22.8 C
Athens

Από την ποδοσφαιρική Ρήτρα Ανεξαρτησίας στη Ρήτρα Δημοσίου Συμφέροντος

Με απωθεί… σε βαθμό κακουργήματος κάθε ιδέα που οδηγεί στην απευθείας εμπλοκή του κράτους στην οργάνωση και λειτουργία του αθλητικού φαινομένου, άρα και του ποδοσφαίρου.

Υποστηρίζω (πάντα το έκανα) ότι ο αθλητισμός (νοείται πάντα ο αγωνιστικός αθλητισμός) είναι εκδήλωση του ιδιωτικού κοινωνικού χώρου και ως τέτοια (πρέπει να) διαθέτει την αρμοδιότητα της αυτονομίας και της ανεξαρτησίας για όλα τα θέματα που αφορούν, κατά βάση, την οργάνωση και τη λειτουργία του.

Παρουσίασα ήδη από το 2004 την πολιτική αυτή*, διεκδίκησα την έγκριση της, συμμετείχα στην θεσμική κατοχύρωση της (ν. 3479/2006) και υπερασπίστηκα σθεναρά, έως τη λαίλαπα του 2015 με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τα αποτελέσματα της εφαρμογής της. Ήταν, σε γενικές γραμμές, θετικά.

Ακόμη και τώρα δεν μετανιώνω που «πλήρωσα βαριά» τη στάση μου αυτή, επειδή η Ρήτρα Ανεξαρτησίας του ποδοσφαίρου είναι η μόνη, η βασική οδός για την ανάπτυξη του.

Πλέον, εκτιμώ πως ήγγικεν ο καιρός η ποδοσφαιρική Ρήτρα Ανεξαρτησίας να εμπλουτιστεί και να συνδυαστεί, προς κοινό όφελος, με τη Ρήτρα Δημοσίου Συμφέροντος.

Πρόκειται για θέματα που αφορούν στο άθλημα, στηρίζουν την οργάνωση και τη λειτουργία του, ειδικώς στους τομείς της αξιοπιστίας των διοργανώσεων και της ασφαλούς διεξαγωγής τους, αλλά η αρμοδιότητα άσκησης τους ανήκει, κατά βάση, στο κράτος.

Ο σταθερός και μόνιμος συνδυασμός των δυο Ρητρών, η σαφής και διαχωριστική περιγραφή του πλαισίου αρμοδιοτήτων της κάθε μιας και η κοινά αποδεκτή συλλειτουργία τους διαμορφώνουν, πλέον, τη μοναδική βάση για την σύγχρονη και παραγωγική ποδοσφαιρική οργάνωση και λειτουργία με στόχο την υπέρβαση της κατάντιας των τελευταίων τριών χρόνων και τη δυναμική επανεκκίνηση του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Κρίσιμο μέγεθος: Όλες οι πρωτοβουλίες για το επιδιωκόμενο νέο θεσμικό καθεστώς ξεκινούν και καταλήγουν στον κ. Αυγενάκη, καθώς στην ελληνική έννομη τάξη ο υπουργός καταθέτει νομοσχέδια και η Βουλή τα εγκρίνει. Μόνο αυτή η διαδικασία γεννάει έννομα αποτελέσματα.

Η επανεκκίνηση αυτή είναι μονόδρομος για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Χωρίς την άμεση διαμόρφωση των όρων για την έναρξη της εφαρμογής της τίποτε θετικό δεν πρόκειται να προκύψει.

Στο πλαίσιο αυτών των όρων κομβική θέση κατέχει η κυρίαρχη πλέον άποψη πως το σημερινό διοικητικό δυναμικό του ελληνικού ποδοσφαίρου σε όλες τις εκδοχές του είναι παντελώς αδύναμο και ανίκανο να εγγυηθεί, κατ΄ελάχιστον έστω, συνθήκες λειτουργικής αυτονομίας και ανεξαρτησίας, τις οποίες υποτίθεται πως υπερασπίζεται.

Πρώτη προτεραιότητα του κ. Αυγενάκη είναι να εγγυηθεί ο ίδιος τις συνθήκες αυτές σε άμεση συνεργασία και συνεννόηση με τις υπερεθνικές ποδοσφαιρικές αρχές, που με τη σειρά τους καλούνται να ξεπεράσουν τις αγκυλώσεις τους και να αποδεχθούν τη διαμορφωμένη πραγματικότητα.

Ο ίδιος ο υπουργός καλείται να αποφασίσει για τους συνομιλητές του, τις πολιτικές που θα εγγυηθούν απτά αποτελέσματα υπέρ της Ρήτρας Ανεξαρτησίας και τα όρια μιας θεσμικής παρέμβασης σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης, όπως αυτό που βιώνει το άθλημα.

Καλείται να το πράξει άμεσα, χωρίς αναστολές και συμψηφισμούς και χωρίς να καταναλώνει χρόνο και πολιτικό κεφάλαιο σε τριτοτέταρτα θέματα όπως είναι το εξάμβλωμα της δήθεν αναδιάρθρωσης, την οποία κάποιοι επιζητούσαν να χρυσοπληρώσει ο ελληνικός λαός μέσω της επίσημης κλοπής στη δημόσια τηλεόραση.

*Ο Χρήστος Υφαντής ήταν επί σειρά ετών στέλεχος της ΕΠΟ, έχοντας μεταξύ άλλων διατελέσει Διευθυντής του Αγωνιστικού Τμήματος της Ομοσπονδίας.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς