19.6 C
Athens

Μητσοτάκης: Το δημογραφικό υπονομεύει το μέλλον της πατρίδας

Για υπονόμευση του μέλλοντος του έθνους και της πατρίδας από το δημογραφικό πρόβλημα, μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε παρέμβασή του στη Βουλή

Για υπονόμευση του μέλλοντος του έθνους και της πατρίδας από το δημογραφικό πρόβλημα, μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε παρέμβασή του στη Βουλή με αφορμή το πόρισμα της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, για το Δημογραφικό που συζητείται στην Ολομέλεια.

Χαρακτήρισε, μάλιστα, «εθνικό υπαρξιακό διακύβευμα το δημογραφικό» προσθέτοντας ότι «το μέλλον ή το σχεδιάζεις ή υφίστασαι το χειρότερο».

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Αυτές οι πολιτικές απαιτούν βάθος και συνέχεια για να δείξουν τα αποτελέσματά τους σε μια 10 ετία. Αυτές οι πολιτικές απαιτούν συναίνεση και όχι λάσπη. Αν οι ρυθμοί του δημογραφικού συνεχιστούν οι Έλληνες θα περιοριστούν στα 8,9 εκατ μέχρι το 2050 και 7,3 εκατ εως το 2080.

Αναζήτησα συγκριτικά στοιχεία από άλλες εποχές, δύσκολες για τον ελληνισμό. Σε μια άλλη συζήτηση έδειξα μια φωτογραφία με 3 χαμογελαστά ξυπόλητα κοριτσάκια για να καταδείξω ότι σε άλλες κρίσιμες στιγμές καταφέραμε να κάνουμε άλμα αισιοδοξίας. Το 1955 είχαμε στην χώρα μας 154.000 γεννήσεις. Στην μεταπολεμική ελλάδα της φτώχειας και μόλις 54.0000 θανάτους».

Υπογράμμμισε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί η πραγματικότητα που θέλει: «Μια κοινωνία που τα παιδιά θεωρούν ότι θα ζήσουν χειρότερα από τους γονείς τους. Σήμερα η Ελλάδα έχει από τους χειρότερους δείκτες γεννήσεων στο 1,6 αντί 2,1 που απαιτείται για να μην μειώνεται ο πληθυσμός.

Παράλληλά υπάρχει φυγή των νέων στο εξωτερικο για αναζήτηση καλύτερων προοπτικών. Δυστυχώς η σημερινή γενιά είναι η πρώτη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο που δεν ελπίζει ότι θα ζήσει καλύτερα από τους γονείς τους. Ο κοινωνικός ιμάντας έχει βραχυκυκλώσει σε μια ελλάδα που δεν δίνει ευκαιρίες. Για πολλά ζευγάρια η δημιουργία οικογένειας αντιμετωπίζεται με δέος. Θέλουν δεύτερο παιδί αλλά δεν μπορούν να εξασφαλίσουν αυτά που θέλουν. Το ακούμε όλοι.

Το αποτελεσμα είναι ότι ο πληθυσμός μας γερνά. Το 1950 η μέση ηλικία ήταν 35 έτη σήμερα 43 έτη. Το 2050 οι ανω των 60 θα φθάσει στο 33% του πληθυσμού. Αυτή η δημογραφική βόμβα απειλεί το σήμερα και το αύριο. Συρρίκνωση οικονομίας, απώλεια κεφαλαίων για τις συντάξεις, κλυδωνισμός ασφαλιστικού και υπονόμευση όλης της οικονομίας. Χωρίς ανθρώπινο δυναμικό δεν υποστηρίζεται όυτε η κυριαρχία ούτε η ανάπτυξη ενός κράτους».

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς