30.9 C
Athens

Η απάντηση του Υπάτιου Πατμάνογλου για την «αποζημίωση-μαμούθ»

Ποιο είναι τελικά το ποσό που θα λάβει • Γιατί δεν πλήρωσε δραχμή ο Mr Jumbo ως αποζημίωση • Ποιος σκοπεύει να κάνει έφεση

Ο Υπάτιος Πατμάνογλου απάντησε μέσω του δικηγόρου του σχετικά με την αποζημίωση των 1,2 εκατ. ευρώ που επιδίκασε πρωτόδικα το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, για το τραγικό τροχαίο στο οποίο έχασε τη γυναίκα του και τον τρίχρονο γιο του.

Ο ίδιος φέρεται ιδιαίτερα ενοχλημένος από τον χαρακτηρισμό της αποζημίωσης ως «αποζημίωση-μαμούθ», καθώς όπως αφήνει να εννοηθεί αυτό απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

Υπενθυμίζεται πως οι προσφεύγοντες ήταν δέκα, αφού εκτός από τον ίδιο το ποσό διεκδικούσαν τόσο οι δικοί του συγγενείς όσο και οι συγγενείς της αδικοχαμένης γυναίκας του Αποστολίας.

«Οι ενάγοντες ήταν δέκα αλλά έχει αποβιώσει η μία γιαγιά του Υπάτιου. Δεν έχω εξουσιοδότηση για να αναφέρω τα ποσά ούτε και τα ονόματα των λοιπών εναγόντων. Είναι άδικο να γράφονται τέτοια πράγματα -ότι το ποσό αυτό θα το εισπράξει ο ίδιος. Δεν έχει πραγματικά βάση», τόνισε ο δικηγόρος μιλώντας στην εκπομπή της Ζήνας Κουτσελίνη στο Star, προσθέτοντας ότι το ποσό δεν θα μοιραστεί ισόποσα στους συγγενείς.

Ωστόσο, δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι τελικά το ποσό που θα εισπράξει ο Υπάτιος Πατμάνογλου δεν θα ξεπερνά τις 275.000 ευρώ, αφού τα υπάλοιπα θα πάνε στους άλλους εννέα συγγενείς με τους γονείς της συζύγου του να παίρνουν περί τα 180.000 ευρώ και τα υπόλοιπα να διανέμονται στους λοιπούς προσφεύγοντες.

Γιατί δεν πληρώνει δραχμή ο Mr Jumbo

Ο κ. Ντεμογιάννης διευκρινίζει ότι το ποσό αυτό επιδικάστηκε τόσο σε βάρος της ασφαλιστικής εταιρείας, όσο και σε βάρος του κ. Βακάκη, ιδιοκτήτη της εταιρείας Jumbo και πατέρα του νεαρού Γιώργου Βακάκη που προκάλεσε το θανατηφόρο τροχαίο στο οποίο σκοτώθηκε και ο ίδιος.

Ωστόσο, επειδή το ποσό που επιδίκασε ο δικαστής είναι μέσα στα όρια που καλύπτει η ασφαλιστική εταιρεία, είναι δηλαδή 1.200.000 ευρώ, η οικογένεια Βακάκη δεν θα πληρώσει τίποτα.

«Η αγωγή έγινε κατά της ασφαλιστικής εταιρείας και του ιδιοκτήτη. Η απόφαση είναι εναντίον και των δύο αλλά τα χρήματα τα πληρώνουν οι ασφαλιστικές εταιρείες διότι είναι μέσα στα όρια. Εμείς δεν είχαμε κάποια επαφή με τον κ. Βακάκη», υποστηρίζει μεταξύ άλλων ο δικηγόρος και διαψεύδει ότι ο πελάτης του ήρθε σε επαφή για εξωδικαστικό συμβιβασμό. «Δεν έχει καμία βάση απολύτως αυτό», είπε χαρακτηριστικά.

Κίνδυνος συρρίκνωσης του ποσού – Ποιος σκοπεύει να κάνει έφεση

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δέκα προσφεύγοντες απαίτησαν συνολικά ποσό 4.000.000 ευρώ. Ο ίδιος ο Υπάτιος Πατμάνογλου διεκδικούσε μεγάλο ποσό καθώς στην αγωγή του είχε προσμετρήσει έξοδα κηδείας, διαφυγόντα κέρδη από την εργασία της συζύγου του, ψυχική οδύνη κ.λπ. Παράλληλα, υποστήριζε πως το τραγικό τροχαίο του είχε προκαλέσει κατάθλιψη.

Παρόλα αυτά το δικαστήριο επιδίκασε ποσό σημαντικά μικρότερο από αυτό που διεκδικούσαν οι συγγενείς, καθώς συνηθέστατα στην Ελλάδα τα ποσά που επιδικάζονται σε τέτοιες περιπτώσεις δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλα, δεν υπάρχει δηλαδή στη χώρα προηγούμενο ανάλογο με τις ΗΠΑ π.χ., όπου επιδικάζονται αποζημιώσεις-μαμούθ.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η υπόθεση εκδικάστηκε τον Φεβρουάριο του 2018, ένα δηλαδή χρόνο μετά το τροχαίο, επομένως ο δικαστής στην απόφασή του (που είχε ληφθεί λίγο καιρό αργότερα, ασχέτως αν δημοσιοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2019), δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει πως ο Υπάτιος Πατμάνογλου είχε ήδη συνάψει δεσμό και στη συνέχεια γάμο, ενώ περίμενε να γίνει πατέρας.

Το έμαθε προφανώς εκ των υστέρων, εξαιτίας της δημοσιότητας που πήρε, αλλά η απόφαση δεν γινόταν να αλλάξει.

Αν όμως η δικαστική απόφαση δεν μπορεί να αλλάξει, υπάρχει ο δρόμος της έφεσης. Και αυτόν προτίθεται σύμφωνα με πληροφορίες, να ακολουθήσει η ασφαλιστική εταιρεία, η οποία θα επιχειρήσει να καταρρίψει τον ισχυρισμό της κατάθλιψης, ισχυριζόμενη πως αυτή ξεπεράστηκε όπως αποδεικνύει η νέα σελίδα στη ζωή του Υπάτιου, προκειμένου να πληρώσει μικρότερα ποσά.

Προφανώς αυτή η υπόθεση θα έχει και συνέχεια…

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς