18.8 C
Athens

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο Αλέξης Τσίπρας

«Ναι» στη στήριξη της κυβέρνησης είπαν οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι έξι «πρόθυμοι» • Ειρωνικά χειροκροτήματα μόλις είπε το «ναι» η Κατερίνα Παπακώστα • Βγαίνουν κομπιουτεράκια για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε από το ελληνικό κοινοβούλιο η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, καθώς 151 βουλευτές στήριξαν την κυβέρνηση στην ψηφοφορία που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο.

Μεταξύ αυτών, οι έξι βουλευτές εκτός αυτών του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν προαναγγείλει ότι θα ψήφιζαν υπέρ της κυβέρνησης: Έλενα Κουντουρά, Κώστας Ζουράρις, Βασίλης Κόκκαλης, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Κατερίνα Παπακώστα, Σπύρος Δανέλλης.

Από την ώρα της ανακοίνωσης, όμως, μέχρι και την ψηφοφορία, πολιτικοί και δημοσιογράφοι, έκαναν προσθαφαιρέσεις προκειμένου να διαφανεί ποιοι θα ήταν τελικά οι πρόθυμοι και… αδέσποτοι βουλευτές, οι οποίοι θα έδιναν την ψήφο εμπιστοσύνης.

Τελικώς, Έλενα Κουντουρά, Βασίλης Κόκκαλης, Κώστας Ζουράρις, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Κατερίνα Παπακώστα και Σπύρος Δανέλλης στήριξαν τον Αλέξη Τσίπρα, συντάσσονται με τον ΣΥΡΙΖΑ και διατηρούν την κυβέρνηση όρθια, ενόψει της ψηφοφορίας για την Συμφωνία των Πρεσπών.

Σημειώνεται πως ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κασαπίδης, ήταν απών από την διαδικασία, δηλώνοντας με επιστολή, την πρόθεσή του, εάν ήταν στην Βουλή, να ψηφίσει «όχι». Ωστόσο, καταμετρήθηκε ως απών.

Έκδηλη πάντως ήταν η αγωνία του Γιώργου Βαρεμένου κατά τη διαδικασία όταν προς στιγμήν έλειπαν οι Μάρκος Μπόλαρης και Δημήτρης Σεβαστάκης. Βεβαίως, οι δύο βουλευτές εμφανίστηκαν, ψήφισαν «ναι» και ο συναγερμός έληξε.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι από τους έξι «πρόθυμους» το «ναι» της Κατερίνας Παπακώστας έγινε δεκτό με ειρωνικά χειροκροτήματα.

Αναλυτικά η ψηφοφορία έβγαλε τα εξής αποτελέσματα:

ΝΑΙ: 151

ΟΧΙ: 148

Τι θα γίνει με την συμφωνία των Πρεσπών

Η πλειοψηφία αυτή, όμως, δεν μπορεί να προσμετρηθεί αυτούσια στην ψηφοφορία για την Συμφωνία των Πρεσπών γιατί ανάμεσα στους παραπάνω, υπάρχει ο Κώστας Ζουράρις, ο οποίος έχει δηλώσει κατηγορηματικά πως δεν θα την ψηφίσει. Έτσι το 151 γίνεται 150 με τον Αλέξη Τσίπρα να ψάχνει απεγνωσμένα για άλλον έναν.

Γι’ αυτό και είναι εξαιρετικά κρίσιμο τι θα πράξουν τελικά ο Σταύρος Θεοδωράκης και οι δύο βουλευτές του Ποταμιού που του έχουν παραμείνει πιστοί. Εφόσον Σταύρος Θεοδωράκης, Σπύρος Λυκούδης και Γιώργος Μαυρωτάς ψηφίσουν όπως έχουν κατ’ αρχήν αποφασίσει, υπέρ της Συμφωνίας (δεδομένου ότι οι άλλοι δύο, Γρηγόρης Ψαριανός και Γιώργος Αμυράς θα την καταψηφίσουν), η Συμφωνία περνάει χωρίς κανένα πρόβλημα. Εάν την καταψηφίσουν, όπως ειπώθηκε ότι θα γίνει μετά την «αποστασία» Δανέλλη, τότε η συμφωνία δεν περνάει.

Εάν, όμως, το Ποτάμι δεν δώσει το «παρών» στην ψηφοφορία, τότε η Συμφωνία των Πρεσπών, θα περάσει μεν με την πλειοψηφία επί των παρόντων, αλλά όχι με 151 ψήφους, κάτι που της στερεί πολιτική νομιμοποίηση.

Βούτσης: Η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να περάσει με 151

Σε ερώτηση αν μπορεί να περάσει η συμφωνία με λιγότερες από 151 ψήφους, ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες- ήταν κατηγορηματικός: «Γνωρίζετε ότι μπορεί, αλλά δεν πρέπει για πολιτικούς λόγους. Πρέπει να έχει 151 ψήφους για να είναι ισχυρή».

Σε ερώτηση για το τι θα συμβεί αν δεν επιτευχθεί η απόλυτη πλειοψηφία ο Νίκος Βούτσης περιορίστηκε να πει πως τότε θα δούμε τι θα γίνει.

«Πρέπει να υπάρχει σαφής πλειοψηφία και για το εσωτερικό και για το εξωτερικό», επανέλαβε με έμφαση.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς