Προκαταρκτική έρευνα διέταξε η Εισαγγελία της Αθήνας μετά από σχετική παραγγελία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, προκειμένου να διερευνηθεί ο ρόλος του Μανώλη Πετσίτη στην υπόθεση της ΔΕΠΑ, και των καθυστερήσεων στην είσπραξη οφειλών εκατομμυρίων ευρώ από εταιρεία συμφερόντων του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.
Η έρευνα διατάχθηκε από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ευάγγελο Ιωαννίδη, με βάση δημοσιεύματα που του διαβιβάστηκαν από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.
Εκτός από την εισαγγελική έρευνα, τα δημοσιεύματα σχετικά με τον ρόλο του Μανώλη Πετσίτη, διαβιβάστηκαν και στους ανακριτές που χειρίζονται παρεμφερείς υποθέσεις, σχετιζόμενες με την υπόθεση ΔΕΠΑ-ΕΛΦΕ.
Στο μεταξύ, ασκήθηκε νέα κακουργηματική δίωξη στον ίδιο αλλά και σε ακόμη τέσσερις στενούς του συνεργάτες. Ο επιχειρηματίας κατηγορείται ως ηθικός αυτουργός σε απάτη που αφορά στη μεταβίβαση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της εταιρίας Λιπασμάτων ELFE στη Νέα Καρβάλη σε δύο άλλες εταιρίες, με αποτέλεσμα, όπως καταγγέλλεται, να μην εξοφλούνται δάνεια εκατομμυρίων που είχαν ληφθεί από την Alpha Bank.
Η ποινική δίωξη που ασκήθηκε από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Στέφανο Μπαξεβάνη σε βάρος του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη είναι για ηθική αυτουργία σε:
- απάτη κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα με την επιβαρυντική διάταξη του νόμου περί καταχραστών Δημοσίου σε βάρος της Alpha Bank και του Δημοσίου,
- καταδολίευση δανειστών κατ’ εξακολούθηση σε βάρος της τράπεζας και
- ψευδή υπεύθυνη δήλωση.
Ως φυσικοί αυτουργοί των ανωτέρω αδικημάτων κατηγορούνται τέσσερα πρόσωπα που φέρονται να είναι εκπρόσωποι των εταιριών ELFE, ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ και PFIC LTD.
Η υπόθεση πήρε το δρόμο της Δικαιοσύνης το 2016 όταν η τράπεζα κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά με την οποία κατήγγειλε ως μεθόδευση την… επίμαχη μεταβίβαση ώστε η ELFE να μείνει ουσιαστικά δίχως αντικείμενο και το Δημόσιο να κληθεί ως εγγυητής για να καταβάλει τα χρέη της στην τράπεζα, με τις εταιρίες ωστόσο που είχαν την επιχειρηματική δραστηριότητα να διατηρούν τα κέρδη χωρίς να έχουν την υποχρέωση καταβολής χρεών.
Η ΔΕΠΑ
Η ELFE φυσικά δεν απασχολεί για πρώτη φορά τις δικαστικές αρχές καθώς η προηγούμενη εμπλοκή της σχετιζόταν με χρέη που ξεπερνούν τα 115 εκατ. ευρώ προς τη ΔΕΠΑ. Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε όταν η δεύτερη, με τη νέα διοίκηση, κατέθεσε μήνυση κατά του Λαυρεντιάδη, κατηγορώντας τον για συνειδητή προσπάθεια να επαυξήσει με διάφορες μεθοδεύσεις την περιουσιακή ζημία της ΔΕΠΑ.
Λίγο καιρό αργότερα και αφού ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης απομάκρυνε από το… τιμόνι τον Θοδωρή Κιτσάκο, ο οποίος μάλιστα είχε διατελέσει γενικός διευθυντής της ELFE αλλά και μεγαλοστέλεχος άλλων εταιριών του Λαυρεντιάδη, άρχισαν τα προβλήματα.
Ο κ. Κιτσάκος, που έμαθε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για την ποινική δίωξη που του ασκήθηκε, αποφάσισε να μιλήσει προκαλώντας πολιτική σύγχυση. Μεταξύ άλλων, ο πρώην διευθύνων της ΔΕΠΑ συμφώνησε η ELFE να προμηθεύεται φυσικό αέριο δεκάδων εκατομμυρίων για την παραγωγή λιπασμάτων με καταβολή μεταχρονολογημένων επιταγών.
Ωστόσο, αργότερα «έκαψε» επτά υπουργούς αφού, όπως είπε, γνώριζαν τα πάντα ενώ το μοναδικό μέλημά τους ήταν να μη διακοπεί η παροχή φυσικού αερίου στην εταιρία που χρωστούσε αλλά δεν πλήρωνε.
Για το θέμα των επιταγών ο υπουργός ΠΕΝ είχε σημειώσει ότι γίνονταν δεκτές, μετά από δικαστική απόφαση, η οποία απαγόρευσε στη ΔΕΠΑ να εισπράττει το 50% των οφειλών σε μετρητά και το υπόλοιπο σε επιταγές.
Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη τα περί μαύρου χρήματος «είναι άνευ αντικειμένου ενώ ουδέποτε μπήκε σε ουσιαστική συζήτηση το σχέδιο για διαγραφή των χρεών της ELFE με ανταλλαγή ακινήτων της εταιρίας». Παράλληλα, είχε πει ότι οι μέτοχοι προσπάθησαν να αυστηροποιήσουν το σύστημα πληρωμών, όμως το δικαστήριο δεν το αποδέχθηκε.