18 C
Athens

Τσίπρας για συνάντηση με Ερντογάν: Ζήτησα να προχωρήσει η διαδικασία για να δικαστούν οι δύο Ελληνες

Δεν ζητάμε χάρη, ζητάμε δίκη, είπε ο Πρωθυπουργός • Δεν υπήρξε σαφής συσχέτιση των «2» με τους «8», πρόσθεσε

Για μια δύσκολη συνάντηση που είχε στο επίκεντρο της το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, των οκτώ Τούρκων που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα αλλά και το Κυπριακό έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Βγαίνοντας από τη συνάντηση έχω περισσότερες ελπίδες. Δεν θα έλεγα ότι ήταν από τις πιο εύκολες συναντήσεις. Διήρκεσε περίπου δύο ώρες, θίξαμε όλη την ατζέντα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου, μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο.

Αναφερόμενος στους «8» Τούρκους ο Ελληνας πρωθυπουργός τόνισε πως «δεν υπήρξε σαφής συσχέτιση των δύο θεμάτων. Εν τούτοις ο Τούρκος πρόεδρος θεωρεί ότι συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος και υπ’ αυτή την έννοια είναι ένα μείζον θέμα συμβολικής και επικοινωνιακής σημασίας γι’ αυτόν. Κατέστησα σαφές ότι στην Ελλάδα η ελληνική δικαιοσύνη είναι απολύτως ανεξάρτητη», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας.

Ο Πρωθυπουργός πρόσθεσε πως για την ελληνική κυβέρνηση οι πραξικοπηματίες, που σε οποιαδήποτε χώρα επιχειρούν να καταλύσουν τη δημοκρατική νομιμότητα, δεν είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα μας, και συμπλήρωσε πως συζήτησαν το θέμα της ασφάλειας.

Είπε ακόμα πως του έδωσε να καταλάβει, ή εν πάση περιπτώσει προσπάθησε, όπως είπε, ότι δεν μπορεί να υπάρξει συσχέτιση των «2» με τους «8».

«Είναι άλλο θέμα όταν κάποιος ζητά άσυλο, που το κρίνει η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και άλλο αυτό που αφορά τη σύλληψη και την κράτηση δύο στρατιωτικών που κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης ρουτίνας πέρασαν κατά λάθος στην άλλη πλευρά. Δεν ζητάμε κάποια χάρη, αλλά να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Και εφόσον δεν έχουν διαπράξει αδίκημα -που δεν έχουν διαπράξει- να οριστεί η διαδικασία να δικαστούν για να μπορέσουν να επιστρέψουν στις οικογένειες τους».

Ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι κατά την επίσκεψη του Ερντογάν στην Ελλάδα είχε πει τότε ότι «η Ελλάδα το 2018 γυρίζει σελίδα, είναι στο χέρι της Τουρκίας να γυρίσουν σελίδα θετικά οι ελληνοτουρκικές σχέσεις».

«Προφανώς αυτό δεν έχει γίνει ακόμη, οι τουρκικές παραβιάσεις και η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο συνεχίζονται», σημείωσε.

Ανέφερε ότι συμφώνησαν να δώσουν έμφαση στις προσπάθειες να μειωθεί η ένταση στο Αιγαίο.

Αναφερόμενος στο ζήτημα του Κυπριακού είπε ότι «τονίστηκε η σημασία που έχει η συνέχιση των συνομιλιών στο πλαίσιο Γκουτιέρες και συμφωνήσαμε να υπάρξει στο αμέσως επόμενο διάστημα στενή επαφή των υπουργών μας Εξωτερικών για το θέμα αυτό».

O Πρωθυπουργός τόνισε ότι έθεσε και στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, το οποίο χαρακτήρισε «ανοιχτή πληγή».

«Ανοιχτή πληγή που πρέπει να κλείσει άμεσα», χαρακτήρισε και το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

«Εκτός κάδρου» ο Καμμένος

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και τις συνεχείς υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά, ο κ. Τσίπρας είπε πως συμφώνησαν να υπάρξει μια πιο στενή και συχνή επικοινωνία ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, αλλά και στους Αρχηγούς των Επιτελείων.

Εντύπωση προκαλεί ότι δεν αναφέρθηκε στον υπουργό Αμυνας, αφήνοντας τον Πάνο Καμμένο εκτός του κάδρου και επιβεβαιώνοντας εμμέσως ότι η Αγκυρα δεν θέλει να συζητά με τον Ελληνα ΥΕΘΑ.

Ως εκ τούτου, μάλλον ειρωνική είναι η ατάκα Τσαβούσογλου σε Καμμένο που χθες στο περιθώριο της Συνόδου του είπε πως «εσένα σε συμπαθώ, εμείς μπορούμε να τα βρούμε».

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς