22.9 C
Athens

2,5 δισ. ευρώ δανείστηκε η Ελλάδα από τις αγορές

Έκλεισε το πενταετές ομόλογο με τις συνολικές προσφορές να ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ • Oριακά κάτω από 3,5% επιτόκιο

Έκλεισε, το βιβλίο προσφορών για το νέο 5ετές ομόλογο με την απόδοσή του να διαμορφώνεται οριακά κάτω από το 3,5% που είχε θέσει ως στόχο η Ελλάδα.

Όπως επισημαίνουν άριστοι γνώστες της αγοράς, οι μεγάλες προσφορές, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο ΟΔΔΗΧ στοχεύει στην άντληση 2-2,5 δισ. ευρώ, επέτρεψε να ασκηθεί πίεση στην απόδοση και αυτή να τείνει να περιοριστεί τελικά κάτω από το 3,5% που είχε θέσει ως στόχο το οικονομικό επιτελείο, ακόμα και στο 3,30- 3,40%, ενώ αρχικά ήταν στο 3,6%.

Στην όλη διαδικασία, όπως ήταν αναμενόμενο, κατατέθηκε πλήθος προσφορών, οι οποίες υπερκάλυψαν σχεδόν 4 φορές το δημοπρατούμενο ποσό, υπερβαίνοντας τα 10 δισ. ευρώ.

Πάντως με απόδοση που κυμαίνεται στο 3,7% με 3,8% διαπραγματεύονται στη δευτερογενή αγορά τα 5ετή ομόλογα της Βραζιλίας, Μεξικού και Αργεντινής. Οσον αφορά την Ευρωζώνη η Ιταλία για τα 5ετη ομόλογα της πληρώνει επιτόκιο 1,57%, η Πορτογαλία 0,46% και η Ισπανία 0,2%.

Όπως έχει γίνει γνωστό από χθες, ανάδοχοι της έκδοσης είναι τέσσερις αμερικάνικες τράπεζες και δύο ευρωπαϊκές, οι: BofA Merrill Lynch, Goldman Sachs, JP Morgan, Morgan Stanley, HSBC και Societe Generale.

Η λήξη του ομολόγου τοποθετείται στις 2 Απριλίου του 2024 και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η 5η Φεβρουαρίου.

Τα πενταετή ομόλογα θα είναι δικαιοδοσίας αγγλικού δικαίου.

Υπενθυμίζεται ότι η έξοδος στις αγοράς γίνεται σχεδόν έναν χρόνο μετά την έκδοση του 7ετούς. Η προηγούμενη έκδοση 5ετούς έγινε το 2014 με επιτόκιο 4,95% και ακολούθησε μία ακόμα τον Ιούλιο του 2017 με επιτόκιο 4,62%.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς