16.6 C
Athens

Ερντογάν σε Τσίπρα: Θέλουμε πίσω τους πραξικοπηματίες (video)

Για οδικό χάρτη ασφάλειας απέναντι στο ΡΚΚ και το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν έκαναν λόγο στην κοινή συνέντευξη Τύπου • Τσίπρας: Στην Ελλάδα δεν είναι ευπρόσδεκτοι οι πραξικοπηματίες, αλλά ως κράτος δικαίου σέβεται τις αποφάσεις της δικαιοσύνης

Κοινές δηλώσεις μετά την συνάντησή τους στο Λευκό Παλάτι, στην Άγκυρα, έκαναν μετά την συνάντησή τους ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η συνάντηση των δύο ηγετών είχε διάρκεια δύο ωρών. Αμέσως μετά άρχισαν οι διευρυμένες συνομιλίες, με τη συμμετοχή και των αντιπροσωπειών της Ελλάδας και της Τουρκίας στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα.

Θέλουμε να αναπτύξουμε τις εμπορικές-οικονομικές σχέσεις μας

Μιλώντας πρώτος στη συνέντευξη Τύπου, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας είναι πολύ χαμηλότερα από τους στόχους. «Επιθυμούμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας σε κάθε πεδίο», τόνισε, σημειώνοντας ότι θα πρέπει πρωτίστως να δημιουργήσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης.

Ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε για ακτοπλοϊκή σύνδεση της Θεσσαλονίκης με την Σμύρνη και για δεύτερη γέφυρα στα Ύψαλα-Κήπους Έβρου.

«Μοιραστήκαμε την επιθυμία μας για πραγματοποίηση του 5ου συμβουλίου στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας. Θα πρέπει να μείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας» υπογράμμισε.

«Οι ομογενείς μας που ζουν στην Ελλάδα και οι Ελληνες που ζουν στην Τουρκία δεν είναι θέμα ανταγωνισμού, αλλά συνεργασίας. Συζητήσαμε τα προβλήματα των συμπολιτών μας. Περιμένουμε από την Ελλάδα να υιοθετήσει την ίδια στάση», επισήμανε.

Για το μεταναστευτικό, είπε ότι η Τουρκία έχει αυτή τη στιγμή 4.000.000 πρόσφυγες και έχει ξοδέψει περίπου 35 εκατ. ευρώ. «Έχουμε πάρα πολλούς θανάτους στο Αιγαίο. Η ακτοφυλακή μας προσπαθεί πάρα πολύ να εμποδίσει τους θανάτους στο Αιγαίο» είπε, ενώ μίλησε για τη συμφωνία της 18ης Μαρτίου.

«Όπως τηρούμε όλες τις υποσχέσεις μας, να τηρήσει και η ΕΕ τις δικές της» τόνισε ο Ερντογάν.

«Να μην βρίσκουν καταφύγιο οι φυγάδες στην Ελλάδα»

«Θα πρέπει από κοινού να κάνουμε οδικό χάρτη και να έχουμε μία αντιμετώπιση για το PKK και το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν»,  υπογράμμισε, ενώ, αναφερόμενος στους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, που νωρίτερα σήμερα επικήρυξε η Άγκυρα, σημείωσε ότι «δεν θα πρέπει αυτοί που είναι φυγάδες, να βρίσκουν καταφύγιο στην Ελλάδα. Περιμένω αυτούς που έχασαν τη ζωή τους στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου να τους σεβαστεί η Ελλάδα».

«Θα έχουμε διάλογο και για τα θρησκευτικά θέματα και μαζί θα βρούμε λύσεις», υπογράμμισε.

Τσίπρας: Ο διάλογός μας είναι ειλικρινής

«Ο διάλογός μας όλα αυτά τα χρόνια ήταν ένας διάλογος ειλικρινής, σημαντικός, όχι μόνο για τις χώρες μας, αλλά και για όλη την περιοχή» ξεκίνησε τις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. «Το 2016-2017 ήταν η πρώτη φορά που καταφέραμε να συνεργαστούμε όχι μόνο για θέματα χαμηλής πολιτικής, αλλά και γι’ αυτό το μείζονος σημασίας θέμα της μετανάστευσης Μπορέσαμε να πραγματοποιήσουμε γύρους διερευνητικών συνομιλιών και να προωθήσουμε το διάλογο μεταξύ στρατιωτικών μας», σημείωσε.

Αναφέρθηκε ακόμη στον διάλογο για το Κυπριακό και υπογράμμισε ότι «ακολούθησε το αποτρόπαιο πραξικόπημα και οι εξελίξεις φρέναραν αυτή την πορεία. Θα θυμάστε ότι ήμουν απ’ τους πρώτους που σας τηλεφώνησα. Είμαι απέναντι στην κατάλυση της δημοκρατικής νομιμότητας» είπε, απευθυνόμενος στον Τούρκο πρόεδρο, για το πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.

«Υπήρξε ρητορική αντιπαράθεση, υπήρξε κατακόρυφη αύξηση των παραβιάσεων, επικίνδυνα περιστατικά σε θάλασσα και αέρα. Ήταν ένα αγκάθι η απόδραση των οκτώ και αργότερα η κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία» είπε ο κ. Τσίπρας.

«H Eλλάδα σέβεται τις αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης»

Για το θέμα των οκτώ Τούρκων αξιωματικών ο πρωθυπουργός είπε πως οι πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα, αλλά η Ελλάδα, ως κράτος δικαίου σέβεται τις αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης.

Ερντογάν: Oι πολιτικοί πρέπει να κερδίζουν φίλους

«Οι πολιτικοί πρέπει να κερδίζουν φίλους και όχι εχθρούς», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, απαντώντας σε ερώτηση για τα αν ήταν η καλύτερη στιγμή, ώστε ο κ. Τσίπρας να επισκεφθεί την Άγκυρα.

«Όπως γνωρίζετε η Θεολογική Σχολή της Χάλκης είναι κλειστή από το 1971, δεν φταίμε εμείς», ανέφερε σε σχετική ερώτηση και πρόσθεσε πως «όποτε μου λέτε για τη Σχολή, εγώ απαντώ να λυθεί και το θέμα των Μουφτήδων».

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς