετά το νομοθετικό πραξικόπημα.

Πριν από λίγο, το CAS αποφάσισε εν είδει… Ποντίου Πιλάτου: Έστειλε την υπόθεση πίσω στην Επιτροπή Εφέσεων, κάνοντας εν μέρει δεκτές και τις δυο προσφυγές από Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ.

Εδώ λοιπόν, θα πρέπει να εξηγήσουμε τι ακριβώς σημαίνει αυτή η «απόφαση» και όχι τι θα ήθελαν τα ΜΜΕ της προπαγάνδας του Ιβάν Σαββίδη και των συμμάχων να σημαίνει.

Καταρχάς, δεν υπάρχει καμία αθώωση. Αυτή για την οποία υποτίθεται ότι πασχίζει ο ΠΑΟΚ. Με την ετυμηγορία του, το CAS ζητά από την Επιτροπή Εφέσεων να δικάσει ξανά, μπαίνοντας στην ουσία της υπόθεσης. Τι σημαίνει αυτό; Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει, τουλάχιστον μέχρι να βγει το πλήρες σκεπτικό της απόφασης. Να αμφισβητεί τη δεσμευτικότητα του πορίσματος της ΕΕΑ, της μοναδικής αρμόδιας αρχής για θέματα πολυϊδιοκτησίας, την οποία έχει στηρίξει με την ψήφο της και η ΕΠΟ;

Ή μήπως αποδέχεται το πόρισμα της ΕΕΑ και ζητά από την Επιτροπή Εφέσεων να δικάσει επί της ουσίας μεν, αλλά επιβάλλοντας διαφορετικές ποινές; Διότι το μπακαλίστικο -7 θα μπορούσε να είναι -8, -9, ακόμα -10. Αυτά που προβλέπει δηλαδή το νομοθετικό πραξικόπημα Γεραπετρίτη.

Ο ΠΑΟΚ και τα συν αυτώ ΜΜΕ θα προσπαθήσουν να περάσουν ως «μεγάλη δικαίωση» την απόφαση του CAS για επιστροφή στην Επιτροπή Εφέσεων. Κάποιοι μάλιστα θα αρχίσουν να ακυρώνουν τα πάντα και να μιλάνε για παρανομίες, ανομίες, ακόμα και αποζημιώσεις. Ξεπερνώντας τη γραφικότητα που διακρίνει όλον αυτόν τον μηχανισμό εδώ και μήνες, τα πράγματα είναι απλά. Για να υπάρξει δικαίωση, θα πρέπει να υπάρξει αθώωση. Και για να προκύψει αθώωση θα πρέπει να κατατεθούν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει ή δεν υπήρξε πολυϊδιοκτησία.

Προς το παρόν λοιπόν, ο ΠΑΟΚ πήρε απλώς μια δεύτερη ευκαιρία. Η οποία μπορεί να πληρωθεί πολύ ακριβά. Πρώτον, το CAS αναγνώρισε τον Ολυμπιακό ως διάδικο, κάτι που εξαρχής προσπαθούσε να αποτρέψει ο ΠΑΟΚ. Και ο Ολυμπιακός είναι αυτός που ζητά την επιβολή των αρχικών ποινών και όχι εκείνων που επέβαλε μέσω του Γεραπετρίτη η κυβέρνηση της ΝΔ. Με δεδομένο πως τα στοιχεία είναι αδιάσειστα (και που δεν τα εξέτασε το CAS διότι δεν ήταν αυτή η αρμοδιότητά του), το -7 θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει -10. Ή να παραμείνει -7, αλλά να ισχύσει η ποινή από την επόμενη σεζόν, κάτι καταστροφικό για τους Θεσσαλονικείς αφού θα έπρεπε να ξεκινήσουν με μεγάλο μειονέκτημα.

Και βέβαια, αν η Επιτροπή Εφέσεων επικυρώσει την υπάρχουσα απόφαση «μπαίνοντας στην ουσία», ο Ολυμπιακός θα επιδιώξει τον υποβιβασμό του ΠΑΟΚ μέσω της Επιτροπής Δεοντολογίας που θα οφείλει να πράξει τα δέοντα σε επικυρωμένο τελεσίδικα σκάνδαλο πολυϊδιοκτησίας, άρα και χειραγώγησης αγώνων.

Υπομονή λίγο καιρό ακόμη λοιπόν…

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς