19.8 C
Athens

«Ξεκίνησε γεώτρηση ο Πορθητής»

Στην επιβεβαίωση ότι το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής» ξεκίνησε τη γεώτρηση ανοιχτά της Κύπρου, προχώρησε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ

Σύμφωνα με τον Φατίχ Ντονμέζ, το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής» ξεκίνησε τη γεώτρηση ανοιχτά της Κύπρου και στόχος είναι το τρυπάνι του να φτάσει σε βάθος 5.000 και πλέον μέτρων.

«Αυτήν τη στιγμή η γεώτρησή μας έχει ξεπεράσει τα τρεις χιλιάδες. Στόχος μας είναι να φτάσει στα 5-5.500 μέτρα μέσα σε 100-120 ημέρες. Προς το τέλος Ιουλίου θα έχουμε φτάσει στο στόχο μας. Άλλωστε το έχουμε πει από την αρχή: Δεν υπάρχει εγγύηση για το τι θα βρούμε. Αν δεν κάνουμε γεώτρηση δεν είναι δυνατόν να το ξέρουμε. Φυσικά και έχουμε ελπίδες. Στην ανατολική Μεσόγειο προσπαθούν να αποκλείσουν την Τουρκία από την ενεργειακή εξίσωση. Γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει ρεαλιστική λύση χωρίς την Τουρκία, αλλά δεν το λένε».

Συμπληρώνοντας, ο Ντονμέζ γνωστοποίησε πως την Πέμπτη θα ξεκινήσει το ταξίδι ενός ακόμη γεωτρύπανου στην Ανατολική Μεσόγειο. Το «Γιαβούζ», όπως είπε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, θα προχωρήσει σε γεώτρηση σε περιοχή που το ψευδοκράτος εξουσιοδότησε την ΤΡΑΟ.

Φωτογραφίες που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας φαίνεται το γεωτρύπανο να πλέει δυτικά της Πάφου, συνοδευόμενο από την πολεμική φρεγάτα Barbaros, πλησιάζοντας στα 50 με 60 χλμ τις ακτές της Πάφου.

Η απάντηση της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να απειλήσει με αντίποινα την Τουρκία για τις εξορυκτικές της δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο, σε μια ακόμη ένδειξη επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ της Άγκυρας και των Βρυξελλών, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Οι κυβερνήσεις των μελών της ΕΕ θα διακηρύξουν ότι θα παγώσουν τις διαπραγματεύσεις για την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης, ενώ θα επαναλάβουν ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν περιέλθει σε τέλμα. Επίσης, η ΕΕ θα αποστείλει το μήνυμα ότι ενδέχεται να υπάρξει κλιμάκωση, καθώς «η Ένωση είναι έτοιμη να απαντήσει υποστηρίζοντας πλήρως την Κύπρο», εφόσον συνεχιστούν οι γεωτρήσεις. Το σχέδιο πρόκειται να υποβληθεί σήμερα προς έγκριση στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς