18.7 C
Athens

Ζάεφ: Κανείς δεν μπορεί να μας αρνηθεί το δικαίωμα να είμαστε «Μακεδόνες»

Είμαστε «Μακεδόνες» που μιλούν τη «μακεδονική» γλώσσα σ’ αυτό το έδαφος, τόνισε εκ νέου ο Σκοπιανός πρωθυπουργός

«Μια στο καρφί και μια στο πέταλο» από τον Ζόραν Ζάεφ που τη μία ημέρα από την Αυστρία φαίνεται να «συμμορφώνεται» στην Συμφωνία των Πρεσπών και να αναφέρει ότι η χώρα του θα ονομάζεται «προσεχώς Βόρεια Μακεδονία» και την άλλη επανέρχεται στις αναφορές του στη «μακεδονική» γλώσσα και «μακεδονική» ταυτότητα.

«Κανείς δεν μπορεί πλέον να μας αρνηθεί το δικαίωμά να είμαστε “Μακεδόνες” που μιλούν τη «μακεδονική» γλώσσα σ’ αυτό το έδαφος», τόνισε εκ νέου ο Ζόραν Ζάεφ, δηλώνοντας παράλληλα πως διαπραγματεύτηκε με την Ελλάδα χωρίς να τεθεί υπό αμφισβήτηση η εθνική ταυτότητα των «Μακεδόνων», μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό H1 στην Βοσνία Ερζεγοβίνη.

«Είμαστε «Μακεδόνες» που μιλούν μακεδονική γλώσσα, με τη δική τους παράδοση και ιστορία» τόνισε και ανέφερε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ήρθε ως αποτέλεσμα τόσο της επιμονής των πολιτικών των δύο χωρών όσο και της υποστήριξης των ΗΠΑ και της Ε.Ε, μη παραλείποντας να θίξει την στάση της Ρωσίας, ερμηνεύοντας την ως δυσαρέσκεια στο ενδεχόμενο τα Σκόπια να ενταχθούν σε Ε.Ε και ΝΑΤΟ.

«Η Δύση είναι παρούσα στη Μακεδονία με δισ. ευρώ από την εποχή που διαλύθηκε η Γιουγκοσλαβία, αλλά παίρνουμε μόνοι μας τις αποφάσεις μας», υποστήριξε ακόμα ο Ζόραν Ζάεφ, ενώ για τη Ρωσία σημείωσε πως «είναι φίλη μας, όπως και οι ΗΠΑ και η ΕΕ», επαναλαμβάνοντας ωστόσο ότι η χώρα του αποφασίζει μόνη της.

«Η Ρωσία εναντιώνεται στη μεγέθυνση του ΝΑΤΟ και αυτό είναι ένα πρόβλημα», επισήμανε ο κ. Ζάεφ, προσθέτοντας όμως ότι «θέλουμε να έχουμε μια καλή σχέση με τη Ρωσία και ελπίζω ότι οι σχέσεις μας θα καταλήξουν σε αυτό».

Τέλος, εξέφρασε την εκτίμηση πως τόσο εκείνος όσο και ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρόκειται να καταφέρουν να κατακτήσουν το Νόμπελ Ειρήνης αν και σε κάθε περίπτωση η υποψηφιότητα και μόνο είναι τιμή για την «Μακεδονία».

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς