27.8 C
Athens

Ιβάνοφ: Ταπεινωτική η συμφωνία, δεν την υπογράφω

«Δεν θα υποστηρίξω αυτό το επιζήμιο κείμενο συμφωνίας», δήλωσε σε διάγγελμά του ο Σκοπιανός πρόεδρος

Την άρνησή του να αποδεχθεί τα όσα συμφώνησαν ο πρωθυπουργός της χώρας του, Ζόραν Ζάεφ και ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, γνωστοποίησε ο Σκοπιανός πρόεδρος, Γκιόργκι Ιβάνοφ, με διάγγελμά του προς τον λαό της γειτονικής χώρας.

Οι προθέσεις του είχαν διαφανεί από νωρίς, καθώς σήμερα το μεσημέρι «πέταξε έξω» από το προεδρικό μέγαρο τον Ζόραν Ζάεφ που τον είχε επισκεφθεί για να τον ενημερώσει για τη συμφωνία.

Στο διάγγελμά του ο Ιβάνοφ κάνει λόγο για ένα επιζήμιο κείμενο συμφωνίας που αποτελεί ήττα για τη χώρα του, όπως είπε και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ πως εγκατέλειψε εντελώς τις εθνικές θέσεις της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με τον Γκιόργκι Ιβάνοφ, δεν είναι μόνο το ζήτημα του erga omnes, καθώς το όνομα Μακεδονία διαγράφεται παντού στο Σύνταγμα. Υποστηρίζει πως η συμφωνία όχι μόνο δεν λύνει αλλά δημιουργεί προβλήματα και θα έχει ως αποτέλεσμα να διχαστούν οι πολίτες της χώρας.

Φτάνει μάλιστα στο σημείο να προκαλέσει, καθώς κάνει λόγο για μειονότητες.

«Είναι δείγμα πατριωτισμού να μη μας ενδιαφέρει η μειονότητα; Είναι δείγμα πατριωτισμού η Ελλάδα να πάρει ό,τι ζήτησε και εμείς τίποτα; Η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να υποστηρίξουν την υπογραφή μιας επιζήμιας συμφωνίας», υπογράμμισε ακόμη ο κ. Ιβάνοφ και πρόσθεσε:

Η συμφωνία δεν έχει νομική ασφάλεια και εγγυήσεις από την πλευρά της “Μακεδονίας”. Αυτό που έκανε η Ελλάδα στους “Μακεδόνες” που ζουν στην Ελλάδα θέλει τώρα να το επαναλάβει με τους “Μακεδόνες” της “Μακεδονίας”. Θα προσπαθήσω για μια λύση που θα είναι αποδεκτή από όλους τους πολίτες της “Μακεδονίας”. Οι πολίτες δεν θα πρέπει να φοβούνται. Η απόφασή μου είναι τελική και δεν θα εκφοβιστώ από απειλές και εκβιασμούς», πρόσθεσε.

Oσο για όσα συνέβησαν νωρίτερα με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ και τον υπουργό Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ, ο κ. Ιβάνοφ σημείωσε: «Τους είπα ότι αυτή είναι προσωπική τους συμφωνία. Είναι η απόφασή τους, με δική τους ευθύνη. Πρόκειται για μία απαράδεκτη συμφωνία που παραβιάζει τους νόμους και το Σύνταγμα».

Ο Ιβάνοφ δήλωσε ότι δεν θα νομιμοποιήσει τη συμφωνία, υποστηρίζοντας ότι ΕΕ και ΝΑΤΟ δεν πρέπει να είναι άλλοθι για τέτοιο κείμενο.

Tι γίνεται αν ο Πρόεδρος ασκήσει βέτο

Σύμφωνα με όσα ισχύουν στα Σκόπια, ο πρόεδρος έχει δικαίωμα να ασκήσει βέτο κατά της συμφωνίας, αν προηγουμένως έχει εγκριθεί από το σκοπιανό κοινοβούλιο. Η διαδικασία είναι η εξής: H συμφωνία πηγαίνει στο κοινοβούλιο για ψήφιση και μετά από πιθανή υπερψήφιση από το σκοπιανό κοινοβούλιο, πηγαίνει στον πρόεδρο για έγκριση. Τότε, ο Ιβανόφ έχει δικαίωμα να αρνηθεί και να την «επιστρέψει» στο κοινοβούλιο. Αν η απόφαση υπερψηφιστεί για δεύτερη φορά από το σκοπιανό κοινοβούλιο, τότε η πρόταση καθίσταται ενεργή και τίθεται σε ισχύ.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς