27.9 C
Athens

Και στο τέλος νίκησαν οι Άγγλοι!

Πώς η Αγγλία απέκλεισε το Καμερούν το 1990, για να φτάσει στην τελευταία, πριν τη φετινή, πρόκριση στα ημιτελικά ενός Μουντιάλ

Το υπέροχο γκολ του Ντέιβιντ Πλατ κατά του Βελγίου, με το οποίο η Αγγλία είχε φτάσει στους «8» του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ιταλίας, πριν από 28 χρόνια, το θυμηθήκαμε πρόσφατα, με αφορμή την αναμέτρηση των δύο ομάδων στον όμιλο. Το πάθος και η θέληση των παικτών του αείμνηστου Μπόμπι Ρόμπσον, όμως, επιβραβεύθηκε και στον επόμενο αγώνα, τον προημιτελικό με το Καμερούν, με έπαθλο την τελευταία, πριν τη φετινή, πρόκριση στην ημιτελική φάση.

Οι Αφρικανοί είχαν γοητεύσει το κοινό με το ολίγον άναρχο παιχνίδι τους που έμοιαζε με όαση στην έρημο, σε ένα Μουντιάλ οι ομάδες του οποίου έμοιαζαν για πρώτη φορά παραδομένες στα συστήματα και τις τακτικές. Με ατραξιόν τον χαρισματικό 38χρονο επιθετικό, Ροζέ Μιλά, ο οποίος έμπαινε αλλαγή και πετύχαινε τα γκολ που χάριζαν νίκες και προκρίσεις (όπως συνέβη στα καθοριστικά παιχνίδια με Ρουμανία και κολομβία), το Καμερούν που είχε νικήσει στην πρεμιέρα και την κάτοχο του τίτλου, Αργεντινή, φάνταζε να έχει άγνοια κινδύνου πριν τον προημιτελικό. Κι ας κατέβαινε στο ματς με την Αγγλία χωρίς τέσσερα βασικά στελέχη (τους κεντρικούς αμυντικούς Εντίπ, Ονανά, τον αμυντικό χαφ Κανά-Μπιγίκ και τον μεσοεπιθετικό Εμπού), που είχαν συμπληρώσει κάρτες στον αγώνα των «16» με την Κολομβία.

Τα «Αδάμαστα Λιοντάρια», προσωνύμιο που τους αποδόθηκε το 1982 όταν αποκλείστηκαν από το Μουντιάλ με τρεις ισοπαλίες και λόγω χειρότερης επίθεσης σε σχέση με τους μετέπειτα παγκόσμιους πρωταθλητές Ιταλούς, είχαν βρει ήδη μία φορά τον «μάστορά» τους από τους Σοβιετικούς. Η συντριβή με 4-0 δεν κόστισε ούτε καν την πρώτη θέση στον όμιλο, φανέρωσε όμως το εύθραυστο μενταλιτέ των Αφρικανών στις δύσκολες ή και στις χαλαρές στιγμές. Τα… ορίτζιναλ «Λιοντάρια» της Αγγλίας, λοιπόν, θεωρούνταν το ακλόνητο φαβορί για την πρόκριση στον προημιτελικό της Νάπολι κι ας μην είχαν παίξει τίποτα το σπουδαίο στους προηγούμενους αγώνες τους.

Όαση ο Γκασκόιν

Άνετα εκείνη η Αγγλία του Ρόμπσον θα μπορούσε να χαρακτηριστεί βαρετή, αν δεν είχε στις τάξεις της τον Πολ Γκασκόιν. Ο 23χρονος τότε μέσος της Τότεναμ έμοιαζε με… αλατοπίπερο στην άνοστη σούπα της αγγλικής ομάδας, μια και χάρη στις δικές του επινοήσεις το παιχνίδι της Αγγλίας αποκτούσε άλλη γεύση. Από δικά του γεμίσματα, άλλωστε είχαν προέλθει τα γκολ και των δύο νικών της ομάδας: του Μαρκ Ράιτ κόντρα στην Αίγυπτο και του Ντέιβιντ Πλατ κόντρα στο Βέλγιο.

Αν και οι ιθύνοντες της ομοσπονδίας του Καμερούν έπαιξαν το mind game τους, διαδίδοντας ότι είχαν κλείσει ήδη αεροπορικά εισιτήρια και ξενοδοχείο για το Τορίνο, όπου θα διεξαγόταν ο ημιτελικός, το ξεκίνημα του αγώνα επιβεβαίωσε τα προγνωστικά. Το Καμερούν κατέβηκε ξανά χωρίς τον Μιλά στην εντεκάδα, όμως ήταν φανερό πως δεν πατούσε καλά στα πόδια του, δεδομένων και των σημαντικών απουσιών από τη μέση και πίσω. Το 1-0 της Αγγλίας στο πρώτο μέρος χάρη στο γκολ του Πλατ με κεφαλιά από το 25’, αποτύπωνε εύγλωττα την εικόνα του ματς –αν και ο βετεράνος Πίτερ Σίλτον είχε σώσει ένα τετ α τετ του ήρωα της πρεμιέρας, Φρανσουά Ομάμ-Μπιγίκ, στο ξεκίνημα του ματς.

Μιλά η κλάση

Ο Νεπομνιάστσι ετοίμασε στην ανάπαυλα τον Μιλά και με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου τον έριξε στη μάχη. Κι ο «παππούς», σαν άλλος… Ελ Σιντ, άλλαξε αίφνης την εικόνα του ματς. Το Καμερούν άρχισε να κερδίζει μέτρα στον αγωνιστικό χώρο και να απειλεί με οργανωμένες επιθετικές προσπάθειες. Οι Άγγλοι έμοιαζαν να πιάνονται στον ύπνο και δεν ξύπνησαν ούτε στο 61’, όταν ο Γκασκόιν έπεσε άτσαλα πάνω στον Μιλά και υπέπεσε σε πέναλτι, το οποίο εκτέλεσε υποδειγματικά ο «βαρύς» λίμπερο του Καμερούν, Εμανουέλ Κουντέ.

Πριν ακόμα συνέλθουν οι Άγγλοι από το σοκ της ισοφάρισης, στο 65’, ο Μιλά χτύπησε ξανά. Παίρνοντας την μπάλα από τον νεοεισελθόντα, Εζέν Εκεκέ αρκετά έξω από τη μεγάλη , τράβηξε τα βλέμματα όλων των Άγγλων αμυνομένων, δίνοντας τη δυνατότητα στον συμπαίκτη του να κινηθεί στον κενό χώρο και την κατάλληλη στιγμή, του έδωσε πάσα-λουκούμι. Αν και ο Εκεκέ μετρούσε τα πρώτα του δευτερόλεπτα στο τουρνουά, δεν ήταν δυνατόν να χάσει το γκολ. Μέσα σε λίγα λεπτά, το ματς είχε γυρίσει χωρίς να το καταλάβει κανείς!

Οι Άγγλοι δυσκολεύονταν να βρουν το «καθαρό» μυαλό να αντιδράσουν και ο Ομάμ Μπιγίκ έχασε κι άλλη κλασική ευκαιρία, αυτήν τη φορά για να τελειώσει το ματς. Μέχρι που στο 83’, σε μία ανύποπτη φάση, ήρθε η σανίδα σωτηρίας για την ομάδα του Ρόμπσον όταν ο ατσούμπαλος στόπερ των Αφρικανών, ο Μπέντζαμιν Μάσινγκ, με επικίνδυνη προβολή έκανε πέναλτι στον Γκάρι Λίνεκερ. Δεν είχε φανεί σχεδόν καθόλου μέχρι τότε στο ματς ο πρώτος σκόρερ του Μουντιάλ του ’86, αλλά είχε τη φήμη καλού εκτελεστή από την άσπρη βούλα. Κι ας ήταν αυτό το πρώτο πέναλτι που είχε κερδίσει η Αγγλία ύστερα από τέσσερα χρόνια.

«Αν δεν νιώθεις καλά, το εκτελώ εγώ», είπε ο Πλατ στον Λίνεκερ, σύμφωνα με εξομολόγηση του τελευταίου. Ούτε που ήθελε να ακούσει κάτι τέτοιο, όμως. «Δεν θα το χάσω», σκέφτηκε και πράγματι η εκτέλεση ήταν καλή. Ο βετεράνος γκολκίπερ του Καμερούν, Τόμας Ενκόνο, έπεσε από την άλλη μεριά έτσι κι αλλιώς. «Ήταν τεράστια η ανακούφιση όταν είδα την μπάλα στα δίχτυα. Σκεφτόμουν τι σφαγή θα γινόταν την επομένη από τον Τύπο, αν το έχανα και αποκλειόμασταν».

Ο αγώνας πήγε στην παράταση. Το Καμερούν είχε κερδίσει ακόμα περισσότερο τη συμπάθεια του κοινού, αλλά ήταν εμφανές στα βλέμματα των παικτών του ότι δεν υπήρχε άλλο κουράγιο. Μία κόντρα στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου, έδωσε την ευκαιρία στον Λίνεκερ να ξεχυθεί προς την αντίπαλη εστία. Ο Ενκόνο έπεσε στα πόδια του, αλλά ο Άγγλος κυνηγός φαίνεται να πέφτει πριν έρθει σε επαφή με τα χέρια του. Ωστόσο, ο Μεξικανός διαιτητής, Εντγκάρντο Κοντεσάλ, σφύριξε πέναλτι –δεν ήθελε και πολύ, όπως θα αποδεικνυόταν και στον τελικό. Οι διαμαρτυρίες του Ενκόνο είναι αναιμικές και μαρτυρούν την εξάντλησή του, ψυχική και σωματική. Η εκτέλεση του Λίνεκερ δεν είναι τόσο καλή όσο η πρώτη, αλλά το γκολ μπαίνει. Μετά το 3-2, το Καμερούν έχει παραδώσει πνεύμα. Η Αγγλία βρισκόταν στα ημιτελικά.

Έμεινε με τη χαρά

«Το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι, στο οποίο αγωνίζονται έντεκα εναντίον έντεκα και στο τέλος νικάνε… οι Άγγλοι», θα μπορούσε να πει ο π.χ. ο Μιλά, ύστερα από εκείνο το ματς, ενθυμούμενος και το πώς είχε νικήσει η Αγγλία το Βέλγιο. Τελικά τη φράση την είπε για τους Γερμανούς ο Λίνεκερ, ύστερα από τον δραματικό ημιτελικό, που βρήκε τα «Λιοντάρια» να μένουν εκτός τελικού στα πέναλτι.

Φέτος, ο Λίνεκερ απασχολεί και πάλι την επικαιρότητα ως τηλεπαρουσιαστής και παντός είδους σχολιαστής, αλλά η Αγγλία έχει φτάσει στους «4» με σαφώς λιγότερο κόπο και σαφώς ωραιότερο στιλ. Και η Κροατία δεν είναι Γερμανία, για να προκαλεί φόβο, ασχέτως αν θυμίζει… Γερμανία με τον τρόπο που πήρε τις δύο τελευταίες προκρίσεις της στα πέναλτι. Ίσως είναι η ευκαιρία για την παρέα του Χάρι Κέιν, να ξορκιστεί και ο δαίμονας του ημιτελικού.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς