20.2 C
Athens

Αντιμέτωποι με ποινή φυλάκισης μίνιμουμ δύο ετών οι 2 Ελληνες στρατιωτικοί

Τι υποστήριξαν στην κατάθεσή τους • Το σκεπτικό του εισαγγελέα που δημιουργεί ανησυχίες

Η τουρκική δικαιοσύνη απέρριψε για ακόμα μια φορά χθες το αίτημα αποφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, με επίκληση του επιχειρήματος ότι ακόμη συνεχίζεται η έρευνα των τουρκικών αρχών για την υπόθεση.

Αυτή ήταν η πέμπτη φορά που απορρίπτεται το αίτημα αποφυλάκισης που είχαν υποβάλλει οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί Αγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης, που κρατούνται από τις 3 Μαρτίου στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης.

Οι δυο νέοι οδηγήθηκαν χθες στο δικαστήριο.

«Δεν είχα την πρόθεση για διάπραξη κάποιου αδικήματος», είπε στην κατάθεσή του ο Αγγελος Μητρετώδης, από την πλευρά του ο Δημήτρης Κούκλατζης τόνισε:  «Επαναλαμβάνω την ίδια κατάθεση. Δεν έχω να σημειώσω κάτι. Δεν υπήρχε πρόθεση για διάπραξη κάποιου αδικήματος».

Το σκεπτικό του εισαγγελέα – Θέλουν να αλλάξουν τις κατηγορίες οι Τούρκοι!

Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια πηγή, προβληματισμό προκαλεί  η αναφορά του Τούρκου εισαγγελέα ότι υπάρχει «ισχυρή υποψία του εγκλήματος της εισόδου τους σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη».

Πιο συγκεκριμένα, ο εισαγγελέας της υπόθεσης, στην τοποθέτησή του, μίλησε για «παρουσία ισχυρής υποψίας του εγκλήματος της εισόδου τους σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη», ενώ ζήτησε τη συνέχιση της εξέτασης των κινητών των δυο Ελλήνων στρατιωτικών. Και αυτό δεν αποκλείεται να αλλάξει την κατηγορία σε βάρος των Μητρετώδη και Κούκλατζη. «Λόγω της συνέχισης της εξέτασης του ψηφιακού υλικού, είναι πιθανό να αλλάξει η κατηγορία», διεμήνυσε.

Κατά τον Τούρκο εισαγγελέα, η παραβίαση συνόρων διαπράχθηκε από στρατιωτικούς που θα έπρεπε να είχαν την ελάχιστη γνώση πορείας στη συγκεκριμένη περιοχή αυξάνει τις πιθανότητας διάπραξης του εγκλήματος. «Λόγω του γεγονότος ότι το κατώτατο όριο της ποινής που προβλέπεται για το συγκεκριμένο έγκλημα είναι τουλάχιστον δύο έτη, στην παρούσα φάση κρίνεται σκόπιμη η συνέχιση της κράτησής τους», ανέφερε ο εισαγγελέας.

Ο ίδιος στάθηκε και στο γεγονός πως οι δυο Ελληνες στρατιωτικοί (παρά τις ενέργειες της ελληνικής πλευράς) δεν έχουν μόνιμη κατοικία στην Τουρκία. «Λόγω της μη ύπαρξης μόνιμης κατοικίας στην Τουρκία, καθώς και το ότι είναι πολίτες μιας ξένης χώρας, υπάρχουν βάσιμες υποψίες διαφυγής τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ελπίδες από την άρση του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία

Να σημειωθεί ότι σήμερα αίρεται το καθεστώς έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία που τυπικά σημαίνει ότι όσοι βρίσκονται στη φυλακή, χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, όπως συμβαίνει και στην περίπτωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, δεν μπορούν να κρατούνται. Από τη μια, αυτή η εξέλιξη γεννά ελπίδες, ωστόσο δεν είναι λίγοι αυτοί που επισημαίνουν ότι τα περί άρσης της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης και τα όσα συνεπάγεται κάτι τέτοιο, στην Τουρκία, είναι σχετικά.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς